r
Nosalty Logó

Provanszi rozmaringos fügetorta

NS
Provanszi rozmaringos fügetorta
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A gyümölcsréteghez

A tálaláshoz

953
Kalória
10g
Fehérje
123g
Szénhidrátok
49.9g
Zsír
223.6g
Víz
213.2g
Koleszterin
6.6g
Rost
85.5g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A gyümölcsréteghez

A tálaláshoz

Összesen 953 kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A gyümölcsréteghez

A tálaláshoz

Összesen 9521 kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A gyümölcsréteghez

A tálaláshoz

Összesen 229 kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10 g

Zsír

  • Összesen
    49.9 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    799.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    271 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    286 mg
  • Nátrium
    164 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    123 g
  • Cukor
    86 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    223.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    442 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    420 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    240 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 953 kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    100 g

Zsír

  • Összesen
    499.2 g
  • Telített zsírsav
    297 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    143 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    2132 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7995.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    219 mg
  • Kálcium
    2707 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    536 mg
  • Foszfor
    2859 mg
  • Nátrium
    1637 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1229.5 g
  • Cukor
    855 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

Víz

  • Összesen
    2235.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4418 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    274 micro
  • K vitamin:
    126 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    376 micro
  • Kolin:
    900 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4197 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2399 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1223 micro
Összesen 9521 kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.7 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    53.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 229 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljába szabjunk sütőpapírt, és fogassuk bele, majd vajazzuk ki.
  2. A sütőt melegítsük 180°C fokra. /légkeverésesben 160°C/
  3. Gyümölcsréteg elkészítése:
  4. Fogjunk egy kicsit nagyobb lábast, és olvasszuk fel benne a vajat.
  5. Adjuk hozzá a kétféle cukrot, a vizet és a citrom levét, majd főzzük kis lángon kb. 10 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
  6. Tegyük bele a rozmaringokat, és a fél fügéket, főzzük még 3-5 percig.
  7. Öntük ezt az egészet a tortaforma aljára, vegyük ki a rozmaringszálakat, és fordítsuk a fügéket a vágott felükkel lefelé, mivel ez egy fordított torta, és az fog felülre kerülni. Vigyázzunk, mert forró lehet! /Célszerű a tortaformát eleve egy másik sütőlapra helyezni, mert a karamelles lé esetleg kiszivárog kissé, és így nem fog a sütőbe belecsöpögni./
  8. Tészta elkészítése:
  9. Míg a karamellizált füge hűl a formában, addig elkészítjük a tésztát. Először keverjük habosra a vajat, és a barnacukrot.
  10. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, és a tejfölt.
  11. Szórjuka tálba a lisztet, a sütőport, és a fűszereket, valamint a narancs és a citrom héját.
  12. Az egészet fakanállal óvatosan, de alaposan dolgozzuk bele. Túlságosan ne keverjük ki, mert elveszíti a rusztikus állagát a tészta.
  13. Összeállítás:
  14. Amikor megvagyunk a tésztával, kanalanként óvatosan rakjuk rá a karamellizált gyümölcsréteg tetejére, és simítsuk el. Ne aggódjunk, hogy a lé esetleg a tészta között felbukkan, vagy a szélénél látható, ez nagyon finom végeredményt ad! Arra kell vigyázni, hogy amikor belerakjuk a tésztahalmokat, ne nyomja túlságosan szét a gyümölcsöket a forma alján.
  15. Rakjuk be a sütőbe, középre, és süssük kb. 75 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. /Hurkapálcikával tudjuk ellenőrizni a tészta állagát./
  16. A sütési idő leteltével vegyük ki a sütőből, s hagyjuk 5 percig hűlni, majd egy spatula segíségével távolítsuk el a szélét a formától.
  17. Borítsuk egy tálra, fejjel lefelé, hogy a fügék felülre kerüljenek. Csatoljuk le a tortaforma szélét, és vegyük le róla teljesen a formát.
  18. Tálaljuk melegen, ízlés szerint tejszínhabbal, vagy tejszínnel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Főzés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 75 perc

Mr. Smith nem szereti a tortákat. Ezt a tortát egyszer egy műsorban láttuk, s azt mondta, ha ezt elkészítem, ez lesz az egyetlen kivétel. Elkészítettem! Hogy mennyire lett kedvenc ez a  torta? Azóta ültettünk egy fügefát, s ma már saját termésű fügéből csináljuk. Hiába, szerelem első látásra! :)

További receptek

Gesztenyés sajttorta

Amikor egy mindent bele napot tervezel, készítsd el ezt a tömör gyönyör tortát, szem nem marad szárazon, garantáltan senkinek sem lesz hiányérzete ezután.

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Pihe-puha túrós süti

Ezt a sütit nagynéném sütötte mindig esküvőkre, búcsúkra. Amióta bevettem a "repertoáromba" sok dicséretet begyűjtöttem vele, mert tényleg pihe-puha, kellemesen citromos ízű, ...