Somlekvár őszibarackkal
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Pogácsa
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
67g som108 kcal
-
267g őszibarack100 kcal
-
83g cukor323 kcal
-
1g pektin3 kcal
Összesen
534
kcal
- 1% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
200g som324 kcal
-
800g őszibarack300 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
3g pektin10 kcal
Összesen
1602
kcal
- 1% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
16g som26 kcal
-
63.8g őszibarack24 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0.2g pektin1 kcal
Összesen
128
kcal
- 1% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 299.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 129 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134.1 g
-
Cukor 106 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 266.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 186 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 301 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 1981 micro
-
β-crypt 494 micro
-
Likopin 4533 micro
-
Lut-zea 1567 micro
Összesen
534
kcal
- 1% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 897.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 387 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 207 mg
-
Foszfor 276 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 402.4 g
-
Cukor 319 mg
-
Élelmi rost 60 mg
VÍZ
-
Összesen 800.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 557 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 903 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 72 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 62 micro
-
β-karotin 5944 micro
-
β-crypt 1481 micro
-
Likopin 13600 micro
-
Lut-zea 4701 micro
Összesen
1602
kcal
- 1% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 71.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 22 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.1 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 63.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 44 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 72 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 474 micro
-
β-crypt 118 micro
-
Likopin 1085 micro
-
Lut-zea 375 micro
Összesen
128
kcal
Hozzávalók
-
25 dkg cukor
Elkészítés
- A somot alaposan megmossuk, egy lábosban eltesszük főzni, pici vizet aláöntve max. közepes, de inkább kis lángon.
- Kevergetjük, ha kell, mindig egy csepp vizet öntünk alá, le ne égjen.
- Amikor gyakorlatilag teljesen megfőtt, elővesszük a nokedliszaggatót és ezen keresztül egy tálba szűrjük a somot. A mag fennmarad a nokedliszaggatón. Ha nagyon precízek akarunk lenni, a magokat még egy kevés vízzel kicsi lábosban újra felfőzzük és átengedjük a nokedliszaggatón. Nekem két-három ilyen menet után már tényleg csak a mag maradt fenn, semmi hús.
- Az őszibarackokat meghámozzuk, felkockázzuk.
- A gyümölcsöt lemérjük, lábosba öntjük. Kimérjük a cukrot: 20+5 dkg cukor/ kg gyümölcs.
- 20 dkg cukorral addig főzzük a lekvárt, amíg az őszibarack gyakorlatilag megpuhul.
- A maradék 5 dkg cukrot elkeverjük a pektinnel, lassan, kis részletekben és erősen keverve hozzáadjuk a lekvárhoz, és még kb. 5 percig főzzük.
- Közben az üvegeket (nekem végül csak 4 kis üveg kellett hozzá) a mikróban max fokozaton 10 perc alatt sterilizáljuk.
- Ha gondoljuk, az őszibarackot még egy kicsit megnyomkodhatjuk krumplinyomóval, maradjon azért darabos.
- A lekvárt kicsi üvegekbe töltjük színültig, szorosan rácsavarjuk a fedelet, fejre állítjuk.
- Amikor kihűlt, feliratozzuk és mehet a kamrába.
- Receptkönyvben: 4
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 332
- Feltöltés dátuma: 2023. augusztus 09.
Ajánló
Több módszert kipróbáltam, ez vált be. Próbáltam magozni (szörnyű!), sima szűrőn keresztül (nem működött), ez hibátlan volt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Pogácsa
391 recept
A sombokrunk évekig csak pár szem gyümölcsöt hozott, idén roskadásig tele van. Nagyon sok munka van vele, de a különleges íze miatt megéri bíbelődni vele. Jó ötlet volt őszibarackkal összefőzni, különleges lett.