Rozmaringos-fokhagymás kenyér
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Rosemary
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
185 °C
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
Összesen
947
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
600g víz0 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
22g só0 kcal
-
21g rozmaring28 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
Összesen
3789
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
58.8g finomliszt214 kcal
-
35.3g víz0 kcal
-
1.8g friss élesztő2 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
1.3g só0 kcal
-
1.2g rozmaring2 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
Összesen
224
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.8 g
Zsír
-
Összesen 2.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2672.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 86 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 302 mg
-
Nátrium 2147 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 198.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 189.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 130 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
947
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 107 g
Zsír
-
Összesen 11.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10689.9 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 343 mg
-
Kálcium 260 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 259 mg
-
Foszfor 1207 mg
-
Nátrium 8587 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 795.6 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 758.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 519 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 181 micro
Összesen
3789
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 628.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 505 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 44.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Összesen
224
kcal
Hozzávalók
-
1 kg finomliszt
-
2 ek cukor
-
2 ek só
-
3 szál rozmaring
-
3 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- A "kútfúrás" során a liszt közepébe lyukat készítünk, beleöntjük a víz felét, beledobjuk az élesztőt, a sót és a cukrot, s villával összekeverjük.
- Lassan, de határozottan beomlasztjuk a "kút" belső lisztfalát. (Ügyesen, nehogy beszakadjon a kút, mert akkor könnyen szétszalad a víz!) Középen folytatjuk a liszt kevergetését, míg masszív, morzsalékos állagot nem kapunk.
- Ekkor hozzáönjük a víz másik felét is, összedolgozzuk vele, s már kicsit harciasabban a maradék lisztet is hozzádolgozzuk, amitől csökken a tészta ragacsossága.
- Eközben adjuk hozzá a frissen apróra vágott rozmaringágat és a szintén apróra vágott fokhagymát. Ha nincs friss rozmaringunk, használhatunk őröltet, de a legjobb fele-fele arányban.
- Lisztezett kézzel addig gyúrjuk a tésztát, míg az összes lisztet felveszi. (A víz mennyisége a liszt minőségétől is függ, lehet szabályozni.)
- A legizgalmasabb rész a dagasztás: kicsit rákapcsolunk, nyomkodjuk, hajtogatjuk, gyúrjuk, pofozzuk, gyömöszöljük, csapkodjuk a tésztát legalább 4-5 percig egyfolytában, míg selymes és rugalmas nem lesz.
- Az első kelesztéshez a tészta tetejét belisztezzük, tiszta tálba helyezzük, folpackkal lefedjük, és 30 perc alatt kb. duplájára kelesztjük - lehetőleg valami meleg, párás, huzatmentes helyen.
- Ha a tészta duplájára kelt, 30 másodperc alatt átgyúrjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt. Ezután további 30 percig, esetleg 1 órán át kelesztjük, hogy ismét duplájára dagadjon a tészta.
- A tésztát gyengéden belisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőbe csúsztatjuk.
- Mikor megsült, megpaskoljuk a fenekét - ha kongó hangot ad, készen van, ha nem, tegyük vissza még egykis időre. 30 percig rácson hagyjuk hűlni, de aztán lássunk neki!
- Sütés hőfoka: 185 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 80
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 10489
- Feltöltés dátuma: 2010. június 28.
Ajánló
Finomliszt helyett tönkölylisztet vagy rozslisztet is használhatunk, illetve igazából bármilyet. Tipp: Ha esetleg maradna belőle valami, nyugodtan lefagyaszthatjuk.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Rosemary
2 recept
Az eredeti receptet Jamie Oliver: Egyszerűen csak főzz című könyvében találtam, és még én is, így 17 éves fejjel képes voltam megsütni életem első kenyerét! Csak ajánlani tudom, mert Jamie pontról pontra leír mindent (szerintem), hogy mikor, hol, merre, mennyit, és mit kell csinálni a kenyérrel :) A fokhagymás-rozmaringos ötlet pedig tőlem származik, egyszerűen csak az olasz konyhához való ragaszkodásomat fejezi ki :) Szerettem volna megosztani veletek, remélem lesz olyan, akinek ízleni fog! (Nálunk egy vacsoráig tartott csak ki...:D)