Som
Leírás
A somfélék családjába tartozó som egész Európában, így Magyarországon is őshonos. Több európai országban, többek között hazánkban is termesztik. A som élénkpiros színű, C-vitaminban rendkívül gazdag, fanyar, pikáns ízű gyümölcs. Íze túléretten a legfinomabb. A som augusztus-szeptember környékén érik. A gyümölcshúsból leggyakrabban lekvárt készítenek, de számos más módon is felhasználható a konyhában, elkészíthető szörpnek, kompótnak, de akár mártásnak is húsok mellé. Aszalva, illetve sós vagy ecetes vízben tartósítják.
Mikor vegyem
Nyár végén, ősz elején érik.
hogyan tároljam
Hűvös helyen.
100g Som
fehérjetartalom
1.6 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
38.22 g
víztartalom
58.66 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
169 mg
Magnézium
69 mg
Foszfor
61 mg
Nátrium
4 mg
Top vitaminok
C vitamin
426 mg
B6 vitamin
0.076 g
Kolin
12 mg
Likopin
6800 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.6 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
169 mg
Vas
1.06 mg
Magnézium
69 mg
Foszfor
61 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.25 mg
Réz
0.113 mg
Mangán
1.02 mg
szénhidrát
rost
24.1 g
cukor
2.58 g
víz
58.66 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.016 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.166 mg
Niacin - B3 vitamin
1.3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.8 mg
Folát
3 µg
Kolin
12 mg
Alfa-karotin
31 µg
Béta-karotin
2350 µg
Béta-kriptoxantin
483 µg
Likopin
6800 µg
Lutein+zeaxantin
2001 µg
E vitamin
5.84 mg
K vitamin
25.9 µg
A vitamin
217 µg
C vitamin
426 mg
B6 vitamin
0.076 g