
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg barna cukor
-
4 db tojás
-
40 dkg finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
2 tk fahéj
A gyümölcsréteghez
-
8 dkg vaj
-
10 dkg barna cukor
-
20 dkg cukor
-
1 citromból nyert citromlé
A tálaláshoz
953
Kalória
10g
Fehérje
123g
Szénhidrátok
49.9g
Zsír
223.6g
Víz
213.2g
Koleszterin
6.6g
Rost
85.5g
Cukor
- 2% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
25g vaj179 kcal
-
25g barna cukor95 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
A gyümölcsréteghez
-
8g vaj57 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
4g citromlé1 kcal
-
180g füge132 kcal
-
2g víz0 kcal
-
1g rozmaring2 kcal
A tálaláshoz
-
50g habtejszín146 kcal
Összesen
953
kcal
- 2% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
250g vaj1793 kcal
-
250g barna cukor950 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
250g tejföl495 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
4g gyömbér3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
A gyümölcsréteghez
-
80g vaj574 kcal
-
100g barna cukor380 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
1800g füge1319 kcal
-
16g víz0 kcal
-
14g rozmaring18 kcal
A tálaláshoz
-
500g habtejszín1460 kcal
Összesen
9521
kcal
- 2% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
6g vaj43 kcal
-
6g barna cukor23 kcal
-
5.3g tojás7 kcal
-
6g tejföl12 kcal
-
9.7g finomliszt35 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0.1g gyömbér0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0.1g narancshéj0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
A gyümölcsréteghez
-
1.9g vaj14 kcal
-
2.4g barna cukor9 kcal
-
4.8g cukor19 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
43.4g füge32 kcal
-
0.4g víz0 kcal
-
0.3g rozmaring0 kcal
A tálaláshoz
-
12.1g habtejszín35 kcal
Összesen
229
kcal
- 2% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10 g
Zsír
-
Összesen 49.9 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 213 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 799.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 271 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 286 mg
-
Nátrium 164 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 123 g
-
Cukor 86 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 223.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 442 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 420 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 240 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 122 micro
Összesen
953
kcal
- 2% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 100 g
Zsír
-
Összesen 499.2 g
-
Telített zsírsav 297 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 143 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 2132 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7995.9 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 219 mg
-
Kálcium 2707 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 536 mg
-
Foszfor 2859 mg
-
Nátrium 1637 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1229.5 g
-
Cukor 855 mg
-
Élelmi rost 66 mg
Víz
-
Összesen 2235.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4418 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 72 mg
-
D vitamin: 274 micro
-
K vitamin: 126 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 376 micro
-
Kolin: 900 mg
-
Retinol - A vitamin: 4197 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2399 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1223 micro
Összesen
9521
kcal
- 2% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.4 g
Zsír
-
Összesen 12 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 192.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.7 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 53.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 101 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
229
kcal
Elkészítés
A tésztához
- Egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljába szabjunk sütőpapírt, és fogassuk bele, majd vajazzuk ki.
- A sütőt melegítsük 180°C fokra. /légkeverésesben 160°C/
- Gyümölcsréteg elkészítése:
- Fogjunk egy kicsit nagyobb lábast, és olvasszuk fel benne a vajat.
- Adjuk hozzá a kétféle cukrot, a vizet és a citrom levét, majd főzzük kis lángon kb. 10 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
- Tegyük bele a rozmaringokat, és a fél fügéket, főzzük még 3-5 percig.
- Öntük ezt az egészet a tortaforma aljára, vegyük ki a rozmaringszálakat, és fordítsuk a fügéket a vágott felükkel lefelé, mivel ez egy fordított torta, és az fog felülre kerülni. Vigyázzunk, mert forró lehet! /Célszerű a tortaformát eleve egy másik sütőlapra helyezni, mert a karamelles lé esetleg kiszivárog kissé, és így nem fog a sütőbe belecsöpögni./
- Tészta elkészítése:
- Míg a karamellizált füge hűl a formában, addig elkészítjük a tésztát. Először keverjük habosra a vajat, és a barnacukrot.
- Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, és a tejfölt.
- Szórjuka tálba a lisztet, a sütőport, és a fűszereket, valamint a narancs és a citrom héját.
- Az egészet fakanállal óvatosan, de alaposan dolgozzuk bele. Túlságosan ne keverjük ki, mert elveszíti a rusztikus állagát a tészta.
- Összeállítás:
- Amikor megvagyunk a tésztával, kanalanként óvatosan rakjuk rá a karamellizált gyümölcsréteg tetejére, és simítsuk el. Ne aggódjunk, hogy a lé esetleg a tészta között felbukkan, vagy a szélénél látható, ez nagyon finom végeredményt ad! Arra kell vigyázni, hogy amikor belerakjuk a tésztahalmokat, ne nyomja túlságosan szét a gyümölcsöket a forma alján.
- Rakjuk be a sütőbe, középre, és süssük kb. 75 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. /Hurkapálcikával tudjuk ellenőrizni a tészta állagát./
- A sütési idő leteltével vegyük ki a sütőből, s hagyjuk 5 percig hűlni, majd egy spatula segíségével távolítsuk el a szélét a formától.
- Borítsuk egy tálra, fejjel lefelé, hogy a fügék felülre kerüljenek. Csatoljuk le a tortaforma szélét, és vegyük le róla teljesen a formát.
- Tálaljuk melegen, ízlés szerint tejszínhabbal, vagy tejszínnel.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 60 perc
- Főzés ideje: 15 perc
- Sütés ideje: 75 perc
Mr. Smith nem szereti a tortákat. Ezt a tortát egyszer egy műsorban láttuk, s azt mondta, ha ezt elkészítem, ez lesz az egyetlen kivétel. Elkészítettem! Hogy mennyire lett kedvenc ez a torta? Azóta ültettünk egy fügefát, s ma már saját termésű fügéből csináljuk. Hiába, szerelem első látásra! :)