Rózsa briós
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Katica
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
63g finomliszt228 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
6g porcukor24 kcal
-
3 kcal
-
31g tej18 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g só0 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
Kenés-szórás
Összesen
380
kcal
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
500g finomliszt1820 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
250g tej140 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
4g só0 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
Kenés-szórás
Összesen
3033
kcal
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
47.4g finomliszt173 kcal
-
4.7g vaj34 kcal
-
4.7g porcukor18 kcal
-
2.4g friss élesztő2 kcal
-
23.7g tej13 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
5.7g tojássárgája18 kcal
Kenés-szórás
Összesen
287
kcal
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.7 g
Zsír
-
Összesen 8.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 117 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 452.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 225 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.6 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 19.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 88 mg
-
Retinol - A vitamin: 79 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 124 micro
Összesen
380
kcal
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 77.3 g
Zsír
-
Összesen 71.5 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 939 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3618.7 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 221 mg
-
Kálcium 483 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 130 mg
-
Foszfor 966 mg
-
Nátrium 1797 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 508.6 g
-
Cukor 122 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 153.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 648 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 170 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 438 micro
-
Kolin: 704 mg
-
Retinol - A vitamin: 636 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 132 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 990 micro
Összesen
3033
kcal
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 343.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 170 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.3 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 94 micro
Összesen
287
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
50 dkg finomliszt
-
5 dkg porcukor
-
2.5 dkg friss élesztő
-
2.5 dl tej
-
1.5 kávéskanál fahéj
-
1 kk só
-
3 db tojássárgája
Kenés-szórás
-
1 db tojás
Elkészítés
Tészta
- Az élesztőt 1 dl langyos tejben, melybe tettünk 1 teáskanál cukrot, meleg helyen letakarva felfuttatjuk.
- A lisztet elkeverjük a sóval, a fahéjjal, a maradék cukorral. A közepébe készítünk egy mélyedést, ebbe tesszük a tojások sárgáját, beleöntjük az olvasztott vajat, a maradék tejet és a közben már felfutott élesztőt.
- A tésztát alaposan kidagasztjuk, majd a tálat letakarva meleg helyre tesszük, és a duplájára kelesztjük (35-40 perc).
- Készítsünk elő 2 db 12 darabos muffin sütőt. Az egyikben 6, a másikban 2 mélyedést vajazzunk ki. Ha nincs 2 muffin sütőnk, akkor készítsünk először 6 rózsát, várjuk meg, amíg kisül, és utána süssük meg a maradék kettőt is. Fontos, hogy szellősen tegyük a formába a rózsákat, mert kelés és sülés közben nagyon sokat nőnek.
- Kelesztés után a tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, majd 2-3 mm vastagra nyújtjuk. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szirmokat szaggatunk belőle. Egy rózsához 15 szirmot számoljunk. A szirmok egyik felét kenjük meg egy kis olvasztott vajjal, hogy a szirmok kelés közben ne tapadjanak össze. A nem vajas részénél fogva formáljuk meg a rózsákat, azaz tekergessük egymás köré a szirmokat úgy, hogy a vajas része legyen a nyíló rész. Tegyük a kész rózsát a kikent muffin sütő mélyedésébe. Nem kell, hogy teljesen kitöltse, mert pihentetés közben jócskán megkel majd.
- Pihentessük még 30 percet, majd kenjük le egy lágyan felvert tojással, szórjuk meg alaposan (nagy szemű) kristálycukorral. 180 C fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
- Ha megsült, egy pár percig hagyjuk a formában hűlni, majd óvatosan szedjük tányérra vagy kosárba.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2831
- Feltöltés dátuma: 2016. március 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Katica
169 recept
A megszokott, bevált briós tésztámat készítettem el, most másképp formázva. Szerintem nagyon mutatós lett... így még egy ünnepi reggeli asztal dísze is lehet.