Puliszka variációk
- 18% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 18% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 18% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 7% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.8 g
Zsír
-
Összesen 25.9 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2010.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 370 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 184 mg
-
Nátrium 1340 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 9.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 47 micro
-
β-karotin 103 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1026 micro
- 18% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 7% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.5 g
Zsír
-
Összesen 51.9 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4020.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 739 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 199 mg
-
Foszfor 369 mg
-
Nátrium 2680 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 142 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 18.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 118 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 95 micro
-
β-karotin 206 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2051 micro
- 18% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 7% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 5.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 460.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 85 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 307 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 2.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 235 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Az alap puliszkához egy kb. 2 literes lábosban felteszük 6 dl vizet forrni.
- Forrás előtt beleteszünk 1-1,5 kk sót, majd beletesszük a kukoricadarát. (Ha már forrás előtt beletesszük, és folyamatosan keverjük, akkor nem lesz csomós.)
- Folyamatosan kézi habverővel kevergetjük 15-20 percen keresztül.
- Akkor van készen, ha besűrűsödött, és kicsit tejbegríz illata és állaga lett.
- Öntsük bele egy leveses tányérba, majd tegyük be a hűtőbe hűlni. Ha kihűlt, akkor egy hideg vízbe mártott pohárral szaggassuk ki.
- Egy serpenyőben hevítsünk fel 1 ek vajat, és mindkét oldalát pirítsuk meg. (Enélkül is finom.)
- A juhtúrós változat elkészítése ugyanígy zajlik, csak a 6 dl víz helyett 3 dl víz és 3 dl tej kell hozzá.
- A főzés megkezdése után 5 perccel keverjünk el benne 10 dkg juhtúrót, majd ízlés szerint fűszerezzük.
- Pl.: 1 tk kakukkfű+1kk borsikafű, vagy 1 tk oregánó+1kk bazsalikom.
- A juhtúrósnálmindenképpen ajánlott a végén megpirítani egy kicsit minkét oldalát.
- Receptkönyvben: 244
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 51456
- Feltöltés dátuma: 2011. február 28.
Ajánló
Pl. a legutóbbi: 1 tk kakukkfű, 1 kk borsikafű, vagy 1 tk oregánó és 1 kk rozmaring, esetleg 1 kis csokor menta beleaprítva nagyon különlegessé teszi. Szabadon variálható. Úgyhogy ne variálj, hanem próbáld ki!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Titokzatos kór tizedelte meg a juhokat egy viharsarki kis faluban! – röppent fel a hír az elmúlt héten. Riporterünk azonnal a helyszínre utazott, hogy többet tudjunk meg a történtekről: „- Aztán, Balázs bácsi, hogyan telnek a napjai? - kérdezi a felkészült riporter, aki hirtelen (Érted? Hírtelen...azaz hírnélküli, jóvan, túlmagyaráztam) néprajzkutatónak is képzeli magát. A továbbiakban a tanult kollegát a történet gördülékenysége miatt nevezzük idiótának, de mivel lehet, hogy ez sért bizonyos, esetleges érzéseket, meg gerjeszt is