r
Nosalty Logó

Puha és foszlós márványkalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lurpak
Puha és foszlós márványkalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír

előtészta

fehér tészta

kakaós tészta

formázás és sütés

Összesen 438 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír

előtészta

fehér tészta

kakaós tészta

formázás és sütés

Összesen 4391 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír

előtészta

fehér tészta

kakaós tészta

formázás és sütés

Összesen 271 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    253.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.5 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 438 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    112.7 g

Zsír

  • Összesen
    141.2 g
  • Telített zsírsav
    78 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    657 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2538.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    304 mg
  • Kálcium
    650 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    194 mg
  • Foszfor
    989 mg
  • Nátrium
    377 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    654.7 g
  • Cukor
    148 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    313.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1099 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    601 micro
  • Kolin:
    387 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1081 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    224 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1002 micro
Összesen 4391 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    158.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.9 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 271 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

előtészta

fehér tészta

kakaós tészta

formázás és sütés

Elkészítés

előtészta

  1. Egy kis lábasban összemelegítjük a tejet és a vizet, majd hozzáadjuk a lisztet is. Csomómentesre keverjük, majd alacsony lángon besűrítjük.
  2. Egy tálkába kiszedjük, lefedjük folpackkal, és hagyjuk kihűlni.

fehér tészta

  1. Az élesztőt egy teáskanál cukorral felfuttatjuk a tejben. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást és lisztet, majd elkezdjük összedolgozni.
  2. Amikor kezd összeállni, hozzákeverjük az előtészta felét, majd kanalanként a puha vajat is. Szép fényesre dagasztjuk, akkor jó, ha szépen elválik a gyúrás közben a tál falától.
  3. A kidagasztott tésztát egy kiolajozott tálba tesszük, feledjük folpackkal, majd meleg helyen a duplájára dagasztjuk.

kakaós tészta

  1. A fehér tésztához hasonló módon készítjük el a tésztát, a kakaóport a liszttel együtt adjuk hozzá. A másik tésztához hasonlóan fényesre dagasztjuk és a duplájára kelesztjük.

formázás és sütés

  1. A tésztákat külön-külön kicsit átgyúrjuk, majd egy-egy rudat formálunk belőlük. Mindkét rudat 8-8 felé vágjuk és gombócokat formálunk az adagokból. A gombócokat folpackkal lefedve tartjuk, és mindig csak egyet-egyet veszünk ki, amit épp találunk.
  2. Egy fehér és egy kakaós gombócot külön-külön kinyújtunk, majd egymásra fektetjük a kettőt. Szorosan feltekerjük, majd az így kapott tekercset kinyújtjuk, és újra feltekerjük - ettől lesz szép, márványos a tészta.
  3. Az így kapott, duplántekert vekniket kivajazott kenyérformába tesszük. Egy átlagos formába mérettől függően 4-5 tekercs fér, így akár két kalácsot is süthetünk, vagy a maradék vekniket egyesével is kisüthetjük.
  4. A sütőformába tett tekercseket lefedve kelesztjük 20 percet, majd az olvasztott vaj és a langyos tej keverékével lekenjük a tetejüket.
  5. 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizve, jó-e. A kalács a sütőben alapesetben felpúposodik, így ha szép, négyzetes kalácsot szeretnénk, a sütés felénél tegyünk egy kis tepsit a forma tetejére.
  6. A kész kalácsot hagyjuk hűlni picit, majd szeletelhetjük is.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 40
  • Össznézettség: 3751
  • Feltöltés dátuma: 2022. március 22.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: kalács receptek húsvétra

Kalácsot sütni igazi öröm, amihez azért némi aggódás is szokott társulni: félünk hogy túlkel, szétcsúszik vagy túl tömény lesz, nem szabad se túl szorosra, se túl lazára fonni. Az aggodalom egy részét ezzel a csodaszép, vajas, márványos kaláccsal könnyen megspórolhatjuk, ráadásul még a sima hármas fonásnál is könnyebb megformázni ezt a pompás péksütit. Húsvétra mindenképpen készítsétek el, ha vágytok valami édesre, de igazából bármikor máskor is érdemes nekiállni az év folyamán, annyira finom!

Hozzávalók

előtészta

fehér tészta

kakaós tészta

formázás és sütés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...