Somlói torta Belgacsoki konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
Sárga piskóta
-
14g tojás17 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
Diós piskóta
-
14g tojás17 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
2g dió11 kcal
Kakaós piskóta
-
14g tojás17 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
2 kcal
Szirup
Krém
Díszítés
-
42g habtejszín122 kcal
-
2g dió11 kcal
-
4g étcsokoládé23 kcal
-
6 kcal
Összesen
459
kcal
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
Sárga piskóta
-
165g tojás208 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
Diós piskóta
-
165g tojás208 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
20g dió131 kcal
Kakaós piskóta
-
165g tojás208 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
23 kcal
Szirup
Krém
-
343 kcal
-
800g tej448 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g zselatin20 kcal
Díszítés
-
500g habtejszín1460 kcal
-
20g dió131 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
-
71 kcal
Összesen
5506
kcal
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
Sárga piskóta
-
5.7g tojás7 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
1.5g finomliszt6 kcal
Diós piskóta
-
5.7g tojás7 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
0.7g dió4 kcal
Kakaós piskóta
-
5.7g tojás7 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
0.3g cukrozatlan kakaópor1 kcal
Szirup
Krém
-
3.1g vaníliás pudingpor12 kcal
-
27.5g tej15 kcal
-
5.7g tojás7 kcal
-
3.4g cukor13 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0.2g zselatin1 kcal
Díszítés
-
17.2g habtejszín50 kcal
-
0.7g dió4 kcal
-
1.7g étcsokoládé9 kcal
-
0.3g napraforgó olaj2 kcal
Összesen
187
kcal
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.4 g
Zsír
-
Összesen 23.2 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 227 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 479.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 145 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 163 mg
-
Nátrium 120 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.3 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 82.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 194 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 49 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 152 mg
-
Retinol - A vitamin: 192 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 248 micro
Összesen
459
kcal
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 137 g
Zsír
-
Összesen 278.3 g
-
Telített zsírsav 137 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 38 g
-
Koleszterin 2720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5749.5 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 226 mg
-
Kálcium 1740 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 343 mg
-
Foszfor 1960 mg
-
Nátrium 1442 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 603.1 g
-
Cukor 409 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 986 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2327 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 52 mg
-
D vitamin: 591 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 375 micro
-
Kolin: 1829 mg
-
Retinol - A vitamin: 2299 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 321 micro
-
β-crypt 71 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2973 micro
Összesen
5506
kcal
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 93 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 197.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.7 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 33.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 79 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 102 micro
Összesen
187
kcal
Hozzávalók
Sárga piskóta
-
3 db tojás
-
3 ek cukor
-
3 evőkanál finomliszt
Diós piskóta
-
3 db tojás
-
3 ek cukor
-
2 evőkanál finomliszt
Kakaós piskóta
-
3 db tojás
-
3 ek cukor
-
2 evőkanál finomliszt
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
Szirup
Krém
-
8 dl tej
-
3 db tojás
-
10 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
6 g zselatin
Díszítés
-
5 dkg étcsokoládé
-
1 ek napraforgó olaj
Elkészítés
Sárga piskóta
- Egyenként megsütjük a 3 piskótát. Egy sárgát: 3 tojásból, 3 ek. cukorból, 3 ek. lisztből. A tojások sárgáját a cukorral, robotgéppel habosra keverjük. Fakanállal hozzáforgatjuk a lisztet, majd óvatosan a felvert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformában 10-15 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
- Diós piskóta: 3 tojás, 3 ek. cukor, 2 ek. liszt, 2 ek. darált dió. Ugyanúgy készül, mint a sárga piskóta.
- Kakaós piskóta: 3 tojás, 3 ek. cukor, 2 ek. liszt, 1 ek. kakaópor. Az előzőekhez hasonlóan készítjük.
Diós piskóta
- A sziruphoz az összes hozzávalót összeforraljuk, kihűtjük.
- A szintén kihűlt tortalapokat átkenjük a sziruppal, és a mazsolát is egyenletesen elosztjuk a lapokon.
Kakaós piskóta
- A pudingporokat a tojások sárgáival, a cukorral, zselatinnal, kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet is, és lángelosztó szitát alá téve sűrűre főzzük. A felvert tojásfehérjéket a még forró krémbe keverjük. Hagyjuk kicsit hűlni, de mielőtt megdermedne, összeállítjuk a tortát.
- Alulra tesszük a kakaós lapot, megkenjük a krém 1/3-ával. Erre kerül a diós lap, a krém harmada, majd a sárga piskóta. A torta tetejét és az oldalát is bevonjuk krémmel. Lehet még a lapok közé durvára vagdalt diót szórni.
Szirup
- A torta oldalát darált dióval bepanírozzuk.
- A tejszínhabot felverjük (ha Hulalát használunk, nem kell bele fixáló, nem fog összeesni másnap sem), és a nagyobb részével bevonjuk a torta tetejét. A maradék tejszínből habzsák segítségével rózsákat nyomunk körbe a torta szélére. Minden tejszínrózsára egy szem mazsolát teszünk (nekem maradt a szirupban főzöttből).
- A csokit az olajjal felolvasztjuk (pl. mikróban), és a torta tetejére csorgatjuk, behűtjük. Jót tesz neki, ha 1 éjszakát áll a hűtőben, persze ha kibírjuk addig!:)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 240
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 61916
- Feltöltés dátuma: 2013. december 17.
Ajánló
Bár elég munkaigényes, megéri a fáradtságot. A siker biztos, meglephetjük vele családunkat a közelgő szép Karácsony ünnepén, születés- vagy névnapkor.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Somlói galuskát szoktam készíteni, és már régóta szerettem volna megsütni torta formájában is. Önző módon saját magamat leptem meg vele nyáron névnapomkor.:) Egy nagy baja volt: nagyon gyorsan elfogyott!