Puha káposztás csiga
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 4% Zsír
A töltelékhez
-
29 kcal
-
15g fehér hagyma5 kcal
-
3g barna cukor13 kcal
-
1g balzsamecet1 kcal
-
167g káposzta33 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
A tésztához
-
54g finomliszt197 kcal
-
1g só0 kcal
-
21g víz0 kcal
-
17g tej9 kcal
-
2 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
5g olívaolaj44 kcal
A sütéshez
-
2g tej1 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
1g barna cukor3 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
352
kcal
- 4% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 4% Zsír
A töltelékhez
-
40g napraforgó olaj354 kcal
-
180g fehér hagyma66 kcal
-
40g barna cukor152 kcal
-
10g balzsamecet9 kcal
-
2000g káposzta400 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
A tésztához
-
650g finomliszt2366 kcal
-
6g só0 kcal
-
250g víz0 kcal
-
200g tej112 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
60g olívaolaj530 kcal
A sütéshez
-
20g tej11 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
4236
kcal
- 4% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 4% Zsír
A töltelékhez
-
1.1g napraforgó olaj10 kcal
-
5g fehér hagyma2 kcal
-
1.1g barna cukor4 kcal
-
0.3g balzsamecet0 kcal
-
55.5g káposzta11 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
A tésztához
-
18g finomliszt66 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
6.9g víz0 kcal
-
5.5g tej3 kcal
-
0.6g friss élesztő1 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
1.5g tojás2 kcal
-
1.7g olívaolaj15 kcal
A sütéshez
-
0.6g tej0 kcal
-
1.5g tojás2 kcal
-
0.3g barna cukor1 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
118
kcal
- 4% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 513 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 243 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.5 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 170.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 105 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 44 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 91 micro
Összesen
352
kcal
- 4% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 110 g
Zsír
-
Összesen 122.1 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6155.8 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 258 mg
-
Kálcium 1138 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 379 mg
-
Foszfor 1428 mg
-
Nátrium 2914 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 678 g
-
Cukor 129 mg
-
Élelmi rost 62 mg
VÍZ
-
Összesen 2043.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 235 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 598 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 1257 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1091 micro
-
Kolin: 541 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 528 micro
-
β-karotin 674 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1090 micro
Összesen
4236
kcal
- 4% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 170.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 81 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 56.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 30 micro
Összesen
118
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A töltelékhez
-
5 ek napraforgó olaj
-
2 db fehér hagyma
-
4 ek barna cukor
-
2 ek balzsamecet
-
2 kg káposzta
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
A tésztához
-
650 g finomliszt
-
1 teáskanál só
-
250 ml víz
-
200 ml tej
-
20 g friss élesztő
-
1 ek cukor
-
1 db tojás
-
60 ml olívaolaj
A sütéshez
-
20 ml tej
-
1 db tojás
-
1 ek barna cukor
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A töltelékhez
- A káposztát késsel vékony szálakra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, félkarikákra vágjuk, majd az olajjal egy nagy serpenyőben vagy fazékban dinsztelni kezdjük. Közepes lángon pároljuk, fedő alatt, néha megkeverve, míg üveges és enyhén barna nem lesz.
- Ekkor rászórjuk a cukrot, elkeverjük, megvárjuk, míg elolvad és enyhén karamellizálódik, majd felöntjük a balzsamecettel. 1-2 perc főzés után hozzáadjuk a káposztát, és sózzuk, borsozzuk.
- Fedő alatt, rendszeresen megkeverve puhára pároljuk a káposztát (tetszés szerint maradhat a szálakban némi harapnivaló keménység), és ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
A tésztához
- Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukrozott tejben. A lisztet elkeverjük a sóval egy nagy tálban, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és a felfuttatott élesztőt is. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, míg ruganyos és fényes nem lesz.
- A tésztagombócot kiolajozott tálban, lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk, majd lisztezett felületen egy nagy téglalappá nyújtjuk. Nagyjából 2-3 milliméter vastag legyen.
- A tésztán elosztjuk a kihűlt párolt káposztát (a tőlünk távolabb eső végén hagyjunk egy kétujjnyi részt üresen, nehogy a töltelék kifolyjon a felcsavarás során), majd szorosan felcsavarjuk az egészet.
- A hengert kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a csigákat pedig egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. Hagyjunk köztük helyet, mert nőni fognak a sütőben. A tepsin lévő csigákat konyharuhával lefedve 30 percig kelesztjük.
A sütéshez
- A megkelt csigákat lekenjük a tojás és tej keverékével, majd megszórjuk barna cukorral és őrölt borssal. A csigákat 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Langyosan vagy kihűtve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 39
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 3277
- Feltöltés dátuma: 2024. szeptember 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
Furcsa helyet foglal el ez a káposztás csiga a péksütemények világában: egyszerre akar sós és édes is lenni, és sikerül is neki...de még hogy. Ez a különleges kettősség a csiga tésztájának köszönhető, ami annak ellenére, hogy nem klasszikus édes kelt tészta, mégis foszlós, gazdag állagú – és persze a tölteléket sem szabad elfelejtenünk, ami a szerény káposztát varázsolja szinte édességgé.