Pithiviers
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 9% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 35% Zsír
A tésztához
-
100g leveles tészta371 kcal
A töltelékhez
-
23g vaj167 kcal
-
22g cukor84 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
3g rum6 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
23g mandula138 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
A tészta kenéséhez és szórásához
Összesen
816
kcal
- 9% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 35% Zsír
A tésztához
-
600g leveles tészta2226 kcal
A töltelékhez
-
140g vaj1004 kcal
-
130g cukor503 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
16g rum37 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
140g mandula826 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A tészta kenéséhez és szórásához
Összesen
4891
kcal
- 9% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 35% Zsír
A tésztához
-
49.2g leveles tészta183 kcal
A töltelékhez
-
11.5g vaj82 kcal
-
10.7g cukor41 kcal
-
9g tojás11 kcal
-
1.3g rum3 kcal
-
0.5g narancshéj0 kcal
-
11.5g mandula68 kcal
-
1.2g finomliszt4 kcal
A tészta kenéséhez és szórásához
Összesen
400
kcal
- 9% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 35% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.5 g
Zsír
-
Összesen 56.5 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 140 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 566 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 169 mg
-
Nátrium 242 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.5 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 26.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 199 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 88 mg
-
Retinol - A vitamin: 195 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 122 micro
Összesen
816
kcal
- 9% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 35% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 87 g
Zsír
-
Összesen 339 g
-
Telített zsírsav 147 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 85 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 841 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3396.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 459 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 400 mg
-
Foszfor 1013 mg
-
Nátrium 1450 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 387.2 g
-
Cukor 150 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 156.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1191 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 38 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 147 micro
-
Kolin: 527 mg
-
Retinol - A vitamin: 1172 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 227 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 734 micro
Összesen
4891
kcal
- 9% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 35% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 27.8 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 278.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 119 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.8 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 12.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 98 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
400
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
60 dkg leveles tészta
A töltelékhez
-
14 dkg vaj
-
2 db tojás
-
2 ek rum
-
1 evőkanál finomliszt
A tészta kenéséhez és szórásához
-
1 ek porcukor
Elkészítés
A tésztához
- Atöltelékhez a szobahőmérsékletű vajat összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a rumot, a reszelt narancshéjat. Jól összekeverjük, majd beleforgatjuk az őrölt mandulát/ mogyorót és a lisztet. (Amíg a tésztát előkészítjük, hűtőbe tesszük a tölteléket.)
- A tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik felét lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy 28 cm átmérőjű kört ki tudjunk vágni belőle. (Könnyen kivághatjuk a kört, ha egy 28 cm átmérőjű tortasütő formát a tésztára helyezünk, és derelyevágóval körbevágjuk a forma mellett.)
- A kör alakú lapunkat egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsire fektetjük. A tészta közepére kenjük a tölteléket úgy, hogy a tészta szélén körben 2 cm-es peremet üresen hagyunk.
- Ezt követően kinyújtjuk a másik tésztát, és az előzőek szerint kivágjuk a másik kör alakú lapot is. Egy vékony pengéjű kés segítségével (a képen látható) rozetta mintát karcoljuk a tésztába úgy, hogy nehogy átvágjuk a tésztát. Az alsó lap üresen hagyott peremét megkenjük tojással, ráfektetjük a rozetta mintás lapot, úgy, hogy teljesen egymáshoz illeszkedjenek.
- APithivierst 1-2 órára, de legjobb, ha egy éjszakára, hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük.
- A sütéshez 220 fokra előmelegítjük a sütőt. A tészta tetejét megkenjük felvert tojással úgy, hogy az oldalára ne csorogjon le, mert akkor nem tud szépen megemelkedni. 25-30 percig sütjük, amíg szépen feljön a tészta, és aranybarnásra nem sül.
- Hűtjük, porcukorral megszórva, szeletekre vágva kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 48
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 12100
- Feltöltés dátuma: 2010. április 22.
Ajánló
A mandulát mogyoróval is helyettesíthetjük.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Pithiviers (ejtsd: pitivié) nem más, mint francia Pithivier járásból származó mandulás, leveles tésztás finomság. Készíthetjük bolti leveles tésztából is, bár én most saját készítésűt használtam, de még így is egyszerűen elkészíthetjük, ha betartjuk a Pithivier készítés szabályait.