Provanszi rozmaringos fügetorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
25g vaj179 kcal
-
25g barna cukor95 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
A gyümölcsréteghez
-
8g vaj57 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
4g citromlé1 kcal
-
180g füge132 kcal
-
2g víz0 kcal
-
1g rozmaring2 kcal
A tálaláshoz
-
50g habtejszín146 kcal
Összesen
953
kcal
- 2% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
250g vaj1793 kcal
-
250g barna cukor950 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
250g tejföl495 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
4g gyömbér3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
A gyümölcsréteghez
-
80g vaj574 kcal
-
100g barna cukor380 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
1800g füge1319 kcal
-
16g víz0 kcal
-
14g rozmaring18 kcal
A tálaláshoz
-
500g habtejszín1460 kcal
Összesen
9521
kcal
- 2% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
6g vaj43 kcal
-
6g barna cukor23 kcal
-
5.3g tojás7 kcal
-
6g tejföl12 kcal
-
9.7g finomliszt35 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0.1g gyömbér0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0.1g narancshéj0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
A gyümölcsréteghez
-
1.9g vaj14 kcal
-
2.4g barna cukor9 kcal
-
4.8g cukor19 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
43.4g füge32 kcal
-
0.4g víz0 kcal
-
0.3g rozmaring0 kcal
A tálaláshoz
-
12.1g habtejszín35 kcal
Összesen
229
kcal
- 2% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10 g
Zsír
-
Összesen 49.9 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 213 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 799.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 271 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 286 mg
-
Nátrium 164 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 123 g
-
Cukor 86 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 223.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 442 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 420 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 240 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 122 micro
Összesen
953
kcal
- 2% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 100 g
Zsír
-
Összesen 499.2 g
-
Telített zsírsav 297 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 143 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 2132 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7995.9 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 219 mg
-
Kálcium 2707 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 536 mg
-
Foszfor 2859 mg
-
Nátrium 1637 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1229.5 g
-
Cukor 855 mg
-
Élelmi rost 66 mg
VÍZ
-
Összesen 2235.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4418 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 72 mg
-
D vitamin: 274 micro
-
K vitamin: 126 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 376 micro
-
Kolin: 900 mg
-
Retinol - A vitamin: 4197 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2399 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1223 micro
Összesen
9521
kcal
- 2% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.4 g
Zsír
-
Összesen 12 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 192.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.7 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 53.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 101 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
229
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg barna cukor
-
4 db tojás
-
40 dkg finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
2 tk fahéj
A gyümölcsréteghez
-
8 dkg vaj
-
10 dkg barna cukor
-
20 dkg cukor
-
1 citromból nyert citromlé
A tálaláshoz
Elkészítés
A tésztához
- Egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljába szabjunk sütőpapírt, és fogassuk bele, majd vajazzuk ki.
- A sütőt melegítsük 180°C fokra. /légkeverésesben 160°C/
- Gyümölcsréteg elkészítése:
- Fogjunk egy kicsit nagyobb lábast, és olvasszuk fel benne a vajat.
- Adjuk hozzá a kétféle cukrot, a vizet és a citrom levét, majd főzzük kis lángon kb. 10 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
- Tegyük bele a rozmaringokat, és a fél fügéket, főzzük még 3-5 percig.
- Öntük ezt az egészet a tortaforma aljára, vegyük ki a rozmaringszálakat, és fordítsuk a fügéket a vágott felükkel lefelé, mivel ez egy fordított torta, és az fog felülre kerülni. Vigyázzunk, mert forró lehet! /Célszerű a tortaformát eleve egy másik sütőlapra helyezni, mert a karamelles lé esetleg kiszivárog kissé, és így nem fog a sütőbe belecsöpögni./
- Tészta elkészítése:
- Míg a karamellizált füge hűl a formában, addig elkészítjük a tésztát. Először keverjük habosra a vajat, és a barnacukrot.
- Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, és a tejfölt.
- Szórjuka tálba a lisztet, a sütőport, és a fűszereket, valamint a narancs és a citrom héját.
- Az egészet fakanállal óvatosan, de alaposan dolgozzuk bele. Túlságosan ne keverjük ki, mert elveszíti a rusztikus állagát a tészta.
- Összeállítás:
- Amikor megvagyunk a tésztával, kanalanként óvatosan rakjuk rá a karamellizált gyümölcsréteg tetejére, és simítsuk el. Ne aggódjunk, hogy a lé esetleg a tészta között felbukkan, vagy a szélénél látható, ez nagyon finom végeredményt ad! Arra kell vigyázni, hogy amikor belerakjuk a tésztahalmokat, ne nyomja túlságosan szét a gyümölcsöket a forma alján.
- Rakjuk be a sütőbe, középre, és süssük kb. 75 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. /Hurkapálcikával tudjuk ellenőrizni a tészta állagát./
- A sütési idő leteltével vegyük ki a sütőből, s hagyjuk 5 percig hűlni, majd egy spatula segíségével távolítsuk el a szélét a formától.
- Borítsuk egy tálra, fejjel lefelé, hogy a fügék felülre kerüljenek. Csatoljuk le a tortaforma szélét, és vegyük le róla teljesen a formát.
- Tálaljuk melegen, ízlés szerint tejszínhabbal, vagy tejszínnel.
- Sütés ideje: 75 perc
- Receptkönyvben: 93
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 13627
- Feltöltés dátuma: 2009. március 22.
Ajánló
Amikor nem áll rendelkezésünkre friss füge, ne keseredjünk el, mert aszalt fügével is nagyszerű, csak meg kell próbálni kicsit puhább típust kiválasztani. Ilyenkor egy kicsit több fügeszem kell hozzá, hogy ki tudjuk rakni a forma alját. A főzéskor egy kicsit tovább főzzük ilyenkor (kb. 5 perccel), és még két kanál forró vizet teszünk hozzá. pH besorolás: erősen savasít
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Mr. Smith nem szereti a tortákat. Ezt a tortát egyszer egy műsorban láttuk, s azt mondta, ha ezt elkészítem, ez lesz az egyetlen kivétel. Elkészítettem! Hogy mennyire lett kedvenc ez a torta? Azóta ültettünk egy fügefát, s ma már saját termésű fügéből csináljuk. Hiába, szerelem első látásra! :)