r
Nosalty Logó

Scone, a britek édes pogácsája

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Scone, a britek édes pogácsája
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 410 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 2463 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 352 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1023.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    287 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    411 mg
  • Nátrium
    289 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    176 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 410 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.2 g

Zsír

  • Összesen
    126.4 g
  • Telített zsírsav
    76 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    504 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6138.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    118 mg
  • Kálcium
    1724 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    2464 mg
  • Nátrium
    1735 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    289.6 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    125.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1072 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    205 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1053 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    228 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    297 micro
Összesen 2463 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    876.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    246 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    352 mg
  • Nátrium
    248 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    153 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    150 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 352 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet, a sütőport, a cukrot és egy csipet sót késes aprítóba teszünk, és pár másodperc alatt összekeverjük. Hozzáadjuk a kockázott, szobahőmérsékletű vajat, és a robotgép segítségével azzal is gyorsan összedolgozzuk. Akkor jó, ha kinézetre homokszerű az állaga, de összenyomva már tapad valamennyire.
  2. A tejet, a tejszínt és a tojást egy kisebb tálkában összekeverjük. Pár kanállal félreteszünk a sütés előtti kenéshez, a többit a száraz keverékkel együtt egy keverőtálba tesszük. Spatulával vagy fakanállal amennyire csak tudjuk, összedolgozzuk a tésztát, majd belisztezett felületen pár határozott mozdulattal befejezzük a gyúrást. A tésztánknak ekkorra nagyon egyneműnek, puhának, de könnyen formázhatónak kell lennie.
  3. Másfél-két centi vékonyra kinyújtjuk a tésztát, majd egy nagyobb (5-6 cm) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a formáinkat. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejüket lekenjük a félretett tejszínes tojással, majd 210°C-os sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük – a scone-ok magassága a sütés során 2-3x-osra nő.
  4. A kész teasüteményeket hagyjuk kicsit hűlni, majd neki is eshetünk. Hagyományosan félbevágva, clotted creammel és eperlekvárral megkenve fogyasztják, előbbit azonban a brit szigeteken kívül nyugodtan helyettesítsük vajjal. Tea mellé egészen mennyei, de akár reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatjuk, ízlés szerint töltve őket.
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 121
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 23
  • Össznézettség: 12074
  • Feltöltés dátuma: 2020. január 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Scone, a britek édes pogácsája
Rosanics Petra 351 recept

A scone az egyik legismertebb kísérője az ötórai teának a brit szigeteken, gyakorlatilag egy édes pogácsaféle, ami a benne lévő sütőpornak köszönhetően szép magasra nő a sütőben. A britek tradicionálisan eperlekvárral és clotted creammel fogyasztják – utóbbi a mi habtejszínünk és a vaj között áll félúton. Elkészítése kimondottan egyszerű, és finom, de semleges íze miatt gyakorlatilag bármivel fogyasztható – azért mindenképpen érdemes kipróbálni tejes tea kísérőjeként, hiszen nem véletlenül híresült el így.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...