r
Nosalty Logó

Sajtos-majonézes főtt kukorica

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Dacota
Sajtos-majonézes főtt kukorica
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
grill
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A kukoricához

A majonézhez

Az összeállításhoz

Összesen 792 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A kukoricához

A majonézhez

Az összeállításhoz

Összesen 3171 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A kukoricához

A majonézhez

Az összeállításhoz

Összesen 146 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    68.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    46 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    122 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2123.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    321 mg
  • Nátrium
    1544 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.6 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    197.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    36 micro
  • β-karotin
    115 micro
  • β-crypt
    236 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1414 micro
Összesen 792 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    49.4 g

Zsír

  • Összesen
    272.9 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    185 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    486 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8495.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    654 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    332 mg
  • Foszfor
    1284 mg
  • Nátrium
    6175 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    170.6 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    789.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    228 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    36 mg
  • C vitamin:
    103 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    147 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    413 micro
  • Kolin:
    523 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    145 micro
  • β-karotin
    459 micro
  • β-crypt
    945 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5656 micro
Összesen 3171 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    393.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    286 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    262 micro
Összesen 146 kcal

Hozzávalók

A kukoricához

A majonézhez

Az összeállításhoz

Elkészítés

A kukoricához

  1. A kukoricákat megfosztjuk a héjuktól, és megmossuk. Ha nincsen kukoricavillánk (kis, kétágú eszköz főtt kukoricához), akkor érdemes vásárláskor olyat választani, amelynek van egy kis extra szára, így nem lesz gond a forgatás.
  2. Egy széles lábosban vizet forralunk úgy, hogy ellepje, és összesen 10 percig főzzük.
  3. Ha kész, lecsöpögtetjük, és fóliával bélelt tálcára tesszük. A grillt előmelegítjük, betesszük a kukoricákat, majd 10-12 perc alatt meggrillezzük. Ha látjuk, hogy az egyik oldala színt kapott, kezdjük el forgatni, hogy a szemek mindenhol megsüljenek. Ha a kertben csináljuk mindezt faszénen, az íze még jobb lesz.
  4. Ha minden oldalon megsült, kivesszük a sütőből.

A majonézhez

  1. A majonézzel kezdjük az egész receptet. A szobahőmérsékletű tojásokat felütjük, a sárgákat egy langyos (de semmiképpen nem hideg) kerek aljú tálba ütjük. Kézi habverővel kis sebességen 1-2 percig dolgozunk rajta.
  2. Hozzáadunk egy fél kanál citromlevet, a mustárt és a sót, és újabb 30 másodpercig verjük.
  3. Eddigre a tojás kész az olaj felvételére, cseppenként elkezdhetjük hozzáadni az olajat. Ne állítsuk le a gépet egy másodpercre se! Ha már a felét felvette és jó krémes, teáskanálnyi mennyiségenként is hozzáadhatjuk az olajat. Ha a krém elkezd vastagodni, nehezebbé válni, hozzáadhatjuk a maradék citromlevet.
  4. A végén adjuk hozzá a másfél ek forró vizet, hogy biztosan ne ugorjon össze. Vagy hagyjuk az egész macerát, és használjatok bolti majonézt, de ebben az esetben jó minőségűt! :)

Az összeállításhoz

  1. A forró kukoricákat vastagon átkenjük a félbevágott lime-mal. Közben kicsit nyomhatjuk is a lime-ot, hogy biztosan jusson a léből a kukoricára.
  2. Egy kés vagy spatula segítségével körbe-körbe bekenjük a kukoricát majonézzel.
  3. Majd a reszelt sajtos tányér felett egy kanál segítségével megszórjuk a sajttal.
  4. Végül megszórjuk a cayanne borssal elkevert sóval, és azonnal megesszük.
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 335
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 14064
  • Feltöltés dátuma: 2014. július 29.

Ajánló

Mexikóban ehhez az ételhez cojita sajtot használnak - ez egy tehéntejből készült sajt, van lágyabb a fetára emlékeztető változata, és egy keményebb, amit kiválthatunk parmezánnal vagy pecorino romanoval.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nincs mit tennem ellene, az egyik legjobb dolog, amit Mexikóban kóstoltam, ez az étel volt. Az elotes del mercado, vagyis kukorica piaci stílusban néven futó utcai csemegét minden piacon és köztéren árulják, és szerelem volt első harapásra, ami nagyon meglepő, tekintve, hogy nem vagyok oda sem a főtt kukoricáért, sem a majonézért különösebben. Az alig pár percig főzött, majd roppanósra grillezett kukorica a sajtos-majonézes chilis kabátban, amit a limelé tesz pikánssá azonban egy egész más dimenzió. Úgy döntöttem, ha már nekiállok magamtól, akkor ez egy remek alkalom lesz a Julia Child-féle majonéz kipróbálásához. Ha nincs kedvetek házi majonézzel vacakolni, használjatok boltit, de érdemes kipróbálni, tényleg nagyon jó recept. Az elotest először csináltam itthon, de biztos, hogy nem utoljára!

Hozzávalók

A kukoricához

A majonézhez

Az összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...