Somlói ahogy Boni készíti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Andrea68
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
16g margarin117 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
19g porcukor73 kcal
-
13g tej7 kcal
A csokikrémhez
-
43 kcal
-
125g tej70 kcal
-
11g finomliszt41 kcal
-
9 kcal
-
38g margarin269 kcal
-
38g porcukor145 kcal
-
2g rum5 kcal
A somlói krémhez
-
188g tej105 kcal
-
14 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
0g zselatin1 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
A sziruphoz
Az összeállításhoz
-
25g dió164 kcal
-
13g mazsola37 kcal
-
1g rum2 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
21 kcal
-
9 kcal
A csokimázhoz
Összesen
1685
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
130g margarin932 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
100g tej56 kcal
A csokikrémhez
-
343 kcal
-
1000g tej560 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
68 kcal
-
300g margarin2151 kcal
-
300g porcukor1161 kcal
-
16g rum37 kcal
A somlói krémhez
-
1500g tej840 kcal
-
114 kcal
-
440g tojás554 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
2g zselatin7 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A sziruphoz
Az összeállításhoz
-
200g dió1308 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
8g rum18 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
60g lekvár/ dzsem167 kcal
-
68 kcal
A csokimázhoz
Összesen
13461
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
8.2g finomliszt30 kcal
-
2.1g margarin15 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0.9g tojás1 kcal
-
2.4g porcukor9 kcal
-
1.6g tej1 kcal
A csokikrémhez
-
1.5g csokoládés pudingpor6 kcal
-
16.3g tej9 kcal
-
1.5g finomliszt5 kcal
-
0.5g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
4.9g margarin35 kcal
-
4.9g porcukor19 kcal
-
0.3g rum1 kcal
A somlói krémhez
-
24.5g tej14 kcal
-
0.5g vaníliás pudingpor2 kcal
-
7.2g tojás9 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
0g zselatin0 kcal
-
0.2g finomliszt1 kcal
A sziruphoz
Az összeállításhoz
-
3.3g dió21 kcal
-
1.6g mazsola5 kcal
-
0.1g rum0 kcal
-
3.3g habtejszín10 kcal
-
3 kcal
-
0.5g cukrozatlan kakaópor1 kcal
A csokimázhoz
-
0.8g cukor3 kcal
-
0.8g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
0g víz0 kcal
-
0.1g rum0 kcal
Összesen
219
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 32.2 g
Zsír
-
Összesen 81.8 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 230 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1738.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 597 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 141 mg
-
Foszfor 560 mg
-
Nátrium 383 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 200.3 g
-
Cukor 114 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 137.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 597 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 53 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 77 micro
-
Kolin: 192 mg
-
Retinol - A vitamin: 568 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 346 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 295 micro
Összesen
1685
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 257.9 g
Zsír
-
Összesen 654.1 g
-
Telített zsírsav 166 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 225 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 212 g
-
Koleszterin 1842 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13906.8 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 375 mg
-
Kálcium 4772 mg
-
Vas 41 mg
-
Magnézium 1128 mg
-
Foszfor 4481 mg
-
Nátrium 3060 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1602.7 g
-
Cukor 913 mg
-
Élelmi rost 77 mg
VÍZ
-
Összesen 1102.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4779 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 47 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 403 micro
-
K vitamin: 420 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 618 micro
-
Kolin: 1539 mg
-
Retinol - A vitamin: 4547 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2767 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2361 micro
Összesen
13461
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 227.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.2 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 18 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
219
kcal
Hozzávalók
A tésztához
A csokikrémhez
-
2 tasak csokoládés pudingpor
-
1 l tej
-
6 evőkanál finomliszt
-
3 dkg cukrozatlan kakaópor
-
30 dkg margarin
-
30 dkg porcukor
-
2 ek rum
A somlói krémhez
-
1.5 l tej
-
3 ek vaníliás pudingpor
-
8 db tojás
-
15 dkg cukor
-
1 teáskanál zselatin
-
1 evőkanál finomliszt
A sziruphoz
Az összeállításhoz
-
20 dkg dió
-
10 dkg mazsola
-
1 ek rum
-
2 dl habtejszín
-
3 ek lekvár/ dzsem
-
3 ek cukrozatlan kakaópor
A csokimázhoz
-
5 ek cukor
-
5 ek cukrozatlan kakaópor
-
1 tk víz
-
1 ek rum
Elkészítés
A tésztához
- Először a hatlapost készítjük el, mert annak meg kell puhulni. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a margarint, és alaposan elmorzsoljuk. A közepébe beleütjük az egész tojást, majd hozzáadjuk a tejet és a porcukrot. Ezt a masszát jól összedolgozzuk, és 6 részre osztjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy nagy gáztepsi tetején, amit előtte belisztezünk, kisütjük a lapokat.
