Pirított sertésmáj Mártiti konyhájából
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Mártiti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 15% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
250g sertésmáj335 kcal
-
64g vöröshagyma23 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
13g sertészsír113 kcal
-
3 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
13g zöldpaprika2 kcal
-
13g paradicsom2 kcal
-
0g só0 kcal
-
19g víz0 kcal
Összesen
480
kcal
- 15% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
2000g sertésmáj2680 kcal
-
510g vöröshagyma186 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
100g sertészsír902 kcal
-
23 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g víz0 kcal
Összesen
3841
kcal
- 15% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
67.1g sertésmáj90 kcal
-
17.1g vöröshagyma6 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
3.4g sertészsír30 kcal
-
0.3g fűszerpaprika1 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3.4g zöldpaprika1 kcal
-
3.4g paradicsom1 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g víz0 kcal
Összesen
130
kcal
- 15% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Vas
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Kolin:
Fehérje
-
Összesen 54.5 g
Zsír
-
Összesen 21.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 764 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1276.8 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 132 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 59 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 747 mg
-
Nátrium 222 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 270.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16287 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 65 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 78 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 8 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 544 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 16255 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 340 micro
-
β-crypt 63 micro
-
Likopin 322 micro
-
Lut-zea 242 micro
Összesen
480
kcal
- 15% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Vas
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Kolin:
Fehérje
-
Összesen 436.3 g
Zsír
-
Összesen 174.9 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 6115 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10214.1 g
-
Cink 117 mg
-
Szelén 1059 mg
-
Kálcium 347 mg
-
Vas 469 mg
-
Magnézium 444 mg
-
Foszfor 5977 mg
-
Nátrium 1779 mg
-
Réz 14 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 108.3 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 2163.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 130294 micro
-
B6 vitamin: 15 mg
-
B12 Vitamin: 520 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 623 mg
-
D vitamin: 102 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 60 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 308 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4356 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 130040 micro
-
α-karotin 166 micro
-
β-karotin 2718 micro
-
β-crypt 501 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 1938 micro
Összesen
3841
kcal
- 15% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Vas
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Kolin:
Fehérje
-
Összesen 14.6 g
Zsír
-
Összesen 5.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 205 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 342.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 201 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 72.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4372 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 17 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 146 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 4364 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 86 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
130
kcal
Hozzávalók
-
2 kg sertésmáj
-
3 nagy fej vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
10 dkg sertészsír
-
2 ek fűszerpaprika
-
1 teáskanál köménymag
-
fekete bors ízlés szerint
-
1 közepes db zöldpaprika
-
1 közepes db paradicsom
-
só ízlés szerint
-
1.5 dl víz
Elkészítés
- A hagymákat megpucoljuk, a vöröshagymát kockára vágjuk. A zsírban üvegesre dinszteljük. A májat csíkokra vágjuk. Rátesszük a hagymára, fehéredésig pirítjuk.
- Fokhagymatörőn átnyomjuk a fokhagymákat, a májra tesszük. A fűszereket is hozzáadjuk, kivéve a sót és a törtpaprikát. A paradicsomot és a zöldpaprikát rászeljük. Kevés vízzel felöntjük, nem kell, hogy ellepje.
- Fedő alatt pároljuk lassú lángon, de nem szabad túlfőzni, mert bekeményedik a máj. Ellenőrizzük közben többször is az állagát. Amikor már majdnem kész, rátesszük a törtpaprikát is. Nekem kb. fél óra alatt ez a mennyiség általában átpuhul.
- Legutoljára megadjuk a savát, tetszés szerint sózzuk. Aki szereti az erőset, csípőset, az szelhet bele erős paprikát is. Nálunk krumplifőzelékkel esszük, ez a feltét a főzelékhez. Leggyakrabban főtt krumplival tálalják.
- Mindenkinek jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 200 alkalommal
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 23
- Össznézettség: 6401
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Mártiti
4 recept
Én nem szoktam beáztatni tejbe a májat, igyekszem megbízható helyről friss, fiatal májat vásárolni. A trükköm csak annyi, hogy lefagyasztom főzés előtt. Akkor is, ha 2 nap múlva el akarom készíteni. 1-2 esetet kivéve omlós, puha májat sikerült főznöm eddig a 30 év alatt, ami szerintem nem is annyira rossz arány. :) Mindenesetre javaslom, hogy áztassa be mindenki, aki biztosra akar menni. Abból baj nem lehet.