Selymes zellerpüré barnított vajjal
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 10% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 23% Zsír
A püréhez
Összesen
699
kcal
- 10% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 23% Zsír
A püréhez
Összesen
2798
kcal
- 10% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 20.7 g
Zsír
-
Összesen 47.2 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 81 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1349.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 768 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 133 mg
-
Nátrium 424 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 100.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 257 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 252 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
699
kcal
- 10% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 82.7 g
Zsír
-
Összesen 189 g
-
Telített zsírsav 103 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 47 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 323 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5397.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 3071 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 531 mg
-
Nátrium 1697 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 139.7 g
-
Cukor 107 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 402.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1026 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 196 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 1007 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 237 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
Összesen
2798
kcal
- 10% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 170.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 17 mg
-
Nátrium 54 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 12.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
88
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A püréhez
- A zellert megmossuk, majd szárazra töröljük. A felületét bedörzsöljük olajjal és alufóliába csomagoljuk. 200 fokon nagyjából 1 óra alatt puhára sütjük, majd hagyjuk a fóliában kihűlni.
- A vajat kockákra vágjuk és egy nagy, világos színű (hogy jobban lássuk a barnulást) serpenyőbe tesszük. Közepes lángon felolvasztjuk, és folyamatos kevergetés közben tovább főzzük. Először látni fogjuk, hogy kis fehér részecskék válnak ki a vajból, ezek fognak idővel aranybarnára pirulni. Nagyjából 5 perc kell ehhez, de ítéljünk a szín és az illat alapján. Ha diós, kellemesen pirult illatokat érzünk, és a részecskék barnára váltanak, elkészültünk. Vigyázzunk, ne égessük oda, mert akkor keserű lesz.
- A kihűlt zellert késsel megszabadítjuk a héjától, majd kockákra vágjuk és a barnított vajhoz adjuk. Átforgatjuk, hogy minden kockát bevonjon a zsiradék, majd egy botmixerrel elkezdjük simára dolgozni. Fokozatosan hozzáadjuk a langyos tejet, míg sima és selymes pürét nem kapunk (a zeller méretétől függően több vagy kevesebb tejre lehet szükség). Ekkor ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, és már tálalhatjuk is.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 1333
- Feltöltés dátuma: 2023. november 06.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
ünnepi főételek és köretek
további kategória:
húsvét
kategória:
húsmentes ünnepi és böjti ételek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
394 recept
Ha unjuk a burgonyapürét, vagy kallódik otthon egy nagy gumó zellerünk, készítsünk egy fazék selymes, barnított vajjal ízesített és gazdagított köretet. Dolgozni alig kell érte, élvezni azonban maximálisan lehet.