r
Nosalty Logó

Ratatouille provencale

NS
Ratatouille provencale
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

425
Kalória
5.3g
Fehérje
24.4g
Szénhidrát
36.7g
Zsír
469.5g
Víz
-
Koleszterin
8.9g
Élelmi rost
16.1g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 425 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2550 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 74 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    36.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    309.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    24.4 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    469.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    220 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    178 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    131 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    122 micro
  • β-karotin
    2320 micro
  • β-crypt
    502 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    3584 micro
Összesen 425 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.7 g

Zsír

  • Összesen
    220 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    156 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1857.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    362 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    426 mg
  • Foszfor
    884 mg
  • Nátrium
    155 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    146.4 g
  • Cukor
    96 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

Víz

  • Összesen
    2817.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1320 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    47 mg
  • C vitamin:
    1065 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    272 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    784 micro
  • Kolin:
    224 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    729 micro
  • β-karotin
    13923 micro
  • β-crypt
    3014 micro
  • Likopin
    15438 micro
  • Lut-zea
    21502 micro
Összesen 2550 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    53.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    81.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    21 micro
  • β-karotin
    401 micro
  • β-crypt
    87 micro
  • Likopin
    445 micro
  • Lut-zea
    620 micro
Összesen 74 kcal

Elkészítés

  1. Miután alaposan megmostuk a zöldségeket, felaprítjuk vékony szeletekre a vöröshagymát és a fokhagymát. A paprikák magházát, és a paradicsomok szárait eltávolítjuk, a padlizsánok végeit levágjuk, a zöldségeket felkockázzuk.
  2. Egy edényben felmelegítjük az olívaolajat, a fokhagymát és a vöröshagymát lassú tűzön üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát és 5 percig sütjük, majd az edénybe tesszük a cukkíniket, és miután levet engedtek, hozzáadjuk a padlizsán- illetve a paradicsomkockákat. Sózzuk, borsozzuk.
  3. Lassú tűzön, kb. 1 óra 45 percig főzzük a ratatouille-unkat, időnként megkeverve. Fedő alatt főzzük kb. 90 percig, majd a fedőt levéve folytatjuk a főzést. Ekkor szórjuk meg a provence-i fűszerkeverékkel, és oregánóval.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 120 p

A ratatouille hagyományos francia egytálétel. Szokás mediterrán lecsónak is nevezni. Elsősorban Provence-ban készítik, különösen Nizzában. A franciák szerint a jó ratatouille titka a hosszú és lassú tűzön történő főzésben rejlik.  A csúcsgasztronómiában sok a finomított variáció. Gyakori az apró (öt milliméteres) kockára vágott zöldség, s az elkészítésben is előfordulnak régiónként különböző módszerek. Ezt a receptet Nizzából hoztam.  

További receptek

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...