Rozsos-magos kenyér dagasztás nélkül római tálban
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
300g kenyérliszt bl801083 kcal
-
450g rozsliszt1571 kcal
-
12g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
20g lenmag107 kcal
-
24g napraforgómag140 kcal
-
8 kcal
-
200g joghurt122 kcal
-
400g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
21.1g kenyérliszt bl8076 kcal
-
31.6g rozsliszt110 kcal
-
0.8g só0 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
1.4g lenmag8 kcal
-
1.7g napraforgómag10 kcal
-
0.6g friss élesztő1 kcal
-
14g joghurt9 kcal
-
28.1g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.6 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 984.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 226 mg
-
Nátrium 598 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 84.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 164 micro
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 101.2 g
Zsír
-
Összesen 39.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7876.4 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 207 mg
-
Kálcium 481 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 546 mg
-
Foszfor 1807 mg
-
Nátrium 4785 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 588.4 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 68 mg
VÍZ
-
Összesen 672.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 401 micro
-
Kolin: 186 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1312 micro
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 2.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 553.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 127 mg
-
Nátrium 336 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 47.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
Hozzávalók
-
30 dkg kenyérliszt bl80
-
45 dkg rozsliszt
-
2 teáskanál só
-
2 teáskanál cukor
-
2 ek lenmag
-
3 ek napraforgómag
-
0.8 dkg friss élesztő
-
2 dl joghurt
-
4 dl víz
Elkészítés
- Összekeverjük a kétféle lisztet a sóval és a cukorral, valamint a lenmaggal és a napraforgómaggal (ebből egy keveset tegyünk félre a kenyér megszórásához).
- Hozzákeverjük az élesztőt, a joghurtot és a vizet. Nem kell dagasztani, csak annyira gyúrjuk össze, hogy egynemű legyen.
- A tésztát vizes konyharuhával letakarjuk, és 12 órán át kelesztjük. Továbbra sem szükséges dagasztani, de ha tehetjük, akkor a kelés folyamán néhány alkalommal érdemes egy kicsit "megdögönyözni", ez jót tesz a tésztának. A vizes konyharuha azért kell, hogy a hosszú kelés alatt ne száradjon meg a teteje.
- Egy római (pataki) tálat legalább 30 percre beáztatunk.
- A tésztát belisztezett deszkára borítjuk, és megformázzuk: tenyerünkkel kilapítjuk, majd téglalapot formázunk belőle. Ezután a két hosszabbik oldala felől középre hajtjuk a tésztát, végül feltekerjük. A tetejét éles késsel bevagdossuk, kicsit megkenjük vízzel, és megszórjuk napraforgómaggal.
- A római tál alját kikenjük olajjal, majd beletesszük a tésztát, és letakarva 30 percig kelesztjük.
- A kenyeret megszórjuk a magokkal, a tálra rárakjuk a tetejét, és hideg sütőbe toljuk (meleg sütőben a tál elrepedhet). 20 percig sütjük 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon.
- Ezután levesszük a tál tetejét, és a kenyeret vízzel megkenjük. Majd visszatoljuk a sütőbe, és 12-15 perc alatt piros, ropogós kérget sütünk rá.
- Ha kész, a tálat kivesszük a sütőből, és ha már kézzel meg lehet fogni, akkor kivesszük a cipót, amit aztán rácson kihűtünk (= izgatottan levágjuk a csücskét, hogy megkóstoljuk).
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 65 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 46
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2071
- Feltöltés dátuma: 2015. január 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Régebben volt sütőgépem, amiben különféle receptek alapján próbáltam kenyeret sütni, több-kevesebb sikerrel. Leginkább egy olyan fehér kenyér recept vált be, amihez sikérpor és kovászpor is kellett. A készre kevert kenyérporokból is elég jó kenyeret tudtam sütni. De vágytam valami finomra, amihez nem kellenek extra hozzávalók, nem is drága, és mentes a kétes hatású adalékoktól, meg lehetőleg szép cipó formája van és ropogós héja is, amit a géppel nem tudtam varázsolni. A gép ráadásul tönkrement, és nem feltétlenül akartam másikat vásárolni. A bolti kenyerek általában nem igazán jók, egyetlen pékség süt errefelé jó kenyeret, de a boltjuk messze van. A Nosalty-n találtam rá Évi néni dagasztás nélküli kenyerére, nekem azonban nincs teflonos lábasom, a simába meg beleragadt a kenyér. Találtam viszont egy pataki tálas kenyérreceptet, és végül e kettő alapján több kísérlet eredményeképpen lett ez a recept. Szeretném hangsúlyozni, hogy az alaprecept Évi nénit dicséri, ez igazából csak annak egy változata. Nagyon szeretem a rozsos-magos kenyereket, így ennek megfelelően alakítottam át az alapreceptet. Az eredmény minden képzeletemet felülmúlta, ez a kenyér önmagában is nagyon-nagyon finom. Más magokkal is készíthető, de a lenmagot különösen ajánlom, az emésztésre gyakorolt jó hatása miatt. A ropogós kéreg tetején csücsülő, megpirult napraforgómagokat meg olyan jó lecsipegetni.:-)