r
Nosalty Logó

Rozmaringos-fokhagymás kenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Rosemary
Rozmaringos-fokhagymás kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
185 °C
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 947 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 3789 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 224 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2672.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    86 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    302 mg
  • Nátrium
    2147 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    198.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    189.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    130 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 947 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10689.9 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    343 mg
  • Kálcium
    260 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    259 mg
  • Foszfor
    1207 mg
  • Nátrium
    8587 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    795.6 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    758.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    519 micro
  • Kolin:
    115 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    181 micro
Összesen 3789 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    628.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    505 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 224 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A "kútfúrás" során a liszt közepébe lyukat készítünk, beleöntjük a víz felét, beledobjuk az élesztőt, a sót és a cukrot, s villával összekeverjük.
  2. Lassan, de határozottan beomlasztjuk a "kút" belső lisztfalát. (Ügyesen, nehogy beszakadjon a kút, mert akkor könnyen szétszalad a víz!) Középen folytatjuk a liszt kevergetését, míg masszív, morzsalékos állagot nem kapunk.
  3. Ekkor hozzáönjük a víz másik felét is, összedolgozzuk vele, s már kicsit harciasabban a maradék lisztet is hozzádolgozzuk, amitől csökken a tészta ragacsossága.
  4. Eközben adjuk hozzá a frissen apróra vágott rozmaringágat és a szintén apróra vágott fokhagymát. Ha nincs friss rozmaringunk, használhatunk őröltet, de a legjobb fele-fele arányban.
  5. Lisztezett kézzel addig gyúrjuk a tésztát, míg az összes lisztet felveszi. (A víz mennyisége a liszt minőségétől is függ, lehet szabályozni.)
  6. A legizgalmasabb rész a dagasztás: kicsit rákapcsolunk, nyomkodjuk, hajtogatjuk, gyúrjuk, pofozzuk, gyömöszöljük, csapkodjuk a tésztát legalább 4-5 percig egyfolytában, míg selymes és rugalmas nem lesz.
  7. Az első kelesztéshez a tészta tetejét belisztezzük, tiszta tálba helyezzük, folpackkal lefedjük, és 30 perc alatt kb. duplájára kelesztjük - lehetőleg valami meleg, párás, huzatmentes helyen.
  8. Ha a tészta duplájára kelt, 30 másodperc alatt átgyúrjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt. Ezután további 30 percig, esetleg 1 órán át kelesztjük, hogy ismét duplájára dagadjon a tészta.
  9. A tésztát gyengéden belisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőbe csúsztatjuk.
  10. Mikor megsült, megpaskoljuk a fenekét - ha kongó hangot ad, készen van, ha nem, tegyük vissza még egykis időre. 30 percig rácson hagyjuk hűlni, de aztán lássunk neki!
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 80
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 10489
  • Feltöltés dátuma: 2010. június 28.

Ajánló

Finomliszt helyett tönkölylisztet vagy rozslisztet is használhatunk, illetve igazából bármilyet. Tipp: Ha esetleg maradna belőle valami, nyugodtan lefagyaszthatjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Rozmaringos-fokhagymás kenyér
Rosemary 2 recept

Az eredeti receptet Jamie Oliver: Egyszerűen csak főzz című könyvében találtam, és még én is, így 17 éves fejjel képes voltam megsütni életem első kenyerét! Csak ajánlani tudom, mert Jamie pontról pontra leír mindent (szerintem), hogy mikor, hol, merre, mennyit, és mit kell csinálni a kenyérrel :) A fokhagymás-rozmaringos ötlet pedig tőlem származik, egyszerűen csak az olasz konyhához való ragaszkodásomat fejezi ki :) Szerettem volna megosztani veletek, remélem lesz olyan, akinek ízleni fog! (Nálunk egy vacsoráig tartott csak ki...:D)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...