Pissaladiére 2.
- 4% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 9% Zsír
A feltéthez
-
250g vöröshagyma91 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
10g olívaolaj88 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
47 kcal
-
15g fekete olajbogyó17 kcal
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
38g víz0 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
2g só0 kcal
A tepsi kenéséhez
-
1g olívaolaj9 kcal
A díszítéshez
-
2g kakukkfű2 kcal
- 4% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 9% Zsír
A feltéthez
-
1000g vöröshagyma364 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
40g olívaolaj354 kcal
-
5g kakukkfű5 kcal
-
189 kcal
-
60g fekete olajbogyó70 kcal
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
150g víz0 kcal
-
15g élesztő16 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
6g só0 kcal
A tepsi kenéséhez
-
4g olívaolaj35 kcal
A díszítéshez
-
9g kakukkfű9 kcal
- 4% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 9% Zsír
A feltéthez
-
58.4g vöröshagyma21 kcal
-
2.9g vaj21 kcal
-
2.3g olívaolaj21 kcal
-
0.3g kakukkfű0 kcal
-
5.3g szardella (konzerv)11 kcal
-
3.5g fekete olajbogyó4 kcal
A tésztához
-
14.6g finomliszt53 kcal
-
8.8g víz0 kcal
-
0.9g élesztő1 kcal
-
1.9g olívaolaj17 kcal
-
0.1g cukor1 kcal
-
0.4g só0 kcal
A tepsi kenéséhez
-
0.2g olívaolaj2 kcal
A díszítéshez
-
0.5g kakukkfű1 kcal
- 4% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.2 g
Zsír
-
Összesen 33.9 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1993.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 146 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 210 mg
-
Nátrium 1532 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 277.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 99 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 94 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 148 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 97 micro
- 4% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 64.8 g
Zsír
-
Összesen 135.7 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 76 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 184 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7973.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 153 mg
-
Kálcium 585 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 241 mg
-
Foszfor 839 mg
-
Nátrium 6128 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 287.9 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 1111.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 395 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 90 mg
-
D vitamin: 62 micro
-
K vitamin: 65 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 375 micro
-
Kolin: 179 mg
-
Retinol - A vitamin: 346 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 592 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 387 micro
- 4% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 465.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 358 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 64.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Hozzávalók
A feltéthez
-
1 kg vöröshagyma
-
5 dkg vaj
-
5 ek olívaolaj
-
9 dkg szardella (konzerv)
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
1.5 dkg élesztő
-
4 ek olívaolaj
-
0.5 teáskanál cukor
-
1 teáskanál só
A tepsi kenéséhez
-
1 teáskanál olívaolaj
A díszítéshez
-
3 szál kakukkfű
Elkészítés
A feltéthez
- A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót.
- A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, 6-8 perc pihentetés után hozzákeverjük az olajat, jól bedagasztjuk a tésztát és 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
- Amíg a tészta kel, elkészítjük a tésztára valót. A megtisztított hagymát vékonyan felszeleteljük, és a felforrósított vaj és olívaolaj keverékén 1 evőkanál kakukkfűvel, fedő alatt 30-40 perc alatt krémesre pároljuk. (Sózni nem szükséges, mert a szardella és az olajbogyó elég sós.)
- Egy 40X29 cm nagyságú, alacsony falú tepsit vékonyan kiolajozunk, a megkelt tésztát egyenletesen elosztjuk benne. A tésztára simítjuk a krémes hagymát. A szardellából vékony csíkokat vágunk, amelyeket rács alakzatban a hagymára fektetünk. A négyzetek közepére egy-egy olajbogyót fektetünk.
- Megszórjuk a maradék kakukkfűvel. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
- Amikor elkészült, friss kakukkfűvel megszórhatjuk.
- Négyzet alakúra szeleteljük, melegen kínáljuk, de hidegen is fogyasztható.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x29
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 5574
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
A kenyérsütésből maradt nyers tésztának a hasznosítására az idők folyamán világszerte jobbnál jobb ételek születtek. Attól függően, hogy hol készítik, és mi kerül a tésztára – a teljesség igénye nélkül – hívhatják: töki pomposnak, langallónak, kenyérlángosnak, pizzának, tarte flambée-nek, pfannkuchen-nek vagy akár pissaladiére-nek. A pissaladiére karamellizált hagymával, szardellával és fekete olajbogyóval gazdagon megrakott lepény, amelyet francia pizzának is hívnak. Ez az elnevezés is utal eredetére, hiszen olasz közvetítéssel került francia földre az 1300-as évek elején, a pápák avignoni fogságának idején. Avignonban „marasztalt” V. Kelemen pápának római szakácsa készítette vigaszul a hagymás lepényt. Ezt a lepényt Franciaország déli részén, Provance közelében a mai napig készítik. Az olajbogyós, szardellás ízesítés és jellegzetes négyzetrácsos díszítés a franciáknak köszönhető. A recept a Kifőztük 6. számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető innen.