Piros bogyók zabpelyhes tésztában
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
én kicsi konyhám
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
29g finomliszt106 kcal
-
4g zabpehely16 kcal
-
11g porcukor42 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
18g vaj131 kcal
-
10g gyümölcsjoghurt10 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
15 kcal
-
1g zabpehely4 kcal
-
7g tojásfehérje3 kcal
-
2g vaj12 kcal
-
2g zsemlemorzsa7 kcal
Összesen
357
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
350g finomliszt1274 kcal
-
50g zabpehely190 kcal
-
130g porcukor503 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
220g vaj1577 kcal
-
125g gyümölcsjoghurt120 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
450g erdei gyümölcs mix185 kcal
-
12g zabpehely45 kcal
-
80g tojásfehérje42 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
Összesen
4287
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
23.4g finomliszt85 kcal
-
3.3g zabpehely13 kcal
-
8.7g porcukor34 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
14.7g vaj105 kcal
-
8.4g gyümölcsjoghurt8 kcal
-
2.7g tojássárgája9 kcal
-
30.1g erdei gyümölcs mix12 kcal
-
0.8g zabpehely3 kcal
-
5.3g tojásfehérje3 kcal
-
1.3g vaj10 kcal
-
1.3g zsemlemorzsa5 kcal
Összesen
287
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 18 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 158.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.7 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 150 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 147 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 51 micro
Összesen
357
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 67.8 g
Zsír
-
Összesen 216.4 g
-
Telített zsírsav 128 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 950 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1905.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 183 mg
-
Kálcium 237 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 187 mg
-
Foszfor 891 mg
-
Nátrium 387 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 500.8 g
-
Cukor 147 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 179.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1794 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 201 micro
-
Kolin: 438 mg
-
Retinol - A vitamin: 1759 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 414 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 612 micro
Összesen
4287
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 14.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 127.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.5 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 12 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 120 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 117 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
287
kcal
Hozzávalók
-
350 g finomliszt
-
50 g zabpehely
-
130 g porcukor
-
2 teáskanál sütőpor
-
220 g vaj
-
125 ml gyümölcsjoghurt
-
2 db tojássárgája
-
450 g erdei gyümölcs mix
Elkészítés
- A mirelit gyümölcsöt egy tésztaszűrőben hagyjuk kiengedni és lecsöpögni. A 30 cm átmérőjű, cakkos szélű gyümölcstorta formát kikenjük vajjal vagy margarinnal, és kiszórjuk zsemlemorzsával. A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
- Először összeállítjuk a száraz keveréket: liszt, zabpehely, sütőpor, átszitált porcukor, ezeket összekeverjük. A hideg vajat vagy margarint kb. 1X1 cm-es kis kockákra vágjuk olyan módon, hogy közben mindig bele legyen forgatva a lisztes keverékbe. Majd elmorzsoljuk a lisztes keverékben. Dolgozzunk gyorsan, hogy ne melegedjen fel a vaj vagy margarin.
- 2 tojássárgáját villával kissé felverünk, majd hozzáadjuk a gyümölcsös joghurtot. Így adjuk a lisztes-vajas keverékhez. Kézzel szép sima tésztát dagasztunk. Néhol látszódhat benne a vaj, de itt is az a lényeg, hogy gyorsan végezzük a műveletet, nem szabad nagyon megpuhulni a zsiradéknak.
- A tésztát két részre osztjuk, az egyik legyen kb. 885 g, a másik 250 g. A nagyobb cipót lisztezett deszkán 36 cm-es átmérőjű, kör alakúra nyújtjuk, és a nyújtófa segítségével a formába tesszük. A forma mélyedéseibe óvatosan belenyomkodjuk. Ha nem volt szép szabályos, kör alakú a nyújtás, akkor előfordul, hogy valahol nem fog felérni a forma pereméig, ez nem baj, pótoljuk ki a másik cipóból a hiányos részeket, vagy ahol túlér a peremen, onnan szedjük le, és oda ragasszuk, ahol hiányzik
- Ha kibéleltük tésztával a formát, akkor meghintjük egy evőkanál zabpehellyel. Az időközben kiolvadt vegyes gyümölcsöt kissé kinyomkodjuk, majd eloszlatjuk a tésztán. Újra meghintjük zabpehellyel. A kisebb cipót is kinyújtjuk, ezt 30 cm átmérőjű körré formázzuk, és nyújtófa segítségével befedjük vele gyümölcsöt. Ha túllógna a formán a tészta, akkor azt vágjuk le, vagy egyszerűen tenyerünkkel nyomjuk a forma széléhez, és távolítsuk el a fölösleget. A forma széle elég éles ehhez a művelethez.
- A maradék tojásfehérjét villával kissé verjük fel, és kenjük be vele a tésztát. Villával jó sok helyen szurkáljuk meg a tésztatetőt. Az esztétika kedvéért ezt én körkörös alakban szoktam végezni.
- Közepes hőmérsékleten, középső bordamagasságon kb. 50 percig süssük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le egy sütőpapírral. Sajnos további jó tanácsokat a sütéshez nem tudok adni, mert mindenkinek más a sütője, az a lényeg, hogy lassan süssük. A formában hagyjuk kihűlni. Na jó! Én már langyosan szoktam szeletelni, mert annyira finom, ellenállhatatlan illata van.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 30
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1044
- Feltöltés dátuma: 2015. február 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
én kicsi konyhám
13 recept
Szeretjük a gyümölcsös pitéket. Ezt a tésztát én kísérleteztem ki, mert kevesebb lisztet akartam használni, mint egyébként az ehhez hasonló omlós tésztákhoz szoktunk. A zabpelyhet nem én töröm, hanem olyat veszek, ami nem egész szemeket tartalmaz. Ezt jelzik a csomagoláson. Sütés közben is már mennyei az illata, szerintem a gyümölcsjoghurttól. Készülhet tavasszal friss gyümölcsből is, csak az a baj, hogy nem egyszerre érnek a piros bogyósok, eper, málna, ribizli, áfonya, meggy... stb. Fogadjátok szeretettel, jó étvágyat kívánok hozzá!