Savanyú káposztás lepény
- 4% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
75g víz0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
A savanyú káposztás réteghez
-
200g savanyú káposzta38 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
8g disznózsír68 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
25g krémsajt63 kcal
A tepsi előkészítéséhez
-
4g olívaolaj35 kcal
- 4% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
150g víz0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
6g só0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
A savanyú káposztás réteghez
-
400g savanyú káposzta76 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
15g disznózsír135 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
50g krémsajt125 kcal
A tepsi előkészítéséhez
-
8g olívaolaj71 kcal
- 4% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
20g finomliszt73 kcal
-
0.8g élesztő1 kcal
-
12g víz0 kcal
-
1.3g olívaolaj11 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
A savanyú káposztás réteghez
-
32.1g savanyú káposzta6 kcal
-
26 kcal
-
7.2g vöröshagyma3 kcal
-
1.2g disznózsír11 kcal
-
16g tejföl32 kcal
-
4g krémsajt10 kcal
A tepsi előkészítéséhez
-
0.6g olívaolaj6 kcal
- 4% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 20.9 g
Zsír
-
Összesen 63.6 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3154.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 194 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 301 mg
-
Nátrium 2531 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 115.3 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 393.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 127 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 134 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 122 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 618 micro
- 4% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 41.8 g
Zsír
-
Összesen 127.3 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 50 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 177 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6309.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 97 mg
-
Kálcium 388 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 142 mg
-
Foszfor 602 mg
-
Nátrium 5062 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 230.6 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 786.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 254 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 67 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 268 micro
-
Kolin: 122 mg
-
Retinol - A vitamin: 244 micro
-
α-karotin 20 micro
-
β-karotin 83 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1236 micro
- 4% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 505.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 406 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 63.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 99 micro
Hozzávalók
A tésztához
A savanyú káposztás réteghez
-
40 dkg savanyú káposzta
-
5 dkg füstölt szalonna
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 ek disznózsír
-
2 dl tejföl
-
5 dkg krémsajt
A tepsi előkészítéséhez
-
1 ek olívaolaj
Elkészítés
A tésztához
- A langyos vízhez adjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet szórunk rá, és hagyjuk felfutni, majd belekeverjük az olívaolajat.
- A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót és az élesztős keveréket, majd jól bedagasztjuk a tésztát.
- Letakarjuk, és langyos helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
- A savanyú káposztás réteghez a szalonnát csíkokra szeleteljük, és a zsíron üvegesre sütjük.
- Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott hagymát, ugyancsak üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát. Közepes lángon 15 percig pároljuk.
- A tejfölt elkeverjük a krémsajttal. Miután megkelt a tészta, egy tepsit vékonyan kiolajozunk, majd a tésztát két kezünkkel kissé széthúzzuk, és ujjainkkal belenyomkodjuk.
- Rászórjuk a szalonnás, párolt savanyú káposztát, rálocsoljuk a krémsajtos tejfölt.
- Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
- 10 perc pihentetés után szeletelve, kevés szárított kakukkfűvel megszórva kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 29x40
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 96
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 13792
- Feltöltés dátuma: 2011. április 02.
Ajánló
Készíthetjük vendégváróként, nagyon jól csúszik vörösbor mellé, de egy hétköznapi estét is széppé varázsolhatunk vele:).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Van az úgy, hogy az ember kitalál egy ételt, jelen esetben a savanyú káposztás lepényt. Miután kigondoltam, hogy milyen módon fogom elkészíteni, körülnéztem az interneten, gondolt-e valaki hasonló lepényre. Több savanyú káposztás lepénnyel találkoztam, de a legtöbb máshogy készült. Leginkább az ónémet savanyú káposztás lepény receptje hasonlított az általam elképzelt lepényre, annyi különbséggel, hogy az leveles tésztából készült, míg az enyém kelt tésztából. (A lepény kapcsán kissé elkalandoztam, és arra gondoltam, hogy vajon valamelyik ősöm - akik sok-sok évvel ezelőtt német területről lettek áttelepítve - készítettek-e ilyen vagy hasonló lepényt...nem lehet tudni... :)