r
Nosalty Logó

Ramazan pide

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Ramazan pide
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A tészta kenéséhez

A tetejére

Összesen 505 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A tészta kenéséhez

A tetejére

Összesen 2020 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A tészta kenéséhez

A tetejére

Összesen 258 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.6 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1325 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    1054 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 505 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.4 g

Zsír

  • Összesen
    58.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5300.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    232 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    542 mg
  • Nátrium
    4214 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    304.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    249.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    375 micro
  • Kolin:
    209 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    535 micro
Összesen 2020 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    680.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    541 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    32 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 258 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tészta kenéséhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy nagyobb tálban elkeverjük a cukrot és az élesztőt a vízzel, majd hozzáadjuk a tejet, olajat, sót és tojásfehérjét is.
  2. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet, míg a tészta közepes keménységű nem lesz, és az edény falától elválik. További 3-4 percig gyúrjuk, majd kilisztezett, lefedett tálban 30 percig kelesztjük.
  3. Ekkor a levegőt kinyomkodjuk a cipónkból, kivesszük az edényből, kettévágjuk.
  4. Az egyik felét betesszük a hűtőbe. A másik feléből kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsin kb. 20-25 cm átmérőjű korongot formálunk a kezünkkel. (A bucit szépen ujjainkkal ellapogatjuk.)
  5. Ruhával letakarva kelni hagyjuk, majd 25 perc eltelte után ujjainkkal jó mélyen benyomkodjuk kb. 2-3 cm-re a szélétől körben, valamint a középső részen elszórtan (akár késsel is bevághatjuk a tésztát négyzethálót formázva, ekkor arra figyeljünk, hogy elég mélyen vágjuk, akár teljesen a tepsiig).
  6. Tojássárgájával megkenjük, nigella (fekete kömény) vagy/és kissé megpörkölt szezámmagot szórunk a tetejére, majd előmelegített sütőben, melynek aljába vizet tettünk (legalsó tartóba helyezett rácsra tűzálló edényben 3-4 dl víz), kb. 25 perc alatt megsütjük. (FIGYELEM: én egy matuzsálem gázüzemű tűzhelyet használok, mely csak alulról melegít, így kéretik alsó-felső sütésnél rendesen odafigyelni, a sütési idő lerövidülhet!)
  7. Mikor az első pidét betettük a sütőbe, előkészíthetjük a második kelesztéshez a másodikat...
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 148
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 18945
  • Feltöltés dátuma: 2010. június 18.

Ajánló

Forró leves, kiadós vacsora, grillételek mellé ajánlom, de akár a reggelinél is megállja a helyét.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Bizony közeleg a Ramazan hónap, vele együtt a böjt, az esti lakomák és így a hosszú-hosszú főzőcskézések ideje. Nem is lehetnék most elégedettebb, hiszen sokszori próbálkozás után, végül egy saját kreálmányú ramazan pide receptet prezentálhatok a nagyérdeműnek, és (önző leszek) menthetek el saját magamnak. A kérdésemre férjem válasza, hogy vajon olyan-e, mint amit kinn sütnek háznál Törökországban: "Mi kinn az ilyet boltban vesszük." Hoppá! Kúlkirály! :) A sztori egyébként, hogy ez nem az az átlagos pide pide, amit mindig minden török pékségben megkapsz, ezt Ramazan idején sütik, és csak néhány városban -mint amilyen Kayseri- lelhető fel az év többi részében is. Én meg vagyok olyan szerencsés, hogy éppen Kayseriből való pasashoz mentem hozzá, így volt szerencsém belekóstolni már egynéhányszor a pidék érzékeket gyönyörködtető forgatagába.

Hozzávalók

A tésztához

A tészta kenéséhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...