r
Nosalty Logó

Rozéra sült kacsa, álá húsvéti nyúl

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
nemnagykunszt
Rozéra sült kacsa, álá húsvéti nyúl
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A húshoz

A díszítéshez

Összesen 761 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A húshoz

A díszítéshez

Összesen 1518 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A húshoz

A díszítéshez

Összesen 87 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    40 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    154 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    961.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    104 mg
  • Foszfor
    539 mg
  • Nátrium
    177 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.7 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    670.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    139 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 761 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80 g

Zsír

  • Összesen
    25 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    308 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1922.2 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    199 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    209 mg
  • Foszfor
    1077 mg
  • Nátrium
    353 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    121.3 g
  • Cukor
    65 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    1341 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    117 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    76 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    149 micro
  • Kolin:
    277 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    99 micro
  • β-crypt
    41 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    119 micro
Összesen 1518 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    110.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 87 kcal

Hozzávalók

A húshoz

A díszítéshez

Elkészítés

A húshoz

  1. A kacsamellett szurkáljuk keresztül, majd e lyukakba dogdossunk felcsíkozott fokhagymát. Tegyük a mellet egy kis jénaiba, tegyük alá a rozmaringszálat, és öntsünk rá 3 dl fehérbort, majd tegyük félre 1 órára.
  2. 2 dl bort öntsünk egy kis lábosba, tegyünk hozzá 1,5 ek barna cukrot, a fahéjat és a gyömbért, majd lassú tűzön forraljuk fel, és főzzük tovább gyöngyözve 10 percig. Tegyük félre hűlni.
  3. Fogjunk lapzselatint, és a tasakon lévő utasításnak megfelelően adagoljuk hozzá a már kissé kihűlt borhoz. Öntsük ki szószos tálakba, majd tegyük a hűtőbe hűlni.
  4. A krumplit és az almát mossuk meg, karikázzuk fel, de ne hámozzuk meg, minden részére szükség lesz, tegyük félre.
  5. Fogjuk a kacsát, ésminden oldalát sózzuk meg, majd durvára őrölt színes borssal is szórjuk meg egy kicsit.
  6. A főzőlapot állítsuk 3/4 fokozatra, és forrósítsunk fel egy serpenyőt zsiradék nélkül. Tegyük bele a rozmaringszálat a pácból, majd tegyük erre a kacsát bőrével lefelé. 10 percig süssük, majd a kisült zsiradékot öntsük át egy másik serpenyőbe, amit szintén kezdjünk el melegíteni. A kacsát fordítsuk meg, és süssük bőrével felfelé további 4 percig.
  7. Közben sózzuk meg a krumplkarikákat, és tegyük bele a másik serpenyőben lévő forró zsírba. Süssük meg, szedjük ki, tegyük félre.
  8. Fogjuk az almakarikákat, és ezeket is süssük meg a zsírban. Hintsük meg őket egy csipet barna cukorral és fahéjjal.
  9. A kacsát átlósan vékonyan szeleteljük fel, majd osszuk ki a tányérokra. Az alma és a krumplikarikákat felváltva pakoljuk egymásra. Az alma aljával kezdjünk, és a tetejével fejezzük be.
  10. Tálaljuk hozzá a borzselét.
  11. Mentával, citromhéjjal díszíthetjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 23
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 7373
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 24.

Ajánló

Mentával és felcsíkozott citromhéjjal díszítheted. Ennyi volt. Na, milyen? Ez kérlek szépen mestermű lett. Rozéra sült kacsamellet csináltunk borzselével, alma és burgonyarolóval vagy redőnnyel, vagy mivel. Még jó, hogy ez most derült ki, mert ha az elején mondom, akkor összecsinálod magad, pedig tök egyszerű volt nem? De. Hívjuk csak részeges kacsának, ahogy az elején is, sztem ez ilyen megnyugtató… na, javul is  a kedélyem meglehetősen.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
nemnagykunszt 44 recept

