Pudingkrémes kelt kalács
- 7% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
0g só0 kcal
-
18 kcal
-
33g tej19 kcal
-
6g élesztő6 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
5g tojás6 kcal
A töltelékhez
- 7% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
900g finomliszt3276 kcal
-
4g só0 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
400g tej224 kcal
-
70g élesztő74 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
55g tojás69 kcal
A töltelékhez
-
135g vaníliás pudingpor514 kcal
-
700g tej392 kcal
-
300g cukor1161 kcal
-
250g margarin1793 kcal
- 7% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
30.1g finomliszt110 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
-
13.4g tej7 kcal
-
2.3g élesztő2 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
A töltelékhez
-
4.5g vaníliás pudingpor17 kcal
-
23.4g tej13 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
8.4g margarin60 kcal
- 7% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.6 g
Zsír
-
Összesen 21.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 468.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 120 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 186 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 109.9 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 20.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 177 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 166 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 127 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
- 7% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 138.7 g
Zsír
-
Összesen 262.6 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 112 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 74 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5620 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 332 mg
-
Kálcium 1445 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 243 mg
-
Foszfor 1333 mg
-
Nátrium 2230 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1318.7 g
-
Cukor 496 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 245.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2125 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 33 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 237 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 809 micro
-
Kolin: 290 mg
-
Retinol - A vitamin: 1997 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1525 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 405 micro
- 7% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 8.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 188.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 45 mg
-
Nátrium 75 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.1 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 8.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 71 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
90 dkg finomliszt
-
1 kk só
-
3 ek napraforgó olaj
-
7 dkg élesztő
-
1 db tojás
A töltelékhez
-
3 csomag vaníliás pudingpor
-
7 dl tej
-
25 dkg margarin
Elkészítés
A tésztához
- Tészta elkészítése: A lisztet kelesztőtálba öntjük és közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, cukrot (édesítőszert), majd a langyos tejet. S így 5 percig állni hagyjuk, majd hozzáadjuk az olajat és jól összegyúrjuk.
- Az 1 tojásfehérjét felverjük kemény habbá, és jól beledolgozzuk a tésztába.
- A kalács tésztát 25 perc alatt megkelesztjük, közben elkészítjük a tölteléket. A pudingport a megszokott módon a tejjel és cukorral (vagy édesítőszerrel)simára keverjük, és sűrűre főzzük, majd tűzről levéve beledolgozzuk a margarint. Ezután félretesszük langyosra kihűlni.
- A megkelt tésztát 4 cipóra osztjuk, egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk, pudinggal megtöltjük és felcsavarjuk.
- Kettesével összefonjuk a tésztákat, így két kalácsot kapunk, amit sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk. A tepsiben még félórát kelesztjük, majd megkenjük a tojássárgájával, és az oldalát villával megszurkáljuk, hogy később ne repedezzen meg.
- Előmelegített sütőben sütjük.
- Majd ha megsült kivesszük, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, ha kihűlt konyharuhára fordítjuk és a sütőpapírt lehúzzuk róla. Majd visszafordítjuk a kalácsot, és éles késsel deszkán szeleteljük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 39x30
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 137
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 16607
- Feltöltés dátuma: 2012. július 28.
Ajánló
Jó tippként ajánlom, mikor a tésztánk már fél ideig sült fordítsuk meg a tepsit, így mindkét fele egyformán átsül. Ha szép pirosra szeretnénk a tetejét megsütni 5 percre a legfelső rácsra tegyük, s utána vegyük ki és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Itt ugyanúgy gondoltam a cukorbetegekre is, hogy a sok finomságból ne maradjanak ki. Ezért a táblázatomban megnéztem a cukor arányát az édesítőszerhez. Így ők is tudják fogyasztani.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Mindenki ismeri már a diós, mákos, kakaós és lekváros kalácsot, talán még a túrósat is. Én most kissé változatosan, pudingkrémesen készítettem. Mikor teljesen kihűlt, a párom és az unokám volt az első tesztelője, s küldtem unokámtól nekik is, és este már a facebookon leányom azt mondta: "Anyu, te egy tündér vagy és pályatévesztett, te a régi recepteket újjávarázsolod és igazán finoman készíted el". Annyi dicséretet kaptam, hogy azt elmondani és leírni nem lehet, még tegnap is, mikor feljöttek, vihettek belőle, mert nagyon ízlett mindenkinek. Hát ez vagyok én, aki tini leányként kezdte a sütés fortélyait és amíg tudok, készítem is szívesen, hisz a családomon kívül az ismerőseim mindenki dicsérte, s kapom azóta is a megtisztelő üzeneteket.