r
Nosalty Logó

Puliszka variációk

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
nemnagykunszt
Puliszka variációk
adag
Főzés
perc
  • 18% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 635 kcal
  • 18% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 1269 kcal
  • 18% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 143 kcal
  • 18% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 7% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.8 g

Zsír

  • Összesen
    25.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2010.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    370 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    99 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    1340 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    47 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1026 micro
Összesen 635 kcal
  • 18% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 7% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.5 g

Zsír

  • Összesen
    51.9 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4020.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    739 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    199 mg
  • Foszfor
    369 mg
  • Nátrium
    2680 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    142 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    118 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    95 micro
  • β-karotin
    206 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2051 micro
Összesen 1269 kcal
  • 18% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 7% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    460.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    307 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    2.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    235 micro
Összesen 143 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az alap puliszkához egy kb. 2 literes lábosban felteszük 6 dl vizet forrni.
  2. Forrás előtt beleteszünk 1-1,5 kk sót, majd beletesszük a kukoricadarát. (Ha már forrás előtt beletesszük, és folyamatosan keverjük, akkor nem lesz csomós.)
  3. Folyamatosan kézi habverővel kevergetjük 15-20 percen keresztül.
  4. Akkor van készen, ha besűrűsödött, és kicsit tejbegríz illata és állaga lett.
  5. Öntsük bele egy leveses tányérba, majd tegyük be a hűtőbe hűlni. Ha kihűlt, akkor egy hideg vízbe mártott pohárral szaggassuk ki.
  6. Egy serpenyőben hevítsünk fel 1 ek vajat, és mindkét oldalát pirítsuk meg. (Enélkül is finom.)
  7. A juhtúrós változat elkészítése ugyanígy zajlik, csak a 6 dl víz helyett 3 dl víz és 3 dl tej kell hozzá.
  8. A főzés megkezdése után 5 perccel keverjünk el benne 10 dkg juhtúrót, majd ízlés szerint fűszerezzük.
  9. Pl.: 1 tk kakukkfű+1kk borsikafű, vagy 1 tk oregánó+1kk bazsalikom.
  10. A juhtúrósnálmindenképpen ajánlott a végén megpirítani egy kicsit minkét oldalát.
  • Receptkönyvben: 244
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 51456
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 28.

Ajánló

Pl. a legutóbbi: 1 tk kakukkfű, 1 kk borsikafű, vagy 1 tk oregánó és 1 kk rozmaring, esetleg 1 kis csokor menta beleaprítva nagyon különlegessé teszi. Szabadon variálható. Úgyhogy ne variálj, hanem próbáld ki!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
nemnagykunszt 44 recept

