Somos fehércsokis süti
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
50g fehér csokoládé270 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
0g só0 kcal
-
10 kcal
-
50g som81 kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
200g fehér csokoládé1078 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
160g finomliszt582 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
200g som324 kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
16.8g fehér csokoládé91 kcal
-
16.8g vaj121 kcal
-
16.8g cukor65 kcal
-
18.5g tojás23 kcal
-
13.4g finomliszt49 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
16.8g som27 kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.4 g
Zsír
-
Összesen 61.8 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 298 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 713.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 230 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 270 mg
-
Nátrium 123 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 132.1 g
-
Cukor 84 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 79.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 532 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 213 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 177 mg
-
Retinol - A vitamin: 417 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 1254 micro
-
β-crypt 246 micro
-
Likopin 3400 micro
-
Lut-zea 1251 micro
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 57.5 g
Zsír
-
Összesen 247.1 g
-
Telített zsírsav 146 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 72 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1192 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2855 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 126 mg
-
Kálcium 919 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 224 mg
-
Foszfor 1078 mg
-
Nátrium 490 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 528.5 g
-
Cukor 334 mg
-
Élelmi rost 53 mg
VÍZ
-
Összesen 318.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2130 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 853 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 85 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 159 micro
-
Kolin: 706 mg
-
Retinol - A vitamin: 1670 micro
-
α-karotin 62 micro
-
β-karotin 5016 micro
-
β-crypt 983 micro
-
Likopin 13600 micro
-
Lut-zea 5005 micro
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 20.8 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 239.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.4 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 26.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 179 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 72 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 140 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 422 micro
-
β-crypt 83 micro
-
Likopin 1143 micro
-
Lut-zea 421 micro
Hozzávalók
-
20 dkg fehér csokoládé
-
20 dkg vaj
-
20 dkg cukor
-
4 db tojás
-
16 dkg finomliszt
-
1 csipet só
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
- A fehércsokit és a vajat vízgőz fölött összeolvasztjuk és egy picit hűtjük, néha megkavarva. A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral jó habosra kikeverjük.
- A lisztet a sóval összekeverjük. A tojásos masszához adjuk a csokis vaj felét és egy kevés lisztet, elkeverjük, majd a maradék csokit és lisztet is hozzákeverjük.
- Legvégül a somot is beleforgatjuk, de már csak óvatosan.
- Az egészet egy kivajazott-kilisztezett közepes méretű tepsibe simítjuk és megsütjük. Kihűlve, kockákra vágva tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 35X25
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 13
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1227
- Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Már régóta szerettem volna kipróbálni olyan sütit, amiben valamilyen "erdei" hozzávalót használhatok. És eszembe jutott a som. Nem sokan ismerik, semmilyen receptet nem is találtam, amiben somot használtak volna, csak lekvárnak készítik szinte. De én gondoltam egyet, hogy miért ne lehetne egy fincsi sütibe is beletenni? Ez volt az alapötlet, már csak fel kellett deríteni a lelőhelyeket. Egyik Mátrai futásom során rábukkantam két som bokorra. Úgy terveztem, majd visszamegyek egy másik alkalommal szedni. Végül erre nem volt szükség mert egy versenyünk során, a Mátra déli oldalában, a Rónya-gerinc közelében rengeteget találtam. Így hát egy jó kis futás után begyalogoltam a zöldbe (meglehetősen sűrű és szúrós volt :D) és teliszedtem a tálkát bíborvörösre érett sommal. Hazafelé úton kigondoltam, hogy mit is kéne csinálni belőle, és mindenképpen egy vaníliás, "fehér" tésztájú sütit képzeltem el, amiben jól mutatnak majd a piros szemek. Mivel elég savanyú gyümölcsről van szó, ezért egy édesebb tészta kellett. Így született ez a fehércsokis süti, ami lényegében egy blondie recepthez hasonlít, némi módosításokkal. Szerintem nagyon finom lett, és a család többi tagja is így vélekedett :). A somról csak annyit mondanék, hogy csak a nagyon érett bordó szemeket szedjétek le, a piros szemek még nagyon savanyúak. Illetve a magozás is kicsit macerás, mert nagy a magja és kevés a húsa, de kitapasztaltam egy egész jó módszert: miután megmostuk a gyümölcsöket, egyenként egy éles késsel magozhatjuk ki őket, úgy, hogy levágunk belőlük hosszában egy szeletkét, és a maradékból ügyesen kifordítjuk a magot, az ujjainkkal rásegítve. Majd kitapasztaljátok, de kés mindenképpen kell hozzá, mert csak úgy simán lehetetlen kimagozni! :D