r
Nosalty Logó

Puliszkapizza

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Puliszkapizza
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Puliszka főzés

Sütés

Összesen 312 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Puliszka főzés

Sütés

Összesen 1870 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Puliszka főzés

Sütés

Összesen 57 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.3 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1245.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    311 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    278 mg
  • Nátrium
    527 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    469 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    234 micro
  • β-karotin
    1109 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    1206 micro
Összesen 312 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80 g

Zsír

  • Összesen
    55 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7473.3 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    85 mg
  • Kálcium
    1864 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    658 mg
  • Foszfor
    1668 mg
  • Nátrium
    3161 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    285.7 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    2814.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    720 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    172 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    222 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    323 micro
  • Kolin:
    158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    1401 micro
  • β-karotin
    6655 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    30876 micro
  • Lut-zea
    7237 micro
Összesen 1870 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    229.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    43 micro
  • β-karotin
    204 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    948 micro
  • Lut-zea
    222 micro
Összesen 57 kcal

Hozzávalók

Puliszka főzés

Sütés

Elkészítés

Puliszka főzés

  1. Magam tapasztaltam ki a puliszkafőzés könnyebb módját (gyerekkoromban otthon eléggé fárasztó művelet volt). Felteszünk kb. 3 csészényi vizet forrni, sózzuk (később még utána kóstolunk, és ha szükséges, ismét sózunk.).
  2. Ahogy langyosodik a víz, máris szórjunk bele 10 dkg kukoricadarát, majd keverjük el. Kis tűzön hagyjuk forrósodni, közben pucoljuk meg a fokhagymát.
  3. 3-4 perc után szórjuk bele a kukoricadara másik kétharmadát, főzzük 1-2 percig, és zárjuk le alatta a tüzet. Fedőt a lábasra, és amíg a dara magában dagad, zúzzuk össze a fokhagymát, öntsük rá az olajat, 2 kanálnyi vizet, adjunk hozzá apróra vágott bazsalikomot, rozmaringot és sót ízlés szerint.
  4. Újra tűzre tesszük a puliszkát, ami a 3-4 perces szünet alatt még sűrűsödött. Ha már túl sűrű, óvatosan öntsünk hozzá még 1 csészényi forró vizet. Ha nem lett túl sűrű, apránként hozzáadjuk a kukoricadara utolsó kétharmadát. A jó puliszkának legalább 25 percnyi főzés kell, akármilyen rövid főzési időt is tüntetett fel a forgalmazó a tasakon! Ha nem folyamatosan kevergetjük, hanem szüneteltetjük a főzést, az erőnket spóroljuk vele, hiszen a dara továbbra is dagad a fedő alatt, viszont nem kell kavargatnunk. A másik előnye pedig az, hogy ha a vízbe már elejétől beleszórunk egyszerre több darát, nem csomósodik a puliszka (ami pedig a folyamatos szórás mellett gyakran előfordul). Szóval, kóstolgassuk a puliszkát, és ha még nyersnek érezzük, de már túl sűrű, még adjunk hozzá vizet. Ha túl híg, még adunk hozzá egy kis darát. Grammra pontosan nem tudom megadni a mennyiséget, mivel egyik jobban sűrűsödik, a másik kevésbé. De a fenti kis szabályok betartásával nagyon ízletesre sikeredik a puliszkánk!

Sütés

  1. Ha már megfőtt a puliszkánk (ne folyjon túl könnyen, de ne legyen főtt rizs állaga se), öntsük kiolajozott tepsibe (én gáztepsit használok) kb. 1,5 cm vastagon. Fakanállal nyújtsuk el, majd a "finomítást" a fokhagymás szószba mártott evőkanállal fejezzük be. Addig simítjuk a puliszkát ide-oda, amíg sima felületet nyerünk, és a fokhagymás egyveleg is elfogy.
  2. A füstölt tofut lapos kis négyzetekbe vágjuk (mondjuk 2 cm-es darab, aminek a magassága 3-4 mm), de még egyszerűbb, ha a nagy lyukú reszelőn egyenletesen ráreszeljük a puliszkára. Rászórjuk a reszelt sajtot is (ez már ne legyen füstölt!), majd a félbevágott cseresznyeparadicsommal kirakosgatjuk - olyan sűrűn vagy ritkán, ahogy nekünk tetszik.
  3. Sütőbe toljuk, és ha már egy kis barnás színt kapott a teteje (tofu, sajt), vehetjük is ki.
  4. Tálalás előtt hagyjuk legalább 10 percig hűlni, csak aztán szeleteljük nagy kockákba. Én külön még paradicsomsalátát adok hozzá, de lehet ecetes uborka- vagy káposztasalátát is.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 91
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 20621
  • Feltöltés dátuma: 2014. június 10.

Ajánló

Nagy előnye az, hogy fél nappal fogyasztás előtt is elkészíthető. Főzzük meg a puliszkát, öntsük tepsibe, tegyük rá a hozzávalókat. Ha vendégeket várunk vagy a családunkat akarjuk meleg étellel fogadni, ebédelés előtt fél órával süssük meg, majd várjuk ki a 10-15 perces hűlési időt. A szeleteket tortalapáttal szedjük tányérra. Vegánok esetében a sajtot kihagyjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Osztrák ismerőseim kínáltak meg ezzel az étellel, aminek pontos nevét ők sem adták meg, egyszerűen polentát emlegettek, akkor készítették először. Én azóta már többször is asztalra tettem, mivel nagyon-nagyon ízlik. De az enyémen - mint a legtöbb háziasszony - igazítottam az én meglátásom szerint.

Hozzávalók

Puliszka főzés

Sütés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...