Portugál töktorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
Az omlós tésztához
-
17g finomliszt61 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
4g porcukor16 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g tojás6 kcal
Az omlós tészta megkenéséhez
-
10g narancslekvár25 kcal
A tortához
-
21g sütőtök8 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
27 kcal
-
4g finomliszt15 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
21g mandula123 kcal
-
10g porcukor39 kcal
A tortaforma előkészítéséhez
-
1g vaj8 kcal
-
1g zsemlemorzsa3 kcal
A sziruphoz
A díszítéshez
Összesen
504
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
Az omlós tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
Az omlós tészta megkenéséhez
-
120g narancslekvár295 kcal
A tortához
-
250g sütőtök95 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
322 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
250g mandula1475 kcal
-
120g porcukor464 kcal
A tortaforma előkészítéséhez
-
14g vaj100 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
A sziruphoz
A díszítéshez
Összesen
6045
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
Az omlós tésztához
-
10.2g finomliszt37 kcal
-
5.1g vaj36 kcal
-
2.5g porcukor10 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.8g tojás4 kcal
Az omlós tészta megkenéséhez
-
6.1g narancslekvár15 kcal
A tortához
-
12.7g sütőtök5 kcal
-
16.8g tojás21 kcal
-
2.5g cukor10 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
16 kcal
-
2.5g finomliszt9 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
12.7g mandula75 kcal
-
6.1g porcukor24 kcal
A tortaforma előkészítéséhez
-
0.7g vaj5 kcal
-
0.5g zsemlemorzsa2 kcal
A sziruphoz
A díszítéshez
Összesen
306
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 12.1 g
Zsír
-
Összesen 25.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 125 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 505.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 104 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 90 mg
-
Foszfor 223 mg
-
Nátrium 68 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.8 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 56.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 204 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 109 micro
-
α-karotin 147 micro
-
β-karotin 760 micro
-
β-crypt 626 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 162 micro
Összesen
504
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 145 g
Zsír
-
Összesen 301.5 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 150 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 52 g
-
Koleszterin 1505 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6068.9 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 207 mg
-
Kálcium 1247 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 1077 mg
-
Foszfor 2671 mg
-
Nátrium 815 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 729.6 g
-
Cukor 450 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 679.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2453 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 88 mg
-
C vitamin: 101 mg
-
D vitamin: 278 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 496 micro
-
Kolin: 1229 mg
-
Retinol - A vitamin: 1307 micro
-
α-karotin 1762 micro
-
β-karotin 9122 micro
-
β-crypt 7507 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1941 micro
Összesen
6045
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 15.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 308.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 136 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.1 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 34.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 125 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 90 micro
-
β-karotin 463 micro
-
β-crypt 381 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 99 micro
Összesen
306
kcal
Hozzávalók
Az omlós tésztához
-
200 g finomliszt
-
50 g porcukor
-
1 csipet só
-
1 db tojás
Az omlós tészta megkenéséhez
-
120 g narancslekvár
A tortához
-
6 db tojás
-
50 g cukor
-
50 g finomliszt
-
120 g porcukor
A tortaforma előkészítéséhez
A sziruphoz
A díszítéshez
Elkészítés
Az omlós tésztához
- Az omlós tészta hozzávalóiból homogén tésztát gyúrunk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
- Közben elkészítjük a tökös tortát.
- A sütőtökcikke(ke)t enyhén sós vízben puhára főzzük, meghámozzuk és nagyon apró kockára vágjuk. Félretesszük.
- 6 tojás sárgáját habosra keverünka kristálycukorral, majd hozzáadjuk a reszelt narancs-és citromhéjat és a fahéjat.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a végén apródonként hozzáadjuk a porcukrot (jó kemény, nem összeeső habot kapunk.)
- A tojássárgájához adjuk a többi hozzávalót az alábbi sorrendben: először a fehérjehabot beleforgatjuk, majd a felaprózott sütőtököt, végül a lisztet és a darált mandulát. Óvatos mozdulatokkal doldozzunk, hablapáttal. Habos masszát kell kapnunk.
- Kivajazunk és zsemlemorzsával megszórunk egy 26 cm-es tortaformát, a masszát beleöntjük és 200 fokon 25-30 percig, világos barnára sütjük.
- 10 percig pihentetjük a sütőformában, az oldalán egy kést végigfuttatunk, a peremet lekapcsoljuk, majd lecsúsztatjuk a sütőforma aljáról.
- Az omlós tésztát kinyújtjuk és a tortaforma aljába illesztjük, majd kb. 15 percig sütjük 180 fokon, világosbarna színűre.
- Közben elkészítjük a szirupot: a narancs-és citromlevet egy lábasban összekeverjük a cukorral, és kis lángon 3 percig forraljuk. Amikor kissé kihűlt, beleöntjük a likőrt.
- Az omlós tésztát még langyosan megkenjük narancslekvárral.
- Erre az alapra ráhelyezzük a töktortát és egyenletesen meglocsoljuk a citrusos-likőrös sziruppal. (Tipp: én az oldalára a maradék szirupot kikevertem egy kis narancslekvárral, hogy jobban odaragadjon.)
- Serpenyőben előzőleg szárazon megpirított szeletelt mandulával,majd végülporcukorral megszórjuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 28
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 124
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 13892
- Feltöltés dátuma: 2010. október 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Haloween, sütőtökszezon, mi más lehetett volna, mint a töktorta, amit - ismét - Christian Teubner zseniális könyvéből kölcsönöztem. Nem egy habos-krémes tömény édesség, azokat sose szerettem, viszont éppen elég szaftos krém nélkül is, (édesnek is elég édes :) ) és olyan jó karácsonyelőt idéző citrusos íze és illata van... További story, képek és tippek itt.