- A pudingport elkeverjük a liszttel, a kakaóporral, majd simára dolgozzuk egy kis tejjel, amit az egy literből veszünk el. Ezt a maradék tejhez adjuk és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzáadjuk a rámát, a porcukrot és a rumot. Kikeverjük, és még forrón a lapokra kenjük. Letakarjuk a tésztát, és 4-5 órán át pihentetjük.
- A somlói krémhez a tejbe belekeverjük a pudingport és a lisztet. Ha van vaníliarúd, akkor a pudingpor helyett azt használhatunk, de akkor 3 evőkanál liszt kell a tejbe. A vaníliarudat 4-be vágjuk, és úgy tesszük a tejbe. Hozzáadjuk a tojássárgákat, és jól összekeverjük. Felforraljuk, de ügyeljünk arra, hogy ne kozmáljon oda a krém. Mikor kész van, akkor hozzáadjuk a cukrot és az étkezési zselatint. Ha vaníliarudat használunk, akkor a végén eltávolítjuk, és kinyomjuk belőle a vaníliát.
- Elkészítjük a szirupot. A vizet a cukorral, a citromhéjjal kis lángon forraljuk. Mikor kihűlt, hozzáadjuk a rumot. A többi hozzávalót is előkészítjük, a diót durvára törjük, a mazsolát beáztatjuk vízbe, ami éppen csak ellepi, és hozzáadunk 1-2 evőkanál rumot.
- Az összeállítás következik. A hatlaposunkat ujjnyi vékonyra felszeleteljük, és egy jénaiba, vagy bármilyen tálba, akár tepsibe belefektetjük, kirakjuk. Meglocsoljuk a sziruppal, majd megszórjuk a dió felével és a mazsola felével, amit előzőleg leszűrtünk. Erre kanalazzuk a krém felét. Erre a krémre ismét hatlapos kerül, amit szintén meglocsolunk a sziruppal. Erre jön a maradék dió és a mazsola, amit beterítünk a maradék krémmel. A krémre jön még egy sor tészta. Ezt a tésztát megkenjük vékonyan baracklekvárral, és megszórjuk kakaóporral. 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
- A csokimázat a fogyasztásnál szoktam elkészíteni, de el lehet előbb is, mert fel lehet melegíteni. A kakaóport, a cukrot elkeverjük annyi vízzel, hogy épphogy csak folyékony legyen. Addig főzzük, amíg egyet-kettőt rottyan, majd hozzákeverjük a rumot.
- Fogyasztásnál a somlóit csokimázzal leöntjük, tejszínhabbal díszítjük. Én flakonost szoktam hozzá használni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 45
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 50
- Össznézettség: 40730
- Feltöltés dátuma: 2013. december 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Andrea68
2 recept
Egyszer ettem még gyermekkoromban nagyon finom somlóit. De annak nem piskóta volt az alapja, hanem hatlapos. Soha nem ettem olyan finomat, és azóta sem ettem úgy elkészítve. Egyik barátnőmtől kaptam egy kitűnő receptet, de piskóta helyett megpróbáltam hatlapossal elkészíteni. Mint amit gyerekként ettem, isteni lett. Azóta is csak így készítem. Mindenki azt mondja, hogy a legjobb cukrászdákban megállná a helyét. Alkalmakra kitűnő vendégváró, ünnepekkor szintén. 5 éve minden karácsonykor ez az egyik édesség, mert e nélkül nincs ünnep. :) Kicsit bonyolultnak tűnik, de nem az, csak időigényes.