r
Nosalty Logó

Pithiviers

NS
Pithiviers
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tészta kenéséhez és szórásához

816
Kalória
14.5g
Fehérje
64.5g
Szénhidrát
56.5g
Zsír
26.1g
Víz
140.2g
Koleszterin
3.5g
Élelmi rost
25g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 35% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta kenéséhez és szórásához

Összesen 816 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 35% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta kenéséhez és szórásához

Összesen 4891 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 35% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta kenéséhez és szórásához

Összesen 400 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 35% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.5 g

Zsír

  • Összesen
    56.5 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    140 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    566 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    242 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    64.5 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    26.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    199 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    195 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 816 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 35% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    87 g

Zsír

  • Összesen
    339 g
  • Telített zsírsav
    147 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    85 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    841 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3396.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    459 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    400 mg
  • Foszfor
    1013 mg
  • Nátrium
    1450 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    387.2 g
  • Cukor
    150 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    156.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1191 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    38 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    147 micro
  • Kolin:
    527 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1172 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    227 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    734 micro
Összesen 4891 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 35% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    27.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    278.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    119 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    12.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 400 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Atöltelékhez a szobahőmérsékletű vajat összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a rumot, a reszelt narancshéjat. Jól összekeverjük, majd beleforgatjuk az őrölt mandulát/ mogyorót és a lisztet. (Amíg a tésztát előkészítjük, hűtőbe tesszük a tölteléket.)
  2. A tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik felét lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy 28 cm átmérőjű kört ki tudjunk vágni belőle. (Könnyen kivághatjuk a kört, ha egy 28 cm átmérőjű tortasütő formát a tésztára helyezünk, és derelyevágóval körbevágjuk a forma mellett.)
  3. A kör alakú lapunkat egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsire fektetjük. A tészta közepére kenjük a tölteléket úgy, hogy a tészta szélén körben 2 cm-es peremet üresen hagyunk.
  4. Ezt követően kinyújtjuk a másik tésztát, és az előzőek szerint kivágjuk a másik kör alakú lapot is. Egy vékony pengéjű kés segítségével (a képen látható) rozetta mintát karcoljuk a tésztába úgy, hogy nehogy átvágjuk a tésztát. Az alsó lap üresen hagyott peremét megkenjük tojással, ráfektetjük a rozetta mintás lapot, úgy, hogy teljesen egymáshoz illeszkedjenek.
  5. APithivierst 1-2 órára, de legjobb, ha egy éjszakára, hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük.
  6. A sütéshez 220 fokra előmelegítjük a sütőt. A tészta tetejét megkenjük felvert tojással úgy, hogy az oldalára ne csorogjon le, mert akkor nem tud szépen megemelkedni. 25-30 percig sütjük, amíg szépen feljön a tészta, és aranybarnásra nem sül.
  7. Hűtjük, porcukorral megszórva, szeletekre vágva kínáljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Pithiviers (ejtsd: pitivié) nem más, mint francia Pithivier járásból származó mandulás, leveles tésztás finomság. Készíthetjük bolti leveles tésztából is, bár én most saját készítésűt használtam, de még így is egyszerűen elkészíthetjük, ha betartjuk a Pithivier készítés szabályait.

További receptek

Almakenyér

Gyors és egyszerű édesség bűntudat nélkül, ezt nyújtja az almakenyér. Ha méz vagy cukor helyett almamézet használnál hozzá, akkor keresd a receptjét itt a Nosalty oldalán, a ...

Gréti

Trikolor répatorta

A húsvéti kedvencben, a répatortában általában csak az „alap” a narancssárga répát használjuk, megfeledkezve arról, hogy a zöldségnek van ám lila és sárgásfehér színű ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...