r
Nosalty Logó

Selymes zellerpüré barnított vajjal

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Lakos Benedek
Selymes zellerpüré barnított vajjal
adag
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A püréhez

Összesen 699 kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A püréhez

Összesen 2798 kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A püréhez

Összesen 88 kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    20.7 g

Zsír

  • Összesen
    47.2 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1349.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    768 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    133 mg
  • Nátrium
    424 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    100.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    257 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    252 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 699 kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    82.7 g

Zsír

  • Összesen
    189 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    323 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5397.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    3071 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    531 mg
  • Nátrium
    1697 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    139.7 g
  • Cukor
    107 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    402.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1026 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    196 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1007 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    237 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 2798 kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    170.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 88 kcal

Hozzávalók

A püréhez

Elkészítés

A püréhez

  1. A zellert megmossuk, majd szárazra töröljük. A felületét bedörzsöljük olajjal és alufóliába csomagoljuk. 200 fokon nagyjából 1 óra alatt puhára sütjük, majd hagyjuk a fóliában kihűlni.
  2. A vajat kockákra vágjuk és egy nagy, világos színű (hogy jobban lássuk a barnulást) serpenyőbe tesszük. Közepes lángon felolvasztjuk, és folyamatos kevergetés közben tovább főzzük. Először látni fogjuk, hogy kis fehér részecskék válnak ki a vajból, ezek fognak idővel aranybarnára pirulni. Nagyjából 5 perc kell ehhez, de ítéljünk a szín és az illat alapján. Ha diós, kellemesen pirult illatokat érzünk, és a részecskék barnára váltanak, elkészültünk. Vigyázzunk, ne égessük oda, mert akkor keserű lesz.
  3. A kihűlt zellert késsel megszabadítjuk a héjától, majd kockákra vágjuk és a barnított vajhoz adjuk. Átforgatjuk, hogy minden kockát bevonjon a zsiradék, majd egy botmixerrel elkezdjük simára dolgozni. Fokozatosan hozzáadjuk a langyos tejet, míg sima és selymes pürét nem kapunk (a zeller méretétől függően több vagy kevesebb tejre lehet szükség). Ekkor ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, és már tálalhatjuk is.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 1287
  • Feltöltés dátuma: 2023. november 06.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: ünnepi főételek és köretek
Selymes zellerpüré barnított vajjal
Lakos Benedek 373 recept

Ha unjuk a burgonyapürét, vagy kallódik otthon egy nagy gumó zellerünk, készítsünk egy fazék selymes, barnított vajjal ízesített és gazdagított köretet. Dolgozni alig kell érte, élvezni azonban maximálisan lehet.

Hozzávalók

A püréhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...