Sodóval töltött aranygaluska-batyuk
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
0g só0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
42g tej23 kcal
-
2 kcal
-
17g vaj120 kcal
A sodós töltelékhez
Az összeállításhoz
Összesen
1067
kcal
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
250g tej140 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
100g vaj717 kcal
A sodós töltelékhez
Az összeállításhoz
Összesen
6390
kcal
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
25.1g finomliszt91 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.8g tojás3 kcal
-
12.6g tej7 kcal
-
0.5g friss élesztő1 kcal
-
5g vaj36 kcal
A sodós töltelékhez
Az összeállításhoz
Összesen
321
kcal
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.4 g
Zsír
-
Összesen 63.8 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 102 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 734.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 217 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 100 mg
-
Foszfor 294 mg
-
Nátrium 82 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.3 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 25.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 241 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 89 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 237 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
1067
kcal
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 128.6 g
Zsír
-
Összesen 382.6 g
-
Telített zsírsav 129 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 76 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 151 g
-
Koleszterin 610 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4407.6 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 204 mg
-
Kálcium 1303 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 599 mg
-
Foszfor 1761 mg
-
Nátrium 490 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 626 g
-
Cukor 169 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 151.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1448 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 531 micro
-
Kolin: 353 mg
-
Retinol - A vitamin: 1419 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 352 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 360 micro
Összesen
6390
kcal
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 19.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 221.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 7.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Összesen
321
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet egy nagy tálban elkeverjük a sóval. A langyos tejbe teszünk a cukorból, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A vajat felolvasztjuk, a tojást pedig felverjük egy kis tálban. Az összes hozzávalót a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk.
- Lisztezett felületen nagyjából 10 percig gyúrjuk, amíg feszes, fényes és sima nem lesz a felülete. Letakarva duplájára kelesztjük egy meleg helyen.
A sodós töltelékhez
- A pudingot megfőzzük a csomagolás utasításai szerint. Egy tálba öntjük, majd a felületére frissentartó fóliát nyomunk, hogy ne képződjön rajta bőr. Teljesen kihűtjük, majd, ha lehűlt, elkeverjük, és habzsákba töltjük.
Az összeállításhoz
- A megkelt tésztát átgyúrjuk, és lisztezett felületen nagyjából 1 cm vastagra nyújtjuk. 5-6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle, majd minden kör közepére nyomunk egy teáskanálnyi pudingot.
- A kör széleit összecsípjük, és lezárjuk a batyut (ez a lezárt rész néz majd lefelé a tepsin). A kis golyóbisokat megmártjuk az olvasztott vajban, majd beleforgatjuk a cukros darált dióba.
- Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a batyukat, majd 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Kicsit hagyjuk hűlni, de langyosan már tálalhatjuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 90
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 3201
- Feltöltés dátuma: 2022. november 17.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
húsvéti sütemény receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
Lakos Benedek
373 recept
Vannak olyan édességek, amelyek elmaradhatatlan kísérőkkel járnak: az aranygaluska például nem lenne ugyanaz a kötelező vaníliasodó nélkül. A diós kelt tészta örökké együtt akar lenni a krémmel, ezért létrehoztam egy receptet, amelyben soha többé nem kell elválniuk egymástól.