Rozéra sült kacsa, álá húsvéti nyúl
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
A húshoz
-
200g kacsamell270 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
200g alma94 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
4g rozmaring5 kcal
-
350g fehérbor287 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
1g lapzselatin4 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
A díszítéshez
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
A húshoz
-
400g kacsamell540 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
400g alma187 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
700g fehérbor574 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
-
2g lapzselatin7 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g gyömbér0 kcal
A díszítéshez
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
A húshoz
-
23g kacsamell31 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
23g alma11 kcal
-
11.5g burgonya7 kcal
-
0.4g rozmaring1 kcal
-
40.3g fehérbor33 kcal
-
1.2g barna cukor4 kcal
-
0.1g lapzselatin0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
A díszítéshez
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 40 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 154 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 961.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 100 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 104 mg
-
Foszfor 539 mg
-
Nátrium 177 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.7 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 670.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 139 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 80 g
Zsír
-
Összesen 25 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 308 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1922.2 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 199 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 209 mg
-
Foszfor 1077 mg
-
Nátrium 353 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 121.3 g
-
Cukor 65 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 1341 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 117 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 76 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 149 micro
-
Kolin: 277 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 99 micro
-
β-crypt 41 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 119 micro
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 110.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 77.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Hozzávalók
A húshoz
-
1 közepes db kacsamell
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 db alma
-
2 db burgonya
-
1 szál rozmaring
-
2 ek barna cukor
-
1 db lapzselatin
-
só ízlés szerint
-
1 tk fahéj
-
0.5 kk gyömbér
A díszítéshez
Elkészítés
A húshoz
- A kacsamellett szurkáljuk keresztül, majd e lyukakba dogdossunk felcsíkozott fokhagymát. Tegyük a mellet egy kis jénaiba, tegyük alá a rozmaringszálat, és öntsünk rá 3 dl fehérbort, majd tegyük félre 1 órára.
- 2 dl bort öntsünk egy kis lábosba, tegyünk hozzá 1,5 ek barna cukrot, a fahéjat és a gyömbért, majd lassú tűzön forraljuk fel, és főzzük tovább gyöngyözve 10 percig. Tegyük félre hűlni.
- Fogjunk lapzselatint, és a tasakon lévő utasításnak megfelelően adagoljuk hozzá a már kissé kihűlt borhoz. Öntsük ki szószos tálakba, majd tegyük a hűtőbe hűlni.
- A krumplit és az almát mossuk meg, karikázzuk fel, de ne hámozzuk meg, minden részére szükség lesz, tegyük félre.
- Fogjuk a kacsát, ésminden oldalát sózzuk meg, majd durvára őrölt színes borssal is szórjuk meg egy kicsit.
- A főzőlapot állítsuk 3/4 fokozatra, és forrósítsunk fel egy serpenyőt zsiradék nélkül. Tegyük bele a rozmaringszálat a pácból, majd tegyük erre a kacsát bőrével lefelé. 10 percig süssük, majd a kisült zsiradékot öntsük át egy másik serpenyőbe, amit szintén kezdjünk el melegíteni. A kacsát fordítsuk meg, és süssük bőrével felfelé további 4 percig.
- Közben sózzuk meg a krumplkarikákat, és tegyük bele a másik serpenyőben lévő forró zsírba. Süssük meg, szedjük ki, tegyük félre.
- Fogjuk az almakarikákat, és ezeket is süssük meg a zsírban. Hintsük meg őket egy csipet barna cukorral és fahéjjal.
- A kacsát átlósan vékonyan szeleteljük fel, majd osszuk ki a tányérokra. Az alma és a krumplikarikákat felváltva pakoljuk egymásra. Az alma aljával kezdjünk, és a tetejével fejezzük be.
- Tálaljuk hozzá a borzselét.
- Mentával, citromhéjjal díszíthetjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 23
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 7370
- Feltöltés dátuma: 2011. április 24.
