r
Nosalty Logó

Rakott grízes finomság

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Rakott grízes finomság
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Gríz

Krém

431
Kalória
14.2g
Fehérje
69.3g
Szénhidrátok
8.3g
Zsír
30.4g
Víz
126g
Koleszterin
779.4mg
Rost
50.7g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Gríz

Krém

Összesen 431 kcal
  • 12% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Gríz

Krém

Összesen 4307 kcal
  • 12% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Gríz

Krém

Összesen 125 kcal
  • 12% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    14.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    126 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    591.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    297 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    169 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.3 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    30.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    173 micro
Összesen 431 kcal
  • 12% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    142.2 g

Zsír

  • Összesen
    82.7 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    1260 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5916.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    157 mg
  • Kálcium
    2969 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    963 mg
  • Nátrium
    1690 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    692.7 g
  • Cukor
    507 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    304.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    542 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    278 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    267 micro
  • Kolin:
    1011 mg
  • Retinol - A vitamin:
    542 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1731 micro
Összesen 4307 kcal
  • 12% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    171.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    8.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 125 kcal

Elkészítés

Gríz

  1. A cukorból és a bourbon vaníliás cukorból 2 evőkanál vízzel szép aranybarna karamellt készítünk. Vigyázni kell, nehogy odaégjen, mert akkor keserű lesz. (Melegítés hatására először szirup lesz, utána "visszakristályosodik", és majd csak ezután kezd szépen lassan karamellé olvadni.)
  2. A karamellhez hozzáöntjük a tejet. (Nem kell megijedni, hogy a karamell összecsomósodik, megkeményedik a tejben, melegítés hatására szépen lassan felolvad majd.)
  3. Folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük a tejet. Hozzáadjuk a fahéjat is, majd miután a karamell teljesen elolvadt benne, hozzáadjuk a búzadarát, és tejbegrízt főzünk belőle. Amikor elkészült, nagy méretű (legalább 6-7 cm magas) üvegtálba öntjük, és félretesszük hűlni.

Krém

  1. A tejet feltesszük melegedni. A tojássárgákat elkeverjük a cukorral és a vanília aromával, majd 5-6 evőkanál melegedő tejjel és a liszttel csomómentesre keverjük. Egyre több melegedő tejet hozzáadva, folyamatosan kevergetve hígítjuk, majd amikor már folyékony, hozzáadjuk a többi tejhez. Addig melegítjük folyamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik, puding állagú nem lesz. Félrehúzzuk a tűzről.
  2. A tojásfehérjéket egy fél csipet sóval kemény habbá verjük. A krémet visszatesszük a tűzre, és a habot folyamatosan, intenzív keverés közben hozzáadjuk. Gyorsan kell keverni, nehogy leégjen, és sima, csomómentes legyen a krém. Amikor sikerült teljesen elkeverni, és "felforrt" (már bugyog) a krém, levesszük a tűzről, és a gríz tetejére öntjük.
  3. Hűtőbe tesszük, és kb. 1-3 óra alatt lehűtjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 50 perc
  • Tepsi mérete: 39*28*7

Nagymamám receptje után szabadon: ha valami bűnösen édes finomságot ennénk. :)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Téli fagyi extra

Íme, az ikonikus téli fagyi, gyerekkorunk bizarr édességeinek fő zászlóvivője! Eredetileg tortabevonós-margarinos krémmel készült, mely a szájpadlásunkra ragadt, mi viszont most luxus ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!