Sokmagvas dagasztás nélküli házi kenyér
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.6 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1157.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 213 mg
-
Nátrium 783 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 108.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 109 micro
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 54.4 g
Zsír
-
Összesen 27.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4628.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 133 mg
-
Kálcium 201 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 283 mg
-
Foszfor 853 mg
-
Nátrium 3133 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 357.2 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 433 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 212 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 434 micro
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 3.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 523.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 354 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 48.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Egy tálba beleöntjük a liszteket, a vizet, az élesztőt, a sót és a cukrot.
- Egy teflonban (pl. wok kiválóan alkalmas) megpirítjuk a napraforgó- és tökmagokat. Nem kell a teflonba semmi zsiradék, csak szárazon, barnulásig pirítjuk őket. Ha kész, átöntjük egy tálkába, hogy gyorsan kihűljenek.
- Hozzáadjuk a magokat is a tésztához és egy kevéske olívaolajat. De ez akár el is hagyható.
- Fakanállal - legjobb a lyukas fakanál - összekeverjük a kenyértésztát, és hagyjuk pihenni 10-12 órán keresztül.(Megsüthető már 4-5 óra után is, de ha van idő, akkor pihenjen inkább 10 órát).
- Ha letelt az idő, jól kilisztezett deszkára öntjük, és ellapítjuk.
- Összehajtjuk (négybe: két szélét és két tetejét), mint a pogácsatésztát. Ha nagyon ragad, lisztezhetjük nyugodtan, de a tésztának lágynak kell maradnia.
- Hagyjuk még így pihenni egy fél órát.
- Melegítsük elő a sütőt, de úgy, hogy a lefedett jénai a sütővel együtt melegedjen.
- Kb. 10 perc után betesszük a lágy kenyeret a forró jénaiba, és 30 percig lefedve sütjük 250 °-on, aztán 20 percet 225 °-on fedő nélkül.
- Ha megsült szép barnára kívül, beecseteljük vízzel, és egy konyharuhával letakarjuk, hogy vékony, ropogós héja legyen (Ha nem ecseteljük, vastagabb és keményebb lesz a héja).
- Sütés hőfoka: 250 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 152
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 16080
- Feltöltés dátuma: 2010. december 19.
Ajánló
Házilekvárhoz, házikolbászhoz, krémlevesekhez (gomba, fokhagyma...stb) szerintem legfinomabb egy jó házi kenyér.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Külön öröm számomra, hogy olyan kenyeret ehetünk, ami mentes adalékanyagokatól, rostokban gazdag, nem vesz el sok időt az életemből, és hozzá tudok járulni, hogy egészségesebben táplálkozzunk. Amióta megsütöttem, első dagasztás nélküli kenyerem fehér lisztből , azóta folyamatosan ezt esszük, csak már teljes kiörlésű liszttel keverve. Ez idő alatti tapasztalataimat szívesen megosztom. Én légkeverős sütőben sütöm, de nem előírás. A 10-12 órás keléssel tovább eláll a kenyér, tehát másnap és harmadnap is finom lesz még. De 4-5 órás kelés után is finom a friss kenyér. A sütés előtti fél órás keléssel lyukacsosabb lesz, de ehhez is kell, hogy ne legyen túl lágy a tészta.