Ajánló
Mentával és felcsíkozott citromhéjjal díszítheted. Ennyi volt. Na, milyen? Ez kérlek szépen mestermű lett. Rozéra sült kacsamellet csináltunk borzselével, alma és burgonyarolóval vagy redőnnyel, vagy mivel. Még jó, hogy ez most derült ki, mert ha az elején mondom, akkor összecsinálod magad, pedig tök egyszerű volt nem? De. Hívjuk csak részeges kacsának, ahogy az elején is, sztem ez ilyen megnyugtató… na, javul is a kedélyem meglehetősen.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Tétel: A kacsa az igazi húsvéti nyúl. Bizonyítás: A hármas kapcsolódási ponton alapuló, híres Pavella kacsametriai modellel. A tengerek, óceánok visszahúzódásával kb. 30 millió évvel ezelőtt a kacsák, illetve a kacsaszerű őskacsák a vízi életmódról kénytelenek voltak igazodni a szárazföldi életformához. Az eddig zömmel kisebb halakból, vízi élőlényekből, algákból álló étrendjük átalakult, és egyre többször fogyasztották a szárazföldi bogyós terméseket, gyümölcsöket, hiszen az életük egyre nagyobb hányadát élték a szárazföldön. A gyümölcsök fogyasztásakor rájöttek, hogy a földre leesett, túlérett példányok sokkal édesebbek a még a bokrokon, fákon lévő társaiknál. A kacsapopulációt ért lélektani traumák, olyan szintű pszichoszomatikus tünetegyüttes (a Szigeten, akit érint, érdekel, a Tünet együttes az alteremopszicho sátorban lép majd fel) végzetes egyvelegét alakították ki a kacsákban (állandó költözés, „v” alakban repülés, vadászszezon, stb.), amelyek csak úgy voltak átvészelhetők, ha a lepotyogott gyümölcsöket folyamatosan fogyasztották, és kihasználták az erjedés másodlagos, kedélyjavító funkcióját is.Szóval a kacsák lerészegedtek… és részegesek még most is. Innen meg már csak egy egész kis lépés összerakni, hogy ismerünk-e olyan kacsa receptet (a zsíron, töpörtyűn kívül), amiben nincs alkohol?! Nem. Vagy ha igen, akkor az nem számít. Ha az alkoholt összekapcsolom a húsvéttal, ezt ugye nem nehéz, akkor megvan a kacsák első kapcsolódási pontja. Ha megkérdezem, hogy melyik állat tojik tojást, akkor ugye nem a nyúl?! (A nyúl nem tojik tojást csak ha nagggyon erőlteti, de mé’ erőltetné, mikor a kacsának simán megy)... hanem a kacsa, itt a második pont...és ha a húsvéti vízzel locsolásra gondolunk, akkor a víz, mint elem (Nem, nem, nem a ceruza) a nyúlhoz mennyire kapcsolható (kivéve a duracellnyuszi)? Semennyire. Na, de a kacsához! Há’ hogynemár. Na, ez volt a hármas kapcsolódás. A fentiek miatt nem hiányozhat a húsvéti menüből egy kis kacsa (aki egy este nem ment haza, hehe, még nem fogyasztottam esküszöm). Nem kell megijedni, nagyon egyszerű lesz - hogy ne essek ki a húsvéti szerepemből, mint egy vödör víz. Szükség lesz 1 db kacsamellfilére, fontos, hogy a bőrével együtt. Két személyre készítjük, de bőven elég egy mell 2 embernek is. Először is pukkants ki egy üveg fehérbort. Most mondanám, hogy a húsvét kedvéért, de akik olvassák az írásaimat, tudják, hogy nem azért. A kacsamellet mosd meg, majd egy éles, hegyes késsel döfd át többször is több helyen. Fogj 2 gerezd fokhagymát, pucold meg, majd vágd fel kb. 2-3 mm-es csíkokra, ezeket dugdosd be a kilyuggatott kacsamellbe. Tépj le a gárdenből 1 nagyobb szál rozmaringot. Vegyél elő egy kis jénait, tedd bele a rozmaringot, tedd rá a kacsát, és önts rá 3 dl száraz fehérbort. DE valami normálisssat! Nem, az asztali fehérbor, az nem az. Ha megvan, akkor ne sózd meg, és tedd félre 1 órára. A borból persze magadnak is önts, igyál arra, amit a kacsák már régen megtanultak: Ha rövid a szárnyad, akkor toldd meg egy hosszú lépéssel.