Savanyú hús krumpligombóccal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
A húshoz
-
175g sertéscomb319 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
18 kcal
-
0 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g ecet0 kcal
A krumpli gombóchoz
-
125g burgonya72 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
3g búzadara11 kcal
-
0g só0 kcal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
A húshoz
-
700g sertéscomb1274 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
71 kcal
-
0 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1g ecet0 kcal
A krumpli gombóchoz
-
500g burgonya289 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
12g búzadara43 kcal
-
0g só0 kcal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
A húshoz
-
41.5g sertéscomb76 kcal
-
5.3g vöröshagyma2 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
-
0 kcal
-
11.9g tejföl23 kcal
-
1.2g finomliszt4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
A krumpli gombóchoz
-
29.7g burgonya17 kcal
-
5.9g finomliszt22 kcal
-
3.3g tojás4 kcal
-
0.7g búzadara3 kcal
-
0g só0 kcal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 43.8 g
Zsír
-
Összesen 31.9 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 185 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 933.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 536 mg
-
Nátrium 168 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.8 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 262.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 90 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 183 mg
-
Retinol - A vitamin: 89 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 78 micro
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 175.4 g
Zsír
-
Összesen 127.4 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 46 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 739 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3733.9 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 203 mg
-
Kálcium 397 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 292 mg
-
Foszfor 2143 mg
-
Nátrium 670 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 183.2 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 1050.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 360 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 82 mg
-
D vitamin: 166 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 46 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 146 micro
-
Kolin: 731 mg
-
Retinol - A vitamin: 354 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 310 micro
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.4 g
Zsír
-
Összesen 7.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 221.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 127 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 62.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Hozzávalók
A húshoz
-
70 dkg sertéscomb
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 ek napraforgó olaj
-
2 kk fűszerpaprika
-
2 dl tejföl
-
só ízlés szerint
-
4 db babérlevél
-
1 kk ecet
A krumpli gombóchoz
Elkészítés
A húshoz
- Az apró kockára vágotthagymát olajon megdinszteljük, belerakjuk a szintén apró kockára vágott húst, megsózzuk.
- Fedő alatt kis lángon pároljuk, és közben néha megkavarjuk, amikor a hús fehér és levet ereszett, megszórjuk pisrospaprikával, és bő vízzel felengedjük, beletesszük a babérlevelet, és kis lángon főzzük
- Amihor a hús puha,a tefölből és a lisztből csomómentes habarást készítünk, és hozzáadjuk a húshoz
- Ezt követően belejeverjük az ecetet.
- Krumpligombóc:
- A héjában megfőzöttkrumplit, megpucoljuk krumplinyomón áttörjük, és a liszttel, grízzel, tojással, sóval tésztátgyúrunk.
- 1 órát állni hagyjuk.
- Egy nagy lábosban vizet forralunk, amikor már jól lobog a víz, közepes gomócokat formálunk, és a forró vízben kifőzzük.
- Ha a gombóc feljön a tetejére, onnantól számítva kb. 2-3 percig főzzük, majd kivesszük és egy kanál forró zsírba vagy olajba tesszük.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 81
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 9509
- Feltöltés dátuma: 2012. február 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A családi legenda szerint miután szüleim összeházasodtak, apukám testvére és gyerekei meglátogatták őket. Ebben az időben szüleim még együtt laktak anyukám szüleivel és Dédikémmel. Unokanővérem Évi, nagyon rossz evő volt, és nem evett meg semmit. Dédikém a kedvében akart járni, és megkérdezte, hogy mit szeretne enni. Ekkor azt a választ kapta, hogy vadast! Dédikém nekiállt hát, és elkészítette a vadast, ahogy ő ismerte (lásd recepjeim között). Unokanővérem megkóstolta, és azt mondta, hogy "-ez nem olyan, mitamilyet az Anyukám szokott csinálni!",- és persze nem ette meg. Ezután derült ki, hogy Évi gyerekkorában a "savanyú húst" nevezte vadasnak. :) Nem olyan régen, amikor meglátogattam Évit Pécsen, azt kérdezte tőlem, hogy mit főzzön nekem. Azt kértem, hogy főzzön nekem olyan "vadast", amit gyerekkorában szeretett volna enni, mert én viszont olyat még soha nem ettem, csak hallottam róla. Meg kell, hogy mondjam, valóban nem olyan, mint a Dédikém vadasa, sőt a vadashoz köze nincs, de kitűnő, így megtanultam tőle, és azóta én is főzöm, mert nagyon finom! :) Köszönet érte Évi! :)