Piri-piri csirke
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
grill
- 17% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 17% Zsír
A piri-piri páchoz
-
0g chili0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g oregánó1 kcal
-
4g citromlé1 kcal
-
3g vörösborecet0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3g barna cukor10 kcal
A csirkéhez
Összesen
652
kcal
- 17% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 17% Zsír
A piri-piri páchoz
-
0g chili0 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
1g oregánó3 kcal
-
16g citromlé4 kcal
-
10g vörösborecet2 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
A csirkéhez
Összesen
2609
kcal
- 17% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 17% Zsír
A piri-piri páchoz
-
0g chili0 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0.1g oregánó0 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
0.6g vörösborecet0 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.6g barna cukor2 kcal
A csirkéhez
Összesen
163
kcal
- 17% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.6 g
Zsír
-
Összesen 48.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 191 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 695.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 380 mg
-
Nátrium 180 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.8 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 176 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 153 mg
-
Retinol - A vitamin: 105 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
652
kcal
- 17% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 190.6 g
Zsír
-
Összesen 193.7 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 93 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 765 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2783.3 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 149 mg
-
Kálcium 158 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 212 mg
-
Foszfor 1520 mg
-
Nátrium 721 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.2 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 703.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 419 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 102 micro
-
K vitamin: 46 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 70 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 613 mg
-
Retinol - A vitamin: 418 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
2609
kcal
- 17% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12 g
Zsír
-
Összesen 12.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 175.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 44.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
163
kcal
Hozzávalók
A piri-piri páchoz
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 ek füstölt pirospaprika
-
1 tk őrölt fűszerkömény
-
1 tk oregánó
-
2 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
A csirkéhez
Elkészítés
A piri-piri páchoz
- A paprikákat, fokhagymát, füstölt paprikát, köményt, oregánót, citromlevet, ecetet, olívaolajat, sót és borsot tegyük egy turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe.
- Turmixoljuk simára, amíg homogén, sűrű szószt nem kapunk. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint adjunk hozzá több csípős paprikát, ha erősebbre szeretnénk. A cukor vagy méz segíthet kiegyensúlyozni a szósz savasságát és csípősségét.
A csirkéhez
- A csirkét tegyük egy nagy tálba vagy zárható műanyag zacskóba.
- Öntsük rá a piri-piri szószt, és jól dörzsöljük bele vele, hogy minden része jól bevonódjon a páccal.
- Fedjük le, és hagyjuk a hűtőben pácolódni legalább 4 órán át, de akár egy egész éjszakára is, hogy a fűszeres szósz alaposan átjárja a csirkét.
- Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A bepácolt csirkét helyezzük egy tepsibe, és locsoljuk meg kevés olívaolajjal. Sütőben kb. 35-45 percig süssük, amíg a csirke aranybarnára sül, és a belső hőmérséklete eléri a 75°C-ot.
- Grillen is süthetjük: a pácolt csirkét közepes hőmérsékleten grillezzük, oldalanként kb. 15-20 percig, amíg a hús át nem sül, és a bőre ropogós lesz.
- A piri-piri csirkét friss citrom- vagy limekarikákkal, salátával vagy sült krumplival tálaljuk.
- A megmaradt szószt külön is kínálhatjuk hozzá, hogy még intenzívebb legyen az ízélmény.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 63
- Tegnapi nézettség: 17
- 7 napos nézettség: 110
- Össznézettség: 4940
- Feltöltés dátuma: 2024. szeptember 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
A piri-piri (vagy peri-peri) csirke egy népszerű, csípős, fűszeres csirkeétel, amely portugál gyarmati hatásokra alakult ki Afrikában. Az étel alapja a piri-piri paprika (afrikai madárszem), amely egy kicsi, de erőteljes chili fajta, amit Afrikában és Portugáliában használnak. A piri-piri csirkét gyakran grillezik vagy sütőben sütik, amíg a hús kívül ropogós, belül pedig omlós lesz. A páclé rendszerint a sütés alatt is rá van kenve a húsra, hogy még intenzívebb legyen az íze.