Rakott krumpli kicsit másképp Somikatustól
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Somikatus
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
Összesen
574
kcal
- 7% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
1000g burgonya578 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
100g kolbász452 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
400g tej224 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
150g tejföl297 kcal
Összesen
2299
kcal
- 7% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
48.9g burgonya28 kcal
-
16.2g tojás20 kcal
-
4.9g kolbász22 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
19.6g tej11 kcal
-
1.2g napraforgó olaj10 kcal
-
1.5g finomliszt5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
7.3g tejföl15 kcal
Összesen
112
kcal
- 7% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.3 g
Zsír
-
Összesen 32.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 292 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1201.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 220 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 290 mg
-
Nátrium 601 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.4 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 233.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 163 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 244 mg
-
Retinol - A vitamin: 162 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 385 micro
Összesen
574
kcal
- 7% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 93.1 g
Zsír
-
Összesen 129.7 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 1169 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4807.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 109 mg
-
Kálcium 879 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 231 mg
-
Foszfor 1161 mg
-
Nátrium 2406 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 181.8 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 933.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 651 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 152 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 266 micro
-
Kolin: 978 mg
-
Retinol - A vitamin: 646 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1541 micro
Összesen
2299
kcal
- 7% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 6.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 235.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 118 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Összesen
112
kcal
Hozzávalók
-
1 kg burgonya
-
6 db tojás
-
3 gerezd fokhagyma
-
4 dl tej
-
3 ek napraforgó olaj
-
2 ek finomliszt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A krumplit megmossuk, és sós vízben héjában feltesszük főni.
- Párhuzamosan a krumplival a tojásokat is sós vízben a forrástól számított 10 percig főzzük.
- Amíg a krumpli és a tojás fő, felkarikázzuk a hagymát és a kolbászt, majd egy serpenyőben 1 ek étolajon együtt megpirítjuk.
- A fokhagymát apró kockákra vágjuk (fokhagymanyomóval is össze lehet nyomni). Egy kisebb edénybe 2 ek étolajat melegítünk, majd hozzáöntjük a fokhagymát. Fél percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a 2 ek lisztet. Folyamatos kevergetés közben lassan felöntjük a tejjel, csomómentesre keverjük. Pár perc alatt felforr, és besűrűsödik, ekkor megsózzuk, és levesszük a tűzről.
- A puhára főtt krumplit meghámozzuk, és karikákra vágjuk, a mennyiséget elharmadoljuk.
- A tojásokat is megpucoljuk, és szintén karikára vágjuk.
- Egy jénai tál aljára rakjuk a krumpli harmadát, majd enyhén megsózzuk. A fokhagymamártás felét a krumplira öntjük, elsimítjuk. A tojáskarikák felét a mártáson elosztjuk. A tojásra tesszük a megpirított kolbászt és hagymát, de a kolbászból kisült zsiradékot nem öntjük rá, hanem félretesszük. Ezután a krumpli második harmada következik kevés sóval, majd rá a maradék fokhagymamártás. A mártásra a maradék tojás, és végül a tetejére krumpli kerül. Az utolsó réteg krumplit is enyhén sózzuk, borsozzuk.
- A tejfölbe kevés sót szórunk, és belekeverjük a kolbászból kisült zsírt, majd a krumpli tetejére öntjük.
- Ízlés szerint díszíthető kolbászkarikával, petrezselyemmel, akár sajttal is.
- Végül a sütőben az egészet kb. fél óra alatt összesütjük. Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2890
- Feltöltés dátuma: 2013. július 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Somikatus
25 recept
A hagyományos rakott krumplit nem igazán szeretem, mert száraz, és a krumplira akármennyi fűszert teszek, számomra túl ízetlen. Ezért találtam ki a fokhagymamártással való párosítást, ami ízesíti, nem hagyja kiszáradni. A hűtőből kivéve mikróban melegítve másnap is nagyon finom, így ideális ebéd annak, aki munkahelyre főtt ételt vinne ebédre.