Rusztikus bolognai ragu
- 12% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
133g marhafelsál189 kcal
-
109 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
33g csirkemáj40 kcal
-
2 kcal
-
57g sárgarépa21 kcal
-
33g vörösbor28 kcal
-
67g marha alaplé0 kcal
-
13 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 12% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
800g marhafelsál1136 kcal
-
100g kolozsvári szalonna655 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
200g csirkemáj238 kcal
-
10 kcal
-
340g sárgarépa124 kcal
-
200g vörösbor170 kcal
-
400g marha alaplé0 kcal
-
79 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 12% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
33.5g marhafelsál48 kcal
-
4.2g kolozsvári szalonna27 kcal
-
7.1g vöröshagyma3 kcal
-
8.4g csirkemáj10 kcal
-
3.4g halványító zeller0 kcal
-
14.2g sárgarépa5 kcal
-
8.4g vörösbor7 kcal
-
16.8g marha alaplé0 kcal
-
3 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 12% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 37 g
Zsír
-
Összesen 20.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 211 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 792.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 63 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 444 mg
-
Nátrium 167 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.7 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 244.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1535 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 11 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 225 micro
-
Kolin: 196 mg
-
Retinol - A vitamin: 1097 micro
-
α-karotin 1762 micro
-
β-karotin 4374 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 4616 micro
-
Lut-zea 166 micro
- 12% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 222.2 g
Zsír
-
Összesen 125 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1268 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4756.6 g
-
Cink 40 mg
-
Szelén 376 mg
-
Kálcium 274 mg
-
Vas 44 mg
-
Magnézium 357 mg
-
Foszfor 2662 mg
-
Nátrium 1000 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.4 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 1469.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9210 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 69 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 88 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 73 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 82 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1351 micro
-
Kolin: 1177 mg
-
Retinol - A vitamin: 6583 micro
-
α-karotin 10571 micro
-
β-karotin 26243 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 27696 micro
-
Lut-zea 994 micro
- 12% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 5.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 199.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 386 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 276 micro
-
α-karotin 443 micro
-
β-karotin 1100 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1161 micro
-
Lut-zea 42 micro
Hozzávalók
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
20 dkg csirkemáj
-
2 közepes szár halványító zeller
-
2 nagy db sárgarépa
-
2 dl vörösbor
-
6 ek sűrített paradicsom
-
szerecsendió ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A szalonnát felkockázzuk, a hagymát, a szárzellert és a sárgarépát nagyon apróra vágjuk (betehetjük aprítóba is, de akkor elég, ha kettőt nyomunk rajta, nem kell, hogy pépet csináljunk).
- A csirkemájat megmossuk, és apróra vágjuk.
- A szalonnát kis lángon kiolvasztjuk. Ha van óriási szószos serpenyőnk, akkor abban, ha nincs, akkor a legszélesebb fenekű fazékban.Majd rátesszük a zöldségeket, és megvárjuk, míg kis levet eresztenek, majd hozzátesszük a marhahúst is.
- Barnulásig kevergetjük, majd hozzátesszük a csirkemájat is.
- Párat keverünk rajta, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a bort, sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá szerecsendiót, és hozzáadjuk a paradicsompürét is.
- Lefedjük, és 2-3 órán át, nagyon kis lángon rotyogtatjuk. Időnként kavarunk rajta egyet, de nem kell túlzásba vinni, magában is elvan. :)
- Amíg készül, gyúrunk hozzá házi tésztát Petra receptje alapján, és tagliatellre vagdossuk.
- Ha kész a tészta, rákanalazzuk a ragut, és friss parmezánforgácsokkal tálaljuk.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 488
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 110524
- Feltöltés dátuma: 2013. március 13.
Ajánló
Ha nem is állunk neki tésztát gyúrni, ne spagettival tálaljuk. Ez egy igen sűrű ragu, a tagliatellén sokkal jobban megtapad. A friss parmezánt ne hagyjuk ki, és megkínálhatjuk a főzéshez használt borral is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
10 gyerekből 9-nek élete első kedvenc élete a bolognai spagetti. Legalábbis az volt, mikor én gyerek voltam, ma már lehet, hogy a Meki átvette a hatalmat, és a hamburger a legmenőbb. Mindegy, 15 évvel ezelőtt nálunk a bolognai volt a legtutibb étel a menzán, ha tudtuk, hogy a héten azt is kapunk, még az is bejött, akinek orvosi igazolása volt. Más kérdés, hogy azt az olajos, paradicsomszószt és húst csak nyomokban tartalmazó cuccot a legolcsóbb, tejet sosem látott trappistával megküldve nem igazán nevezhetjük bolognainak, de azért én nagyon szerettem, és - eljött a coming out ideje is - ma is megenném, ha a körülmények úgy hoznának, már csak a nosztalgia kedvéért is. Na ennek a bolognainak semmi köze nincs a menzáshoz. A bolognai ragu, mint az egyik első olasz recept, ami beabászkodott az országba már a rendszerváltás előtt, jellegzetes összetevőit a határon hagyta, és erősen elmagyarosodott. A legtöbb helyen egyet jelent egy paradicsomos húsos szósszal, amit olyan "olaszos" fűszerek dobnak fel, mint az oregánó és a bazsalikom. Meg persze a cukor, ami az irgalmatlan mennyiségű paradicsompüré ízét hivatott édesebbé tenni. A valódi, Bolognában készült tésztafeltét nem szósz, hanem egy sűrű, órákon át főzött ragu, amit a zeller és a sárgarépa különlegessé, a teljesen porhanyósra főtt csirkemáj tesz szaftossá, a fűszerezésért pedig egyedül a szerecsendió és a bors felel. Eredeti recept nincsen, az irányelvek adottak, van, ahol lágyabbra készítik, fehérborral és tejszínnel, van ahol rusztikusabbra, vörösborral, tejtermék nélkül. Érdemes kipróbálni mindkettőt! :)