r
Nosalty Logó

Portugál töktorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Portugál töktorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Az omlós tésztához

Az omlós tészta megkenéséhez

A tortához

A tortaforma előkészítéséhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Összesen 504 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Az omlós tésztához

Az omlós tészta megkenéséhez

A tortához

A tortaforma előkészítéséhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Összesen 6045 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Az omlós tésztához

Az omlós tészta megkenéséhez

A tortához

A tortaforma előkészítéséhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Összesen 306 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    12.1 g

Zsír

  • Összesen
    25.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    125 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    505.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    104 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    223 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.8 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    204 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    147 micro
  • β-karotin
    760 micro
  • β-crypt
    626 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    162 micro
Összesen 504 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    145 g

Zsír

  • Összesen
    301.5 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    150 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    1505 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6068.9 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    207 mg
  • Kálcium
    1247 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    1077 mg
  • Foszfor
    2671 mg
  • Nátrium
    815 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    729.6 g
  • Cukor
    450 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    679.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2453 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    88 mg
  • C vitamin:
    101 mg
  • D vitamin:
    278 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    496 micro
  • Kolin:
    1229 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1307 micro
  • α-karotin
    1762 micro
  • β-karotin
    9122 micro
  • β-crypt
    7507 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1941 micro
Összesen 6045 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    308.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.1 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    90 micro
  • β-karotin
    463 micro
  • β-crypt
    381 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 306 kcal

Hozzávalók

Az omlós tésztához

Az omlós tészta megkenéséhez

A tortához

A tortaforma előkészítéséhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Elkészítés

Az omlós tésztához

  1. Az omlós tészta hozzávalóiból homogén tésztát gyúrunk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
  2. Közben elkészítjük a tökös tortát.
  3. A sütőtökcikke(ke)t enyhén sós vízben puhára főzzük, meghámozzuk és nagyon apró kockára vágjuk. Félretesszük.
  4. 6 tojás sárgáját habosra keverünka kristálycukorral, majd hozzáadjuk a reszelt narancs-és citromhéjat és a fahéjat.
  5. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a végén apródonként hozzáadjuk a porcukrot (jó kemény, nem összeeső habot kapunk.)
  6. A tojássárgájához adjuk a többi hozzávalót az alábbi sorrendben: először a fehérjehabot beleforgatjuk, majd a felaprózott sütőtököt, végül a lisztet és a darált mandulát. Óvatos mozdulatokkal doldozzunk, hablapáttal. Habos masszát kell kapnunk.
  7. Kivajazunk és zsemlemorzsával megszórunk egy 26 cm-es tortaformát, a masszát beleöntjük és 200 fokon 25-30 percig, világos barnára sütjük.
  8. 10 percig pihentetjük a sütőformában, az oldalán egy kést végigfuttatunk, a peremet lekapcsoljuk, majd lecsúsztatjuk a sütőforma aljáról.
  9. Az omlós tésztát kinyújtjuk és a tortaforma aljába illesztjük, majd kb. 15 percig sütjük 180 fokon, világosbarna színűre.
  10. Közben elkészítjük a szirupot: a narancs-és citromlevet egy lábasban összekeverjük a cukorral, és kis lángon 3 percig forraljuk. Amikor kissé kihűlt, beleöntjük a likőrt.
  11. Az omlós tésztát még langyosan megkenjük narancslekvárral.
  12. Erre az alapra ráhelyezzük a töktortát és egyenletesen meglocsoljuk a citrusos-likőrös sziruppal. (Tipp: én az oldalára a maradék szirupot kikevertem egy kis narancslekvárral, hogy jobban odaragadjon.)
  13. Serpenyőben előzőleg szárazon megpirított szeletelt mandulával,majd végülporcukorral megszórjuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 28
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 124
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 13892
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 31.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Haloween, sütőtökszezon, mi más lehetett volna, mint a töktorta, amit - ismét -  Christian Teubner zseniális könyvéből kölcsönöztem. Nem egy habos-krémes tömény édesség, azokat sose szerettem, viszont éppen elég szaftos krém nélkül is, (édesnek is elég édes :) ) és olyan jó karácsonyelőt idéző citrusos íze és illata van... További story, képek és tippek itt.

Hozzávalók

Az omlós tésztához

Az omlós tészta megkenéséhez

A tortához

A tortaforma előkészítéséhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...