r
Nosalty Logó

Rusztikus bolognai ragu

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Dacota
Rusztikus bolognai ragu
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 412 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2474 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 103 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    37 g

Zsír

  • Összesen
    20.8 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    211 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    792.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    444 mg
  • Nátrium
    167 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    244.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1535 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    225 micro
  • Kolin:
    196 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1097 micro
  • α-karotin
    1762 micro
  • β-karotin
    4374 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    4616 micro
  • Lut-zea
    166 micro
Összesen 412 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    222.2 g

Zsír

  • Összesen
    125 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1268 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4756.6 g
  • Cink
    40 mg
  • Szelén
    376 mg
  • Kálcium
    274 mg
  • Vas
    44 mg
  • Magnézium
    357 mg
  • Foszfor
    2662 mg
  • Nátrium
    1000 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.4 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    1469.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9210 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    69 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    82 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1351 micro
  • Kolin:
    1177 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6583 micro
  • α-karotin
    10571 micro
  • β-karotin
    26243 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    27696 micro
  • Lut-zea
    994 micro
Összesen 2474 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    386 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    276 micro
  • α-karotin
    443 micro
  • β-karotin
    1100 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1161 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 103 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szalonnát felkockázzuk, a hagymát, a szárzellert és a sárgarépát nagyon apróra vágjuk (betehetjük aprítóba is, de akkor elég, ha kettőt nyomunk rajta, nem kell, hogy pépet csináljunk).
  2. A csirkemájat megmossuk, és apróra vágjuk.
  3. A szalonnát kis lángon kiolvasztjuk. Ha van óriási szószos serpenyőnk, akkor abban, ha nincs, akkor a legszélesebb fenekű fazékban.Majd rátesszük a zöldségeket, és megvárjuk, míg kis levet eresztenek, majd hozzátesszük a marhahúst is.
  4. Barnulásig kevergetjük, majd hozzátesszük a csirkemájat is.
  5. Párat keverünk rajta, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a bort, sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá szerecsendiót, és hozzáadjuk a paradicsompürét is.
  6. Lefedjük, és 2-3 órán át, nagyon kis lángon rotyogtatjuk. Időnként kavarunk rajta egyet, de nem kell túlzásba vinni, magában is elvan. :)
  7. Amíg készül, gyúrunk hozzá házi tésztát Petra receptje alapján, és tagliatellre vagdossuk.
  8. Ha kész a tészta, rákanalazzuk a ragut, és friss parmezánforgácsokkal tálaljuk.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 488
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 110524
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 13.

Ajánló

Ha nem is állunk neki tésztát gyúrni, ne spagettival tálaljuk. Ez egy igen sűrű ragu, a tagliatellén sokkal jobban megtapad. A friss parmezánt ne hagyjuk ki, és megkínálhatjuk a főzéshez használt borral is.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

10 gyerekből 9-nek élete első kedvenc élete a bolognai spagetti. Legalábbis az volt, mikor én gyerek voltam, ma már lehet, hogy a Meki átvette a hatalmat, és a hamburger a legmenőbb. Mindegy, 15 évvel ezelőtt nálunk a bolognai volt a legtutibb étel a menzán, ha tudtuk, hogy a héten azt is kapunk, még az is bejött, akinek orvosi igazolása volt. Más kérdés, hogy azt az olajos, paradicsomszószt és húst csak nyomokban tartalmazó cuccot a legolcsóbb, tejet sosem látott trappistával megküldve nem igazán nevezhetjük bolognainak, de azért én nagyon szerettem, és - eljött a coming out ideje is - ma is megenném, ha a körülmények úgy hoznának, már csak a nosztalgia kedvéért is.  Na ennek a bolognainak semmi köze nincs a menzáshoz. A bolognai ragu, mint az egyik első olasz recept, ami beabászkodott az országba már a rendszerváltás előtt, jellegzetes összetevőit a határon hagyta, és erősen elmagyarosodott. A legtöbb helyen egyet jelent egy paradicsomos húsos szósszal, amit olyan "olaszos" fűszerek dobnak fel, mint az oregánó és a bazsalikom. Meg persze a cukor, ami az irgalmatlan mennyiségű paradicsompüré ízét hivatott édesebbé tenni. A valódi, Bolognában készült tésztafeltét nem szósz, hanem egy sűrű, órákon át főzött ragu, amit a zeller és a sárgarépa különlegessé, a teljesen porhanyósra főtt csirkemáj tesz szaftossá, a fűszerezésért pedig egyedül a szerecsendió és a bors felel. Eredeti recept nincsen, az irányelvek adottak, van, ahol lágyabbra készítik, fehérborral és tejszínnel, van ahol rusztikusabbra, vörösborral, tejtermék nélkül. Érdemes kipróbálni mindkettőt! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...