Šaltibarščiai - hideg borscs
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
k3csk3
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
188g író75 kcal
-
188g cékla54 kcal
-
75g kígyóuborka11 kcal
-
58g újhagyma11 kcal
-
23g kapor10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
30g főtt tojás47 kcal
Összesen
208
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
1500g író600 kcal
-
1506g cékla434 kcal
-
600g kígyóuborka87 kcal
-
460g újhagyma88 kcal
-
180g kapor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
240g főtt tojás372 kcal
Összesen
1658
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
33.4g író13 kcal
-
33.6g cékla10 kcal
-
13.4g kígyóuborka2 kcal
-
10.3g újhagyma2 kcal
-
4g kapor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
5.3g főtt tojás8 kcal
Összesen
37
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.9 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 119 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1186.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 336 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 314 mg
-
Nátrium 434 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.1 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 421.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 181 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 84 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 221 micro
-
Kolin: 135 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 269 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 515 micro
Összesen
208
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 111.1 g
Zsír
-
Összesen 46.4 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 955 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9489 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 114 mg
-
Kálcium 2688 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 651 mg
-
Foszfor 2512 mg
-
Nátrium 3470 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 225 g
-
Cukor 167 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 3371.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1450 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 286 mg
-
D vitamin: 224 micro
-
K vitamin: 671 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1768 micro
-
Kolin: 1082 mg
-
Retinol - A vitamin: 550 micro
-
α-karotin 64 micro
-
β-karotin 2156 micro
-
β-crypt 175 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4119 micro
Összesen
1658
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 211.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 77 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 75.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
Összesen
37
kcal
Hozzávalók
-
1.5 közepes db kígyóuborka
-
5 közepes db újhagyma
-
1 csokor kapor
-
só ízlés szerint
-
fehér bors ízlés szerint
-
4 db főtt tojás
Elkészítés
- Keressünk egy min. 2,5 literes tálat vagy fazekat, ami lefedhető és elfér a hűtőben. Beleöntjük a 1,5 liter írót vagy tejjel kicsit felhígított kaukázusi kefirt.
- Megpucoljuk és negyedekre vágva kb. 15 perc alatt enyhén sós vízben puhára főzzük a céklákat. Ha épp nincs céklaszezon, használhatunk 2 db céklabefőttet is. Én általában fele-fele arányban szoktam friss és ecetes céklát használni (összesen kb. 700 g kell), mivel a befőtt ecetessége is kellemes ízt ad a levesnek. Ha ecetes céklát használunk, fél-egy decit a léből az íróhoz/kefírhez önthetünk, ugyanezt megtehetjük a főzővízzel is, hogy még élénkebb színe legyen a levesnek.
- A céklát juliene-re (gyufához hasonló kis csíkokra) vágjuk, és - együtt a lével, amit vágás közben engedett - a tálba tesszük.
- A kígyóuborkákat meghámozzuk (nem kell alaposan, egy kis héj maradhat), és szintén juliene-re vágva a tálba tesszük. Az újhagymát karikákra aprítjuk és szintén hozzáadjuk.
- Már csak a fűszerezés van hátra: egy nagy csokor kaprot felaprítunk és a levesbe szórjuk. Nem kell vele fukarkodni, a leves fő ízét a kapor kell hogy adja. Ha nincs friss kapor, a fagyasztott vagy szárított is megfelelő. Ízlés szerint megszórjuk sóval és fehérborssal. Mivel az alapanyagok édesek, akár 2 evőkanál só is belemehet; a fehérborssal is bánhatunk bátrabban.
- Az egészet alaposan összekeverjük, és lehetőség szerint egy éjszakára hagyjuk összeérni a hűtőben, de akár azonnal is fogyasztható - a lényeg, hogy hideg legyen!
- Tálalásnál tegyünk félbevágott, kemény főtt tojást a tetejére.
- Receptkönyvben: 5
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1220
- Feltöltés dátuma: 2020. december 27.
Ajánló
Hideg gyümölcsleves helyett, frissítő előételként fogyasztható - a litvánok gyakran esznek hozzá főtt krumplit, hogy laktató fogás legyen.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
k3csk3
12 recept
A hideg borscs (Šaltibarščiai) egy végtelenül népszerű fogás a Baltikumban - olyannyira, hogy előre elkészített formában a joghurtok mellett meg lehet találni a boltok hűtőpultjain is Észtországban, Lettországban és Litvániában. Egy balti körutazás során találtam rá, és azóta rendszeresen készítem télen és nyáron.