adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
Puliszka főzés
-
50g kukoricadara181 kcal
-
1g só0 kcal
-
250g víz0 kcal
-
25g tofu36 kcal
-
33 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
24 kcal
-
5g bazsalikom1 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
Sütés
Összesen
312
kcal
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
Puliszka főzés
-
300g kukoricadara1086 kcal
-
6g só0 kcal
-
1500g víz0 kcal
-
150g tofu216 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
30g bazsalikom7 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
1200g paradicsom216 kcal
Sütés
Összesen
1870
kcal
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
Puliszka főzés
-
9.2g kukoricadara33 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
46g víz0 kcal
-
4.6g tofu7 kcal
-
1.5g parmezán sajt6 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
-
0.9g bazsalikom0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
36.8g paradicsom7 kcal
Sütés
Összesen
57
kcal
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.3 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1245.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 311 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 110 mg
-
Foszfor 278 mg
-
Nátrium 527 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.6 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 469 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 120 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 234 micro
-
β-karotin 1109 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 1206 micro
Összesen
312
kcal
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 80 g
Zsír
-
Összesen 55 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7473.3 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 85 mg
-
Kálcium 1864 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 658 mg
-
Foszfor 1668 mg
-
Nátrium 3161 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 285.7 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 2814.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 720 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 172 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 222 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 323 micro
-
Kolin: 158 mg
-
Retinol - A vitamin: 101 micro
-
α-karotin 1401 micro
-
β-karotin 6655 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 30876 micro
-
Lut-zea 7237 micro
Összesen
1870
kcal
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 1.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 229.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 86.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 43 micro
-
β-karotin 204 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 948 micro
-
Lut-zea 222 micro
Összesen
57
kcal
Hozzávalók
Puliszka főzés
-
300 g kukoricadara
-
1 teáskanál só (Kóstoljuk meg a puliszka vizét, és ízlés szerint sózzuk. A sótlan puliszka nem finom!)
-
1.5 l víz
-
5 dkg parmezán sajt (Kemény. Lehet edámi is, vagy valamilyen könnyen reszelhető sajt. Aki több sajttal szereti, bátran használhat dupla mennyiséget.)
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 ek napraforgó olaj
-
0.5 csokor bazsalikom
Sütés
Elkészítés
Puliszka főzés
- Magam tapasztaltam ki a puliszkafőzés könnyebb módját (gyerekkoromban otthon eléggé fárasztó művelet volt). Felteszünk kb. 3 csészényi vizet forrni, sózzuk (később még utána kóstolunk, és ha szükséges, ismét sózunk.).
- Ahogy langyosodik a víz, máris szórjunk bele 10 dkg kukoricadarát, majd keverjük el. Kis tűzön hagyjuk forrósodni, közben pucoljuk meg a fokhagymát.
- 3-4 perc után szórjuk bele a kukoricadara másik kétharmadát, főzzük 1-2 percig, és zárjuk le alatta a tüzet. Fedőt a lábasra, és amíg a dara magában dagad, zúzzuk össze a fokhagymát, öntsük rá az olajat, 2 kanálnyi vizet, adjunk hozzá apróra vágott bazsalikomot, rozmaringot és sót ízlés szerint.
- Újra tűzre tesszük a puliszkát, ami a 3-4 perces szünet alatt még sűrűsödött. Ha már túl sűrű, óvatosan öntsünk hozzá még 1 csészényi forró vizet. Ha nem lett túl sűrű, apránként hozzáadjuk a kukoricadara utolsó kétharmadát. A jó puliszkának legalább 25 percnyi főzés kell, akármilyen rövid főzési időt is tüntetett fel a forgalmazó a tasakon! Ha nem folyamatosan kevergetjük, hanem szüneteltetjük a főzést, az erőnket spóroljuk vele, hiszen a dara továbbra is dagad a fedő alatt, viszont nem kell kavargatnunk. A másik előnye pedig az, hogy ha a vízbe már elejétől beleszórunk egyszerre több darát, nem csomósodik a puliszka (ami pedig a folyamatos szórás mellett gyakran előfordul). Szóval, kóstolgassuk a puliszkát, és ha még nyersnek érezzük, de már túl sűrű, még adjunk hozzá vizet. Ha túl híg, még adunk hozzá egy kis darát. Grammra pontosan nem tudom megadni a mennyiséget, mivel egyik jobban sűrűsödik, a másik kevésbé. De a fenti kis szabályok betartásával nagyon ízletesre sikeredik a puliszkánk!
Sütés
- Ha már megfőtt a puliszkánk (ne folyjon túl könnyen, de ne legyen főtt rizs állaga se), öntsük kiolajozott tepsibe (én gáztepsit használok) kb. 1,5 cm vastagon. Fakanállal nyújtsuk el, majd a "finomítást" a fokhagymás szószba mártott evőkanállal fejezzük be. Addig simítjuk a puliszkát ide-oda, amíg sima felületet nyerünk, és a fokhagymás egyveleg is elfogy.
- A füstölt tofut lapos kis négyzetekbe vágjuk (mondjuk 2 cm-es darab, aminek a magassága 3-4 mm), de még egyszerűbb, ha a nagy lyukú reszelőn egyenletesen ráreszeljük a puliszkára. Rászórjuk a reszelt sajtot is (ez már ne legyen füstölt!), majd a félbevágott cseresznyeparadicsommal kirakosgatjuk - olyan sűrűn vagy ritkán, ahogy nekünk tetszik.
- Sütőbe toljuk, és ha már egy kis barnás színt kapott a teteje (tofu, sajt), vehetjük is ki.
- Tálalás előtt hagyjuk legalább 10 percig hűlni, csak aztán szeleteljük nagy kockákba. Én külön még paradicsomsalátát adok hozzá, de lehet ecetes uborka- vagy káposztasalátát is.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 91
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 20621
- Feltöltés dátuma: 2014. június 10.
Ajánló
Nagy előnye az, hogy fél nappal fogyasztás előtt is elkészíthető. Főzzük meg a puliszkát, öntsük tepsibe, tegyük rá a hozzávalókat. Ha vendégeket várunk vagy a családunkat akarjuk meleg étellel fogadni, ebédelés előtt fél órával süssük meg, majd várjuk ki a 10-15 perces hűlési időt. A szeleteket tortalapáttal szedjük tányérra. Vegánok esetében a sajtot kihagyjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Osztrák ismerőseim kínáltak meg ezzel az étellel, aminek pontos nevét ők sem adták meg, egyszerűen polentát emlegettek, akkor készítették először. Én azóta már többször is asztalra tettem, mivel nagyon-nagyon ízlik. De az enyémen - mint a legtöbb háziasszony - igazítottam az én meglátásom szerint.