Sajtos tallér ahogy zsengice készíti
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 37% Zsír
A tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
18g vaj131 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g tejföl3 kcal
-
5g tojás6 kcal
A sajtkrémhez
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 37% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
220g vaj1577 kcal
-
4g só0 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
55g tojás69 kcal
A sajtkrémhez
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 37% Zsír
A tésztához
-
35.8g finomliszt130 kcal
-
26.2g vaj188 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
2.4g tejföl5 kcal
-
6.6g tojás8 kcal
A sajtkrémhez
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 37% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 25.1 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 268.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 151 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 213 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 209 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 37% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.6 g
Zsír
-
Összesen 301.3 g
-
Telített zsírsav 181 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 87 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3225.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 138 mg
-
Kálcium 427 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 96 mg
-
Foszfor 738 mg
-
Nátrium 1814 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 235.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 231.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2554 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 150 micro
-
Kolin: 424 mg
-
Retinol - A vitamin: 2507 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 559 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 521 micro
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 37% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 35.9 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 141 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 384.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 216 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 304 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 299 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 67 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
30 dkg finomliszt
-
1 kk só
-
1 ek tejföl
-
1 db tojás
A sajtkrémhez
-
1 dl tejföl
-
1 db tojássárgája
-
1 kk fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
10 dkg vaj
Elkészítés
A tésztához
- Lisztet megsózzuk a vajjal összedolgozzuk (én a nyújtófával szoktam, hogy a kezem melegétől ne olvadjon meg a vaj). Beleütjük a tojást, a kanál tejfölt és gyorsan összedolgozzuk. Egy éjszaka hűtőben pihentetjük.
- A hideg tésztát másnap késfok vastagságúra nyújtjuk (fontos, hogy elég vékony legyen), 1 tojást felverünk egy kanál vízzel, megkenjük vele a kinyújtott tésztalapot, sajttal megreszeljük a tetejét, pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütjük. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját gyakran, mert nem jön föl a tallérka. Pirosra sütjük, szép gömbölyűnek, belül üregesnek kell lennie.
- Sajtkrém készítése: A tejfölt a tojássárgájával és a liszttel simára keverjük, megsózzuk, belekeverjük a paprikát. Forrásban lévő víz fölött besűrítjük, majd 6 dkg reszelt sajtot keverünk bele, tovább keverjük, míg a sajt bele nem olvad a krémbe, majd hidegre tesszük, kihűtjük.
- 10 dkg szobahőmérsékletű vajat habosra keverünk, és a már kihűlt sajtkrémmel részletekben összekutyuljuk. Ezzel a sajtkrémmel megtöltjük a tallérkákat, majd ha van még erőnk és időnk, és sajtunk is, az összeragasztott sütit meghempergethetjük reszelt sajtban. Így nemcsak mutatósabb és finomabb is lesz, hanem tálaláskor nem ragadnak össze a sütik. (Érdemes reggel összeállítani, és estére összeérik a sajtkrém és a süti... és a Vakarója (nagymamám szerint :)....)
- A tészta nyújtásakor jelentős mennyiségű tészta leesik a kiszúráskor. Ezeket alaposan összedolgozzuk, kinyújtjuk, tetejét megkenjük a maradék tojásos-vizes katyvasszal, megszórjuk borssal, pirospaprikával és sajttal, majd ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle.
- A csíkokat a két végén ellenkező irányban sodorva feltekerjük, pirosra sütjük. Ha a sajtkrémből is maradt, felkínáljuk mártogatósnak. Jó étvágyat :)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 6160
- Feltöltés dátuma: 2012. március 25.
Ajánló
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Fital lány koromban belevetettem magam a sütés rejtelmeibe, első nagyobb lélegzetvételre sikerült elkészíteni ezt a kiváló, ám kicsit munkás sós sütit. A férjem - akkor még csak vőlegényem - abban az időben éppen katona volt. Ritkán tudott csak hazajönni, és nagyon hiányolta az itthoni ízeket. Gondoltam meglepem egy doboz sajtos tallérral. Azonnal sütés, doboz, posta.... aztán vártam a reakciót, meglepetésnek szántam. Egy-két hetet várnom kellett, hiszem sem mobiltelefon, sem elektronikus posta nem volt abban az időben. Aztán megérkezett a várva-várt levél, milyen isteni finom volt a süti. Aznap este, amikor meghozta a posta, az egész szoba a férjem körül gyülekezett, miután villanyoltás volt, sötétben felfalták az egészet (teszem hozzá, biztosan bármint küldök, mindennek ennyire örülnek :DD, de a süti tényleg finom lett). Azóta is rendszeres kell sütnöm minden eseményre. Aki megkóstolta, azonnal elkérte a receptet. Remélem elnyeri tetszéseteket!