Sajtos-majonézes főtt kukorica
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 21% Zsír
A kukoricához
-
405g csöves kukorica174 kcal
A majonézhez
-
10g tojássárgája32 kcal
-
4g citromlé1 kcal
-
60g olívaolaj526 kcal
-
3g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g mustár0 kcal
Az összeállításhoz
-
13g pecorino sajt48 kcal
-
43g lime11 kcal
-
0 kcal
-
3g só0 kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 21% Zsír
A kukoricához
-
1620g csöves kukorica697 kcal
A majonézhez
-
40g tojássárgája129 kcal
-
16g citromlé4 kcal
-
238g olívaolaj2104 kcal
-
12g víz0 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g mustár0 kcal
Az összeállításhoz
-
50g pecorino sajt194 kcal
-
170g lime43 kcal
-
0 kcal
-
12g só0 kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 21% Zsír
A kukoricához
-
75g csöves kukorica32 kcal
A majonézhez
-
1.9g tojássárgája6 kcal
-
0.7g citromlé0 kcal
-
11g olívaolaj97 kcal
-
0.6g víz0 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g mustár0 kcal
Az összeállításhoz
-
2.3g pecorino sajt9 kcal
-
7.9g lime2 kcal
-
0 kcal
-
0.6g só0 kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 12.3 g
Zsír
-
Összesen 68.2 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 46 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 122 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2123.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 163 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 321 mg
-
Nátrium 1544 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.6 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 197.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 103 micro
-
Kolin: 131 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 36 micro
-
β-karotin 115 micro
-
β-crypt 236 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1414 micro
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 49.4 g
Zsír
-
Összesen 272.9 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 185 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 486 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8495.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 654 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 332 mg
-
Foszfor 1284 mg
-
Nátrium 6175 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 170.6 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 789.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 228 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 36 mg
-
C vitamin: 103 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 147 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 413 micro
-
Kolin: 523 mg
-
Retinol - A vitamin: 148 micro
-
α-karotin 145 micro
-
β-karotin 459 micro
-
β-crypt 945 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5656 micro
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 12.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 393.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 286 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 36.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 262 micro
Hozzávalók
A kukoricához
A majonézhez
-
2 db tojássárgája
-
0.5 kávéskanál só
-
0.3 kávéskanál mustár
Az összeállításhoz
-
50 g pecorino sajt
-
2 közepes db lime
-
3 kávéskanál cayenne paprika
-
3 kávéskanál só
Elkészítés
A kukoricához
- A kukoricákat megfosztjuk a héjuktól, és megmossuk. Ha nincsen kukoricavillánk (kis, kétágú eszköz főtt kukoricához), akkor érdemes vásárláskor olyat választani, amelynek van egy kis extra szára, így nem lesz gond a forgatás.
- Egy széles lábosban vizet forralunk úgy, hogy ellepje, és összesen 10 percig főzzük.
- Ha kész, lecsöpögtetjük, és fóliával bélelt tálcára tesszük. A grillt előmelegítjük, betesszük a kukoricákat, majd 10-12 perc alatt meggrillezzük. Ha látjuk, hogy az egyik oldala színt kapott, kezdjük el forgatni, hogy a szemek mindenhol megsüljenek. Ha a kertben csináljuk mindezt faszénen, az íze még jobb lesz.
- Ha minden oldalon megsült, kivesszük a sütőből.
A majonézhez
- A majonézzel kezdjük az egész receptet. A szobahőmérsékletű tojásokat felütjük, a sárgákat egy langyos (de semmiképpen nem hideg) kerek aljú tálba ütjük. Kézi habverővel kis sebességen 1-2 percig dolgozunk rajta.
- Hozzáadunk egy fél kanál citromlevet, a mustárt és a sót, és újabb 30 másodpercig verjük.
- Eddigre a tojás kész az olaj felvételére, cseppenként elkezdhetjük hozzáadni az olajat. Ne állítsuk le a gépet egy másodpercre se! Ha már a felét felvette és jó krémes, teáskanálnyi mennyiségenként is hozzáadhatjuk az olajat. Ha a krém elkezd vastagodni, nehezebbé válni, hozzáadhatjuk a maradék citromlevet.
- A végén adjuk hozzá a másfél ek forró vizet, hogy biztosan ne ugorjon össze. Vagy hagyjuk az egész macerát, és használjatok bolti majonézt, de ebben az esetben jó minőségűt! :)
Az összeállításhoz
- A forró kukoricákat vastagon átkenjük a félbevágott lime-mal. Közben kicsit nyomhatjuk is a lime-ot, hogy biztosan jusson a léből a kukoricára.
- Egy kés vagy spatula segítségével körbe-körbe bekenjük a kukoricát majonézzel.
- Majd a reszelt sajtos tányér felett egy kanál segítségével megszórjuk a sajttal.
- Végül megszórjuk a cayanne borssal elkevert sóval, és azonnal megesszük.
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 335
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 14064
- Feltöltés dátuma: 2014. július 29.
Ajánló
Mexikóban ehhez az ételhez cojita sajtot használnak - ez egy tehéntejből készült sajt, van lágyabb a fetára emlékeztető változata, és egy keményebb, amit kiválthatunk parmezánnal vagy pecorino romanoval.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nincs mit tennem ellene, az egyik legjobb dolog, amit Mexikóban kóstoltam, ez az étel volt. Az elotes del mercado, vagyis kukorica piaci stílusban néven futó utcai csemegét minden piacon és köztéren árulják, és szerelem volt első harapásra, ami nagyon meglepő, tekintve, hogy nem vagyok oda sem a főtt kukoricáért, sem a majonézért különösebben. Az alig pár percig főzött, majd roppanósra grillezett kukorica a sajtos-majonézes chilis kabátban, amit a limelé tesz pikánssá azonban egy egész más dimenzió. Úgy döntöttem, ha már nekiállok magamtól, akkor ez egy remek alkalom lesz a Julia Child-féle majonéz kipróbálásához. Ha nincs kedvetek házi majonézzel vacakolni, használjatok boltit, de érdemes kipróbálni, tényleg nagyon jó recept. Az elotest először csináltam itthon, de biztos, hogy nem utoljára!