Tétel: A kacsa az igazi húsvéti nyúl. Bizonyítás: A hármas kapcsolódási ponton alapuló, híres Pavella kacsametriai modellel. A tengerek, óceánok visszahúzódásával kb. 30 millió évvel ezelőtt a kacsák, illetve a kacsaszerű őskacsák a vízi életmódról kénytelenek voltak igazodni a szárazföldi életformához. Az eddig zömmel kisebb halakból, vízi élőlényekből, algákból álló étrendjük átalakult, és egyre többször fogyasztották a szárazföldi bogyós terméseket, gyümölcsöket, hiszen az életük egyre nagyobb hányadát élték a szárazföldön. A gyümölcsök fogyasztásakor rájöttek, hogy a földre leesett, túlérett példányok sokkal édesebbek a még a bokrokon, fákon lévő társaiknál. A kacsapopulációt ért lélektani traumák, olyan szintű pszichoszomatikus tünetegyüttes (a Szigeten, akit érint, érdekel, a Tünet együttes az alteremopszicho sátorban lép majd fel) végzetes egyvelegét alakították ki a kacsákban (állandó költözés, „v” alakban repülés, vadászszezon, stb.), amelyek csak úgy voltak átvészelhetők, ha a lepotyogott gyümölcsöket folyamatosan fogyasztották, és kihasználták az erjedés másodlagos, kedélyjavító funkcióját is.Szóval a kacsák lerészegedtek… és részegesek még most is. Innen meg már csak egy egész kis lépés összerakni, hogy ismerünk-e olyan kacsa receptet (a zsíron, töpörtyűn kívül), amiben nincs alkohol?! Nem. Vagy ha igen, akkor az nem számít. Ha az alkoholt összekapcsolom a húsvéttal, ezt ugye nem nehéz, akkor megvan a kacsák első kapcsolódási pontja. Ha megkérdezem, hogy melyik állat tojik tojást, akkor ugye nem a nyúl?! (A nyúl nem tojik tojást csak ha nagggyon erőlteti, de mé’ erőltetné, mikor a kacsának simán megy)... hanem a kacsa, itt a második pont...és ha a húsvéti vízzel locsolásra gondolunk, akkor a víz, mint elem (Nem, nem, nem a ceruza) a nyúlhoz mennyire kapcsolható (kivéve a duracellnyuszi)? Semennyire. Na, de a kacsához! Há’ hogynemár. Na, ez volt a hármas kapcsolódás. A fentiek miatt nem hiányozhat a húsvéti menüből egy kis kacsa (aki egy este nem ment haza, hehe, még nem fogyasztottam esküszöm). Nem kell megijedni, nagyon egyszerű lesz - hogy ne essek ki a húsvéti szerepemből, mint egy vödör víz. Szükség lesz 1 db kacsamellfilére, fontos, hogy a bőrével együtt. Két személyre készítjük, de bőven elég egy mell 2 embernek is. Először is pukkants ki egy üveg fehérbort. Most mondanám, hogy a húsvét kedvéért, de akik olvassák az írásaimat, tudják, hogy nem azért. A kacsamellet mosd meg, majd egy éles, hegyes késsel döfd át többször is több helyen. Fogj 2 gerezd fokhagymát, pucold meg, majd vágd fel kb. 2-3 mm-es csíkokra, ezeket dugdosd be a kilyuggatott kacsamellbe. Tépj le a gárdenből 1 nagyobb szál rozmaringot. Vegyél elő egy kis jénait, tedd bele a rozmaringot, tedd rá a kacsát, és önts rá 3 dl száraz fehérbort. DE valami normálisssat! Nem, az asztali fehérbor, az nem az. Ha megvan, akkor ne sózd meg, és tedd félre 1 órára. A borból persze magadnak is önts, igyál arra, amit a kacsák már régen megtanultak: Ha rövid a szárnyad, akkor toldd meg egy hosszú lépéssel.