Rakott krumplis pite
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
12g vaj84 kcal
-
22g finomliszt79 kcal
-
1g só0 kcal
-
33 kcal
-
33g burgonya19 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
17g parasztkolbász75 kcal
Az öntethez és a tetejére
-
33g tejföl66 kcal
-
17g főzőtejszín22 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g sajt29 kcal
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
70g vaj502 kcal
-
130g finomliszt473 kcal
-
6g só0 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g parasztkolbász452 kcal
Az öntethez és a tetejére
-
200g tejföl396 kcal
-
100g főzőtejszín131 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g sajt176 kcal
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
6.8g vaj48 kcal
-
12.5g finomliszt46 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
4.8g parmezán sajt19 kcal
-
19.3g burgonya11 kcal
-
10.6g tojás13 kcal
-
9.7g parasztkolbász44 kcal
Az öntethez és a tetejére
-
19.3g tejföl38 kcal
-
9.7g főzőtejszín13 kcal
-
1.9g tojássárgája6 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.8g sajt17 kcal
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.4 g
Zsír
-
Összesen 31.6 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 163 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1348.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 227 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 214 mg
-
Nátrium 862 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 82.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 219 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 94 mg
-
Retinol - A vitamin: 215 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 125 micro
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 92.2 g
Zsír
-
Összesen 189.5 g
-
Telített zsírsav 100 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 976 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8088.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 115 mg
-
Kálcium 1362 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 141 mg
-
Foszfor 1286 mg
-
Nátrium 5169 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 142.3 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 494.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1316 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 145 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 161 micro
-
Kolin: 566 mg
-
Retinol - A vitamin: 1293 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 249 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 751 micro
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 18.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 780.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 131 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 499 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 47.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 127 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 125 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
13 dkg finomliszt
-
1 teáskanál só
-
2 közepes db burgonya
-
2 db tojás
-
10 dkg parasztkolbász
Az öntethez és a tetejére
-
200 g tejföl
-
1 dl főzőtejszín
-
1 db tojássárgája
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrunk, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük. Ha nem akarna összeállni, nagyon pici tejet adjunk hozzá.
- A burgonyát héjastól megfőzzük, a tojásokat keményre főzzük, a kolbászt felkarikázzuk.
- A tésztát kör alakra kinyújtjuk, és kibéleljük vele a pitetálat (az oldalát is), majd villával sűrűn megszurkáljuk, és 15 percig elősütjük.
- A burgonyát tisztítjuk, és karikára vágjuk, a főtt tojást úgyszintén.
- Az "öntet" hozzávalóit alaposan kikeverjük.
- Az elősütött tésztán elrendezgetjük a burgonyát, a kolbászt és a tojáskarikákat, majd ráöntjük a tejfölös mártást, egyenletesen megszórjuk reszelt sajttal, és kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük.
- Langyosan szépen szeletelhető.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 242
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 16103
- Feltöltés dátuma: 2011. május 10.
Ajánló
Megjegyzés: Ha magasabb peremű a pitetálunk, kicsit több burgonyával, kolbásszal, tojással számoljunk, illetve több öntettel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Mindig is értetlenül álltam a "nem szeretem a rakott krumplit" mondatok előtt. Hogy lehet ez? Mert száraz. Száááraz? Na, akkor Te még nem ettél jót. Tinikorom óta az egyik kedvencem, az egyike volt az első ételeknek, amit megtanultam elkészíteni. Állítólag az enyém nagyon finom, apa egyszer, mikor még otthon laktam, meg is jegyezte, hogy "már jobb, mint az anyádé"- még szerencse, hogy anya nem sértődős.:) Az idők során rájöttem 2 alapszabályra: A rakott krumpit tepsiben sütni vétek, csakis jénaiban szabad, a sütés elején lefedve. Mindig több tejföl kell bele, mint amit "normális ember" gondolna. Plusz egy: rétegenként locsolom sóval alaposan elkevert tejföllel (van olyan, aki csak a tetejére teszi a tejfölt.) (Az arányok nálam a hagyományos rakott krumplinál: 9 db közepes burgonya, ugyanannyi tojás, kolbász ízlés szerint - nálam nem túl sok - és mindehhez kb. 8 dl, nem, nem írtam el, 8 dl tejföl. A mennyiség klasszikus, minden háztartásban megtalálható, kör alakú fedeles jénai tálra kalibrálva.) Visszatérve a pitére, ez a kissé furcsa párosítás egy véletlennek köszönhető. Kigondoltam ugyanis, hogy készítek egy rakott burgonyát, s amikor kihúztam a fiókot, hogy kivegyem a vágódeszkát, ott volt a pitetál is mellette...most mondjam azt, hogy kigyulladt a villanykörte a fejemben? Pedig de. Szóval így született a rakott burgonyás pite.