érzelmeket, indulatokat, ezért inkább hívjuk NT-nek (nagytudású). - Hát, telnek azok, telnek! - feleli Balázs bácsi, a 87 éves juhász. - Értem én, de hogyan telik egy napja, így az élete utolján, mikor már túl van a derekán? Mert megette már a kenyere javát, nem? - kérdi NT. - Túl, túl! - feleli az öreg. Hogyne vónék túl! De még mindig pirkadatkor ébredek, én keltem a kokast - biccent a bátyó. - Aztán mi az első dolga? – kérdi „frappánsan” NT. - Hát elmegyek pössenteni… - mondja értelemszerűen a juhász. - Jó, jó, de utána mit csinál? - kérdi a kizökkenthetetlen „riporter”. - Hát, borítok egy kis gyubánivalót a lilikéknek, mög blöggyintek egy kis vizet a pitlibe… - Őőőő, aha, értem! – vesztette el egy pillanatra a szerepét NT, de már fűzi is tovább, hogy a lényegre térhessen végre. - És mit szól ehhez titokzatos kórhoz, ami így megtizedelte a nyáját? Mit tud a történtekről? - Hogy mi? Kor? Tizedelte? Hát kérem, én rendesen fizetem az adót, itt nem volt tized már vagy 200 éve. Hát, a koromról meg csak annyit tudnák mondani, hogy minden röggel bekapok egy pájinkát, azt azé vónák még ilyen fess! - viccel a bátyó. - De, hát a pusztulás, a sok bárány, amiről a környéken beszélnek!- esik most már kétségbe NT. - Ja, a bárány! Ó, hát azokat én böktem le, meg nem vót az olyan sok, csak kettő! - Maga bökte le?! És miért???! - Mer nem régen vót a nevemnapja, aztán odaraktuk a cimborákkal bográcsosnak, meg csinyátunk hozzá egy kis juhtúrós puliszkát. No, megyek, mert ránk estellik.” Hát, ennyit a szenzációról. Jellemzően sajnos ez zajlik itt nálunk. Minden hír, amiben vér van. Ha nincs történés, akkor csinálni kell. Pedig ha NT kicsit szemfüles lett volna, akkor találhatott volna sokkal jobb témát is, amit eladhatott volna vmilyen főzőműsornak, hiszen az öreg puliszkájának a receptje aranyat érhet. Ez a méltatlanul háttérbe szorult, vagy ritkán használt köret igazi színfoltja számtalan receptnek a megszokott, néha dögunalmas köretek helyett. Itt van néhány variáció, próbáljátok ki. A puliszka (Tőlünk délebbre: polenta. Nem, nem! Nem Pécsett, annál is délebbre) alapja a kukoricadara. 10 dkg-ból 2 ember bőségesen elvan. De ne szaladjunk ennyire előre. Mit is mondott az öreg, mivel indít minden nap? Hát a pájinkával. Na, mivel a pájinka gyógyszer, de minimum gyógyhatású készítmény, és a „Viktorunk” elsikálta, hogy ne kelljen sufnituning zugfőzdében beszerezni, szóval ezért guríts le egyet. Ha meg vagy fázva, akkor 3-4 cl-hez adj 1 tk mézet, dobd be a mikróba, melegítsd meg, de figyeld, hogy ne forrjon, aztán zutty le. Nem kell semmilyen forró vízben oldódó tasakos cementport beszedni. A pálinka minden ismert kórokozót elpusztít, mint az a fertőtlenítő. Csak sokkal jobb az íze. Puliszka alap: Fogj egy 2 l-es lábast, és önts bele a vizet, tedd hozzá a sót. Kezd el forralni a vizet, mielőtt elkezdene gyöngyözni, boríts bele a kukoricadarát. Folyamatosan kevergesd. Én egy kézi habverővel szoktam. Kb. 15-20 percig főzd. Akkor van készen, ha már besűrűsödött, és kicsit ilyen tejbegríz állaga és illata lesz. Ha kész, akkor borítsd bele egy leveses tányérba, és ha kicsit kihűlt, dobd be a hűtőbe. Ha már hideg, akkor teljesen megszilárdul, és egészben ki lehet borítani. Akár így is fogyasztható, de én először egy poharat hidegvízbe mártok, kiszaggatom vele kerek formákra a puliszkát, és egy serpenyőben, nagyon kevés vajon meg is pirítom mindkét oldalát. Az én kedvencem a juhtúrós puliszka: a történet ugyanez egy darabig. Annyiban változik, hogy a 6 dl víz helyet, csak 3 dl-t használok, és hozzáadok még 3 dl tejet. Ebben kezdem el főzni, majd félidőben beledobok 10 dkg juhtúrót, és teljesen elkeverem benne. Na, innentől kezdve teljesen kreatív a fűszerezés.