(esetleg fröccsel) Na, mielőtt a maradék bor elfogyna, önts 2 dl-t egy kis lábosba, dobj hozzá 1,5 ek barna cukrot, 0,5 kk fahéjat, 0,5 kk gyömbért, és lassú tűzön, kevergetve forrald fel. Forrás után főzd még 10 percig, de csak gyöngyözzön! Tedd félre hűlni. Ezután hívd segítségül az elcsépelt belvárosi orvos-jogász polgármestert egy kis lapzselatinért. (Akinek nem ment át: ez dr. Ötker akart lenni, de jó bármilyen lapzselatin). A lapzselatin zacskóján rajta van, hogy mennyi folyadékhoz mennyire van szükséged, illetve, hogy hogyan adagold. Ahány gyártó, annyi utasítás, de nem bonyi, úgyhogy ezt oldd meg, lécci, önállóan. Ha feloldódott, akkor öntsd ki két dekoratív, kicsi szószos tálba vagy valamibe, amit nem szégyellsz majd a csajod elé rakni. Tedd a hűtőbe, hogy megdermedjen. Elkészítjük a köretet. A köret egy fantasztikus, formabontó alku lesz. Az alku nem más, mint egy gyümölcs és egy zöldség alkuja az együttlétről. Alma és Krumpli (Alku, Jajdenagymarketingesvagyoklennék,jómi?, nem…). Igaziból a történethez hozzátartozik, hogy az alma szülei túl konzervatívok voltak (Az alma apukája például annyira konzervatív volt, hogy kizárólag az ananász vagy barack konzervet tudott volna elképzelni a lánya mellé), és nem támogatták ezt a kapcsolatot, mert nem a saját fajtájukból választottak maguknak párt, de ők szembe mentek a tradíciókkal, és összejöttek. Szóval kell 2 alma és 2 krumpli. Mosd meg mindkettőt, de ne hámozd meg. Karikázd fel őket, minden részükre szükség van. Tedd félre. Jöhet a kacsa. Kapj elő egy nagy serpenyőt, nem kell bele zsiradék. Vedd ki a kacsamell alól a rozmaringot, ezt dobd a serpenyőbe. A kacsát minden oldalán sózd meg, majd ha forró a serpenyő (a főzőlap ne menjen fullon, csak kb ¾-ed poweren… kaptok egy kis angolt is mi? jajdemultikulti), akkor tedd bele a mellett, először bőrével lefelé 10 percre. A kacsa alól a kisült zsírt öntsd át egy másik serpenyőbe, a kacsát fordítsd meg, és most bőrével felfelé is süsd még 4 percig. Közben a másik serpenyő alatt is kapcsold be a főzőlapot ¾-ed powerre, és tedd bele a forró zsírba a felkarikázott krumplit, mindkét oldalát süsd meg. Ha nincs két serpenyőd, mert alulfelszerelt a konyhád… hogy lehet vmit alulfelszerelni? Jó, mondjuk a kipufogót a kocsimra lehet, de még mit? Ez marhaság, kérem, ez olyan, mint a fent leszögezni… Mondjuk, a zsindelyt azt lehet a tetőre. Na, mindegy, akkor van ilyen… aszittem nincs…Szóval, ha nincs két serpenyőd, akkor a köretet a kacsa megsütése után is csinálhatod. Ha kész, akkor a kacsát tedd félre. A megsült krumplit szedd ki, sózd meg, majd jöhetnek az almakarikák. Ezeket is tedd bele a zsírba, a tetejüket szórd meg egy csipet fahéjjal és barna cukorral is. Mindkét oldalukat süsd meg, és szedd ki. Na, tálalhatsz. Először szeleteld fel vékonyan, átlósan a kacsamellet. Aztán jöhet az alku. Almával kezdd. Keresd meg az almák alját. Kezd ezzel a karikával. Ez lesz a köretműalkotás talapzata. Tedd a tányérra, majd az almára jöhet egy karika krumpli, aztán megint alma, és így tovább. A végén is almával fejezd be, mert ahol a szára van, az lesz a köretműalkotás kalapja. Hűtőből jöhet a borzselé is.