r
Nosalty Logó

Rozmaringos-fokhagymás kenyér

0,0

0 ÉRTÉKELÉS10 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosemary
Rozmaringos-fokhagymás kenyér
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

947
Kalória
26.8g
Fehérje
198.9g
Szénhidrátok
2.9g
Zsír
189.6g
Víz
-
Koleszterin
8.1g
Rost
5.7g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 947 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 3789 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 224 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2672.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    86 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    302 mg
  • Nátrium
    2147 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    198.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    189.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    130 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 947 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10689.9 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    343 mg
  • Kálcium
    260 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    259 mg
  • Foszfor
    1207 mg
  • Nátrium
    8587 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    795.6 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    758.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    519 micro
  • Kolin:
    115 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    181 micro
Összesen 3789 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    628.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    505 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    44.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 224 kcal

Elkészítés

  1. A "kútfúrás" során a liszt közepébe lyukat készítünk, beleöntjük a víz felét, beledobjuk az élesztőt, a sót és a cukrot, s villával összekeverjük.
  2. Lassan, de határozottan beomlasztjuk a "kút" belső lisztfalát. (Ügyesen, nehogy beszakadjon a kút, mert akkor könnyen szétszalad a víz!) Középen folytatjuk a liszt kevergetését, míg masszív, morzsalékos állagot nem kapunk.
  3. Ekkor hozzáönjük a víz másik felét is, összedolgozzuk vele, s már kicsit harciasabban a maradék lisztet is hozzádolgozzuk, amitől csökken a tészta ragacsossága.
  4. Eközben adjuk hozzá a frissen apróra vágott rozmaringágat és a szintén apróra vágott fokhagymát. Ha nincs friss rozmaringunk, használhatunk őröltet, de a legjobb fele-fele arányban.
  5. Lisztezett kézzel addig gyúrjuk a tésztát, míg az összes lisztet felveszi. (A víz mennyisége a liszt minőségétől is függ, lehet szabályozni.)
  6. A legizgalmasabb rész a dagasztás: kicsit rákapcsolunk, nyomkodjuk, hajtogatjuk, gyúrjuk, pofozzuk, gyömöszöljük, csapkodjuk a tésztát legalább 4-5 percig egyfolytában, míg selymes és rugalmas nem lesz.
  7. Az első kelesztéshez a tészta tetejét belisztezzük, tiszta tálba helyezzük, folpackkal lefedjük, és 30 perc alatt kb. duplájára kelesztjük - lehetőleg valami meleg, párás, huzatmentes helyen.
  8. Ha a tészta duplájára kelt, 30 másodperc alatt átgyúrjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt. Ezután további 30 percig, esetleg 1 órán át kelesztjük, hogy ismét duplájára dagadjon a tészta.
  9. A tésztát gyengéden belisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőbe csúsztatjuk.
  10. Mikor megsült, megpaskoljuk a fenekét - ha kongó hangot ad, készen van, ha nem, tegyük vissza még egykis időre. 30 percig rácson hagyjuk hűlni, de aztán lássunk neki!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Az eredeti receptet Jamie Oliver: Egyszerűen csak főzz című könyvében találtam, és még én is, így 17 éves fejjel képes voltam megsütni életem első kenyerét! Csak ajánlani tudom, mert Jamie pontról pontra leír mindent (szerintem), hogy mikor, hol, merre, mennyit, és mit kell csinálni a kenyérrel :) A fokhagymás-rozmaringos ötlet pedig tőlem származik, egyszerűen csak az olasz konyhához való ragaszkodásomat fejezi ki :) Szerettem volna megosztani veletek, remélem lesz olyan, akinek ízleni fog! (Nálunk egy vacsoráig tartott csak ki...:D)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!