r
Nosalty Logó

Rakott grízes finomság

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Rakott grízes finomság
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Gríz

Krém

Összesen 431 kcal
  • 12% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Gríz

Krém

Összesen 4307 kcal
  • 12% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Gríz

Krém

Összesen 125 kcal
  • 12% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    14.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    126 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    591.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    297 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    169 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.3 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    173 micro
Összesen 431 kcal
  • 12% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    142.2 g

Zsír

  • Összesen
    82.7 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    1260 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5916.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    157 mg
  • Kálcium
    2969 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    963 mg
  • Nátrium
    1690 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    692.7 g
  • Cukor
    507 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    304.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    542 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    278 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    267 micro
  • Kolin:
    1011 mg
  • Retinol - A vitamin:
    542 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1731 micro
Összesen 4307 kcal
  • 12% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    171.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 125 kcal

Hozzávalók

Gríz

Krém

Elkészítés

Gríz

  1. A cukorból és a bourbon vaníliás cukorból 2 evőkanál vízzel szép aranybarna karamellt készítünk. Vigyázni kell, nehogy odaégjen, mert akkor keserű lesz. (Melegítés hatására először szirup lesz, utána "visszakristályosodik", és majd csak ezután kezd szépen lassan karamellé olvadni.)
  2. A karamellhez hozzáöntjük a tejet. (Nem kell megijedni, hogy a karamell összecsomósodik, megkeményedik a tejben, melegítés hatására szépen lassan felolvad majd.)
  3. Folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük a tejet. Hozzáadjuk a fahéjat is, majd miután a karamell teljesen elolvadt benne, hozzáadjuk a búzadarát, és tejbegrízt főzünk belőle. Amikor elkészült, nagy méretű (legalább 6-7 cm magas) üvegtálba öntjük, és félretesszük hűlni.

Krém

  1. A tejet feltesszük melegedni. A tojássárgákat elkeverjük a cukorral és a vanília aromával, majd 5-6 evőkanál melegedő tejjel és a liszttel csomómentesre keverjük. Egyre több melegedő tejet hozzáadva, folyamatosan kevergetve hígítjuk, majd amikor már folyékony, hozzáadjuk a többi tejhez. Addig melegítjük folyamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik, puding állagú nem lesz. Félrehúzzuk a tűzről.
  2. A tojásfehérjéket egy fél csipet sóval kemény habbá verjük. A krémet visszatesszük a tűzre, és a habot folyamatosan, intenzív keverés közben hozzáadjuk. Gyorsan kell keverni, nehogy leégjen, és sima, csomómentes legyen a krém. Amikor sikerült teljesen elkeverni, és "felforrt" (már bugyog) a krém, levesszük a tűzről, és a gríz tetejére öntjük.
  3. Hűtőbe tesszük, és kb. 1-3 óra alatt lehűtjük.
  • Tepsi mérete: 39*28*7
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 44
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2077
  • Feltöltés dátuma: 2014. szeptember 02.

Ajánló

Magában is finom, de ízlés szerint lekvárral, gyümölcsbefőttel, tejszínhabbal lehet tetézni az élvezetet. :) Nálunk a rumos meggy a menő.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagymamám receptje után szabadon: ha valami bűnösen édes finomságot ennénk. :)

Hozzávalók

Gríz

Krém

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...