(esetleg fröccsel) Na, mielőtt a maradék bor elfogyna, önts 2 dl-t egy kis lábosba, dobj hozzá 1,5 ek barna cukrot, 0,5 kk fahéjat, 0,5 kk gyömbért, és lassú tűzön, kevergetve forrald fel. Forrás után főzd még 10 percig, de csak gyöngyözzön! Tedd félre hűlni. Ezután hívd segítségül az elcsépelt belvárosi orvos-jogász polgármestert egy kis lapzselatinért. (Akinek nem ment át: ez dr. Ötker akart lenni, de jó bármilyen lapzselatin). A lapzselatin zacskóján rajta van, hogy mennyi folyadékhoz mennyire van szükséged, illetve, hogy hogyan adagold. Ahány gyártó, annyi utasítás, de nem bonyi, úgyhogy ezt oldd meg, lécci, önállóan. Ha feloldódott, akkor öntsd ki két dekoratív, kicsi szószos tálba vagy valamibe, amit nem szégyellsz majd a csajod elé rakni. Tedd a hűtőbe, hogy megdermedjen. Elkészítjük a köretet. A köret egy fantasztikus, formabontó alku lesz. Az alku nem más, mint egy gyümölcs és egy zöldség alkuja az együttlétről. Alma és Krumpli (Alku, Jajdenagymarketingesvagyoklennék,jómi?, nem…). Igaziból a történethez hozzátartozik, hogy az alma szülei túl konzervatívok voltak (Az alma apukája például annyira konzervatív volt, hogy kizárólag az ananász vagy barack konzervet tudott volna elképzelni a lánya mellé), és nem támogatták ezt a kapcsolatot, mert nem a saját fajtájukból választottak maguknak párt, de ők szembe mentek a tradíciókkal, és összejöttek. Szóval kell 2 alma és 2 krumpli. Mosd meg mindkettőt, de ne hámozd meg. Karikázd fel őket, minden részükre szükség van. Tedd félre. Jöhet a kacsa. Kapj elő egy nagy serpenyőt, nem kell bele zsiradék. Vedd ki a kacsamell alól a rozmaringot, ezt dobd a serpenyőbe. A kacsát minden oldalán sózd meg, majd ha forró a serpenyő (a főzőlap ne menjen fullon, csak kb ¾-ed poweren… kaptok egy kis angolt is mi? jajdemultikulti), akkor tedd bele a mellett, először bőrével lefelé 10 percre. A kacsa alól a kisült zsírt öntsd át egy másik serpenyőbe, a kacsát fordítsd meg, és most bőrével felfelé is süsd még 4 percig. Közben a másik serpenyő alatt is kapcsold be a főzőlapot ¾-ed powerre, és tedd bele a forró zsírba a felkarikázott krumplit, mindkét oldalát süsd meg. Ha nincs két serpenyőd, mert alulfelszerelt a konyhád… hogy lehet vmit alulfelszerelni? Jó, mondjuk a kipufogót a kocsimra lehet, de még mit? Ez marhaság, kérem, ez olyan, mint a fent leszögezni… Mondjuk, a zsindelyt azt lehet a tetőre. Na, mindegy, akkor van ilyen… aszittem  nincs…Szóval, ha nincs két serpenyőd, akkor a köretet a kacsa megsütése után is csinálhatod. Ha kész, akkor a kacsát tedd félre. A megsült krumplit szedd ki, sózd meg, majd jöhetnek az almakarikák. Ezeket is tedd bele a zsírba, a tetejüket szórd meg egy csipet fahéjjal és barna cukorral is. Mindkét oldalukat süsd meg, és szedd ki. Na, tálalhatsz. Először szeleteld fel vékonyan, átlósan a kacsamellet. Aztán jöhet az alku. Almával kezdd. Keresd meg az almák alját. Kezd ezzel a karikával. Ez lesz a köretműalkotás talapzata. Tedd a tányérra, majd az almára jöhet egy karika krumpli, aztán megint alma, és így tovább. A végén is almával fejezd be, mert ahol a szára van, az lesz a köretműalkotás kalapja. Hűtőből jöhet a borzselé is.

Hozzávalók

A húshoz

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...