Puha és foszlós márványkalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lurpak
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 12% Zsír
előtészta
-
13g tej7 kcal
-
13g víz0 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
fehér tészta
-
13g tej7 kcal
-
2 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
0g só0 kcal
-
33g kenyérliszt bl80119 kcal
-
5g vaj36 kcal
kakaós tészta
-
13g tej7 kcal
-
2 kcal
-
8g cukor31 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
31g kenyérliszt bl80112 kcal
-
6g vaj43 kcal
formázás és sütés
Összesen
438
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 12% Zsír
előtészta
-
125g tej70 kcal
-
125g víz0 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
fehér tészta
-
125g tej70 kcal
-
23 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
330g kenyérliszt bl801191 kcal
-
50g vaj359 kcal
kakaós tészta
-
125g tej70 kcal
-
23 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
310g kenyérliszt bl801119 kcal
-
60g vaj430 kcal
formázás és sütés
Összesen
4391
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 12% Zsír
előtészta
-
7.8g tej4 kcal
-
7.8g víz0 kcal
-
3.1g finomliszt11 kcal
fehér tészta
-
7.8g tej4 kcal
-
0.4g instant élesztő1 kcal
-
3.1g cukor12 kcal
-
3.4g tojás4 kcal
-
0g só0 kcal
-
20.6g kenyérliszt bl8074 kcal
-
3.1g vaj22 kcal
kakaós tészta
-
7.8g tej4 kcal
-
0.4g instant élesztő1 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
3.4g tojás4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
19.4g kenyérliszt bl8070 kcal
-
3.7g vaj27 kcal
formázás és sütés
Összesen
271
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 14.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 253.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.5 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 31.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 110 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 100 micro
Összesen
438
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 112.7 g
Zsír
-
Összesen 141.2 g
-
Telített zsírsav 78 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 657 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2538.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 304 mg
-
Kálcium 650 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 194 mg
-
Foszfor 989 mg
-
Nátrium 377 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 654.7 g
-
Cukor 148 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 313.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1099 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 601 micro
-
Kolin: 387 mg
-
Retinol - A vitamin: 1081 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 224 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1002 micro
Összesen
4391
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 8.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 158.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.9 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
271
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
előtészta
-
125 ml tej
-
125 ml víz
-
50 g finomliszt
fehér tészta
-
7 g instant élesztő
-
1 db tojás
-
1 csipet só
-
330 g kenyérliszt bl80
kakaós tészta
-
7 g instant élesztő
-
80 g cukor
-
1 db tojás
-
1 csipet só
-
50 ml cukrozatlan kakaópor
-
310 g kenyérliszt bl80
formázás és sütés
Elkészítés
előtészta
- Egy kis lábasban összemelegítjük a tejet és a vizet, majd hozzáadjuk a lisztet is. Csomómentesre keverjük, majd alacsony lángon besűrítjük.
- Egy tálkába kiszedjük, lefedjük folpackkal, és hagyjuk kihűlni.
fehér tészta
- Az élesztőt egy teáskanál cukorral felfuttatjuk a tejben. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást és lisztet, majd elkezdjük összedolgozni.
- Amikor kezd összeállni, hozzákeverjük az előtészta felét, majd kanalanként a puha vajat is. Szép fényesre dagasztjuk, akkor jó, ha szépen elválik a gyúrás közben a tál falától.
- A kidagasztott tésztát egy kiolajozott tálba tesszük, feledjük folpackkal, majd meleg helyen a duplájára dagasztjuk.
kakaós tészta
- A fehér tésztához hasonló módon készítjük el a tésztát, a kakaóport a liszttel együtt adjuk hozzá. A másik tésztához hasonlóan fényesre dagasztjuk és a duplájára kelesztjük.
formázás és sütés
- A tésztákat külön-külön kicsit átgyúrjuk, majd egy-egy rudat formálunk belőlük. Mindkét rudat 8-8 felé vágjuk és gombócokat formálunk az adagokból. A gombócokat folpackkal lefedve tartjuk, és mindig csak egyet-egyet veszünk ki, amit épp találunk.
- Egy fehér és egy kakaós gombócot külön-külön kinyújtunk, majd egymásra fektetjük a kettőt. Szorosan feltekerjük, majd az így kapott tekercset kinyújtjuk, és újra feltekerjük - ettől lesz szép, márványos a tészta.
- Az így kapott, duplántekert vekniket kivajazott kenyérformába tesszük. Egy átlagos formába mérettől függően 4-5 tekercs fér, így akár két kalácsot is süthetünk, vagy a maradék vekniket egyesével is kisüthetjük.
- A sütőformába tett tekercseket lefedve kelesztjük 20 percet, majd az olvasztott vaj és a langyos tej keverékével lekenjük a tetejüket.
- 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizve, jó-e. A kalács a sütőben alapesetben felpúposodik, így ha szép, négyzetes kalácsot szeretnénk, a sütés felénél tegyünk egy kis tepsit a forma tetejére.
- A kész kalácsot hagyjuk hűlni picit, majd szeletelhetjük is.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 42
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 25
- Össznézettség: 3818
- Feltöltés dátuma: 2022. március 22.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
kalács receptek húsvétra
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lurpak
23 recept
Kalácsot sütni igazi öröm, amihez azért némi aggódás is szokott társulni: félünk hogy túlkel, szétcsúszik vagy túl tömény lesz, nem szabad se túl szorosra, se túl lazára fonni. Az aggodalom egy részét ezzel a csodaszép, vajas, márványos kaláccsal könnyen megspórolhatjuk, ráadásul még a sima hármas fonásnál is könnyebb megformázni ezt a pompás péksütit. Húsvétra mindenképpen készítsétek el, ha vágytok valami édesre, de igazából bármikor máskor is érdemes nekiállni az év folyamán, annyira finom!