r
Nosalty Logó

Rozsos-magos kenyér dagasztás nélkül római tálban

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Rozsos-magos kenyér dagasztás nélkül római tálban
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
kenyérsütő
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 383 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 3070 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 217 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    984.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    226 mg
  • Nátrium
    598 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    84.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    164 micro
Összesen 383 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.2 g

Zsír

  • Összesen
    39.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7876.4 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    207 mg
  • Kálcium
    481 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    546 mg
  • Foszfor
    1807 mg
  • Nátrium
    4785 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    588.4 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    68 mg

VÍZ

  • Összesen
    672.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    401 micro
  • Kolin:
    186 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1312 micro
Összesen 3070 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    553.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    336 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 217 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Összekeverjük a kétféle lisztet a sóval és a cukorral, valamint a lenmaggal és a napraforgómaggal (ebből egy keveset tegyünk félre a kenyér megszórásához).
  2. Hozzákeverjük az élesztőt, a joghurtot és a vizet. Nem kell dagasztani, csak annyira gyúrjuk össze, hogy egynemű legyen.
  3. A tésztát vizes konyharuhával letakarjuk, és 12 órán át kelesztjük. Továbbra sem szükséges dagasztani, de ha tehetjük, akkor a kelés folyamán néhány alkalommal érdemes egy kicsit "megdögönyözni", ez jót tesz a tésztának. A vizes konyharuha azért kell, hogy a hosszú kelés alatt ne száradjon meg a teteje.
  4. Egy római (pataki) tálat legalább 30 percre beáztatunk.
  5. A tésztát belisztezett deszkára borítjuk, és megformázzuk: tenyerünkkel kilapítjuk, majd téglalapot formázunk belőle. Ezután a két hosszabbik oldala felől középre hajtjuk a tésztát, végül feltekerjük. A tetejét éles késsel bevagdossuk, kicsit megkenjük vízzel, és megszórjuk napraforgómaggal.
  6. A római tál alját kikenjük olajjal, majd beletesszük a tésztát, és letakarva 30 percig kelesztjük.
  7. A kenyeret megszórjuk a magokkal, a tálra rárakjuk a tetejét, és hideg sütőbe toljuk (meleg sütőben a tál elrepedhet). 20 percig sütjük 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon.
  8. Ezután levesszük a tál tetejét, és a kenyeret vízzel megkenjük. Majd visszatoljuk a sütőbe, és 12-15 perc alatt piros, ropogós kérget sütünk rá.
  9. Ha kész, a tálat kivesszük a sütőből, és ha már kézzel meg lehet fogni, akkor kivesszük a cipót, amit aztán rácson kihűtünk (= izgatottan levágjuk a csücskét, hogy megkóstoljuk).
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 65 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 46
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2070
  • Feltöltés dátuma: 2015. január 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Régebben volt sütőgépem, amiben különféle receptek alapján próbáltam kenyeret sütni, több-kevesebb sikerrel. Leginkább egy olyan fehér kenyér recept vált be, amihez sikérpor és kovászpor is kellett. A készre kevert kenyérporokból is elég jó kenyeret tudtam sütni. De vágytam valami finomra, amihez nem kellenek extra hozzávalók, nem is drága, és mentes a kétes hatású adalékoktól, meg lehetőleg szép cipó formája van és ropogós héja is, amit a géppel nem tudtam varázsolni. A gép ráadásul tönkrement, és nem feltétlenül akartam másikat vásárolni. A bolti kenyerek általában nem igazán jók, egyetlen pékség süt errefelé jó kenyeret, de a boltjuk messze van. A Nosalty-n találtam rá Évi néni dagasztás nélküli kenyerére, nekem azonban nincs teflonos lábasom, a simába meg beleragadt a kenyér. Találtam viszont egy pataki tálas kenyérreceptet, és végül e kettő alapján több kísérlet eredményeképpen lett ez a recept. Szeretném hangsúlyozni, hogy az alaprecept Évi nénit dicséri, ez igazából csak annak egy változata. Nagyon szeretem a rozsos-magos kenyereket, így ennek megfelelően alakítottam át az alapreceptet. Az eredmény minden képzeletemet felülmúlta, ez a kenyér önmagában is nagyon-nagyon finom. Más magokkal is készíthető, de a lenmagot különösen ajánlom, az emésztésre gyakorolt jó hatása miatt. A ropogós kéreg tetején csücsülő, megpirult napraforgómagokat meg olyan jó lecsipegetni.:-)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...