r
Nosalty Logó

Šaltibarščiai - hideg borscs

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
k3csk3
Šaltibarščiai - hideg borscs
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

208
Kalória
13.9g
Fehérje
28.1g
Szénhidrátok
5.8g
Zsír
421.5g
Víz
119.4g
Koleszterin
5.3g
Rost
20.9g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 208 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1658 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 37 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1186.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    336 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    314 mg
  • Nátrium
    434 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.1 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    421.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    181 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    84 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    221 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    269 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    515 micro
Összesen 208 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    111.1 g

Zsír

  • Összesen
    46.4 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    955 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9489 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    114 mg
  • Kálcium
    2688 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    651 mg
  • Foszfor
    2512 mg
  • Nátrium
    3470 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    225 g
  • Cukor
    167 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

Víz

  • Összesen
    3371.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1450 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    286 mg
  • D vitamin:
    224 micro
  • K vitamin:
    671 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1768 micro
  • Kolin:
    1082 mg
  • Retinol - A vitamin:
    550 micro
  • α-karotin
    64 micro
  • β-karotin
    2156 micro
  • β-crypt
    175 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4119 micro
Összesen 1658 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    211.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    77 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    75.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 37 kcal

Elkészítés

  1. Keressünk egy min. 2,5 literes tálat vagy fazekat, ami lefedhető és elfér a hűtőben. Beleöntjük a 1,5 liter írót vagy tejjel kicsit felhígított kaukázusi kefirt.
  2. Megpucoljuk és negyedekre vágva kb. 15 perc alatt enyhén sós vízben puhára főzzük a céklákat. Ha épp nincs céklaszezon, használhatunk 2 db céklabefőttet is. Én általában fele-fele arányban szoktam friss és ecetes céklát használni (összesen kb. 700 g kell), mivel a befőtt ecetessége is kellemes ízt ad a levesnek. Ha ecetes céklát használunk, fél-egy decit a léből az íróhoz/kefírhez önthetünk, ugyanezt megtehetjük a főzővízzel is, hogy még élénkebb színe legyen a levesnek.
  3. A céklát juliene-re (gyufához hasonló kis csíkokra) vágjuk, és - együtt a lével, amit vágás közben engedett - a tálba tesszük.
  4. A kígyóuborkákat meghámozzuk (nem kell alaposan, egy kis héj maradhat), és szintén juliene-re vágva a tálba tesszük. Az újhagymát karikákra aprítjuk és szintén hozzáadjuk.
  5. Már csak a fűszerezés van hátra: egy nagy csokor kaprot felaprítunk és a levesbe szórjuk. Nem kell vele fukarkodni, a leves fő ízét a kapor kell hogy adja. Ha nincs friss kapor, a fagyasztott vagy szárított is megfelelő. Ízlés szerint megszórjuk sóval és fehérborssal. Mivel az alapanyagok édesek, akár 2 evőkanál só is belemehet; a fehérborssal is bánhatunk bátrabban.
  6. Az egészet alaposan összekeverjük, és lehetőség szerint egy éjszakára hagyjuk összeérni a hűtőben, de akár azonnal is fogyasztható - a lényeg, hogy hideg legyen!
  7. Tálalásnál tegyünk félbevágott, kemény főtt tojást a tetejére.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 15 perc
  • Főzés módja: hidegkonyha

A hideg borscs (Šaltibarščiai) egy végtelenül népszerű fogás a Baltikumban - olyannyira, hogy előre elkészített formában a joghurtok mellett meg lehet találni a boltok hűtőpultjain is Észtországban, Lettországban és Litvániában. Egy balti körutazás során találtam rá, és azóta rendszeresen készítem télen és nyáron.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Andalúz gazpacho selymesen

Spanyolország-szerte nagyon népszerű nyáron ez a jéghidegen kínált paradicsomkrémleves, a gazpacho azonban elsősorban Andalúzia védjegye. Nagy vita tárgyát képezi, hogy pontosan mi ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!