Titokzatos kór tizedelte meg a juhokat egy viharsarki kis faluban! – röppent fel a hír az elmúlt héten. Riporterünk azonnal a helyszínre utazott, hogy többet tudjunk meg a történtekről: „- Aztán, Balázs bácsi, hogyan telnek a napjai? - kérdezi a felkészült riporter, aki hirtelen (Érted? Hírtelen...azaz hírnélküli, jóvan,  túlmagyaráztam) néprajzkutatónak is képzeli magát. A továbbiakban a tanult kollegát a történet gördülékenysége miatt nevezzük idiótának, de mivel lehet, hogy ez sért bizonyos, esetleges érzéseket, meg gerjeszt is érzelmeket, indulatokat, ezért inkább hívjuk NT-nek (nagytudású). - Hát, telnek azok, telnek! - feleli Balázs bácsi, a 87 éves juhász. - Értem én, de hogyan telik egy napja, így az élete utolján, mikor már túl van a derekán? Mert megette már a kenyere javát, nem? - kérdi NT. - Túl, túl! - feleli az öreg. Hogyne vónék túl! De még mindig pirkadatkor ébredek, én keltem a kokast - biccent a bátyó. - Aztán mi az első dolga? – kérdi „frappánsan” NT. - Hát elmegyek pössenteni… - mondja értelemszerűen a juhász. - Jó, jó, de utána mit csinál? - kérdi a kizökkenthetetlen „riporter”. - Hát, borítok egy kis gyubánivalót a lilikéknek, mög blöggyintek egy kis vizet a pitlibe… - Őőőő, aha, értem! – vesztette el egy pillanatra a szerepét NT, de már fűzi is tovább, hogy a lényegre térhessen végre. - És mit szól ehhez titokzatos kórhoz, ami így megtizedelte a nyáját? Mit tud a történtekről? - Hogy mi? Kor? Tizedelte? Hát kérem, én rendesen fizetem az adót, itt nem volt tized már vagy 200 éve. Hát, a koromról meg csak annyit tudnák mondani, hogy minden röggel bekapok egy pájinkát, azt azé vónák még ilyen fess! - viccel a bátyó. - De, hát a pusztulás, a sok bárány, amiről a környéken beszélnek!- esik most már kétségbe NT. - Ja, a bárány! Ó, hát azokat én böktem le, meg nem vót az olyan sok, csak kettő! - Maga bökte le?! És miért???! - Mer nem régen vót a nevemnapja, aztán odaraktuk a cimborákkal bográcsosnak, meg csinyátunk hozzá egy kis juhtúrós puliszkát. No, megyek, mert ránk estellik.” Hát, ennyit a szenzációról. Jellemzően sajnos ez zajlik itt nálunk. Minden hír, amiben vér van. Ha nincs történés, akkor csinálni kell. Pedig ha NT kicsit szemfüles lett volna, akkor találhatott volna sokkal jobb témát is, amit eladhatott volna vmilyen főzőműsornak, hiszen az öreg puliszkájának a receptje aranyat érhet. Ez a méltatlanul háttérbe szorult, vagy ritkán használt köret igazi színfoltja számtalan receptnek a megszokott, néha dögunalmas köretek helyett. Itt van néhány variáció, próbáljátok ki. A puliszka (Tőlünk délebbre: polenta. Nem, nem! Nem Pécsett, annál is délebbre) alapja a kukoricadara. 10 dkg-ból 2 ember bőségesen elvan. De ne szaladjunk ennyire előre. Mit is mondott az öreg, mivel indít minden nap? Hát a pájinkával. Na, mivel a pájinka gyógyszer, de minimum gyógyhatású készítmény, és a „Viktorunk” elsikálta, hogy ne kelljen sufnituning zugfőzdében beszerezni, szóval ezért guríts le egyet. Ha meg vagy fázva, akkor 3-4 cl-hez adj 1 tk mézet, dobd be a mikróba, melegítsd meg, de figyeld, hogy ne forrjon, aztán zutty le. Nem kell semmilyen forró vízben oldódó tasakos cementport beszedni. A pálinka minden ismert kórokozót elpusztít, mint az a fertőtlenítő. Csak sokkal jobb az íze. Puliszka alap: Fogj egy 2 l-es lábast, és önts bele a vizet, tedd hozzá a sót. Kezd el forralni a vizet, mielőtt elkezdene gyöngyözni, boríts bele a kukoricadarát. Folyamatosan kevergesd. Én egy kézi habverővel szoktam. Kb. 15-20 percig főzd. Akkor van készen, ha már besűrűsödött, és kicsit ilyen tejbegríz állaga és illata lesz. Ha kész, akkor borítsd bele egy leveses tányérba, és ha kicsit kihűlt, dobd be a hűtőbe. Ha már hideg, akkor teljesen megszilárdul, és egészben ki lehet borítani. Akár így is fogyasztható, de én először egy poharat hidegvízbe mártok, kiszaggatom vele kerek formákra a puliszkát, és egy serpenyőben, nagyon kevés vajon meg is pirítom mindkét oldalát. Az én kedvencem a juhtúrós puliszka: a történet ugyanez egy darabig. Annyiban változik, hogy a 6 dl víz helyet, csak 3 dl-t használok, és hozzáadok még 3 dl tejet. Ebben kezdem el főzni, majd félidőben beledobok 10 dkg juhtúrót, és teljesen elkeverem benne. Na, innentől kezdve teljesen kreatív a fűszerezés.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...