Pikáns sütőtök rizottó - Sütőtökös rizottó 3.
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Receptműves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
100g sütőtök38 kcal
-
50g rizs179 kcal
-
25g kolbász113 kcal
-
13g feketeerdő sonka29 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
175g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
387
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
400g sütőtök151 kcal
-
200g rizs716 kcal
-
100g kolbász452 kcal
-
50g feketeerdő sonka117 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
700g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
1548
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
25.7g sütőtök10 kcal
-
12.9g rizs46 kcal
-
6.4g kolbász29 kcal
-
3.2g feketeerdő sonka8 kcal
-
5.8g vöröshagyma2 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0.5g olívaolaj5 kcal
-
45g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
101
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-crypt
-
Kolin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 14.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 631.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 437 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 273.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 447 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 142 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 701 micro
-
β-karotin 3550 micro
-
β-crypt 2916 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
387
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-crypt
-
Kolin:
Fehérje
-
Összesen 52.6 g
Zsír
-
Összesen 56.5 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2525.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 217 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 177 mg
-
Foszfor 333 mg
-
Nátrium 1748 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 207.5 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 1092.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1788 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 78 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 568 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2802 micro
-
β-karotin 14200 micro
-
β-crypt 11663 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
Összesen
1548
kcal
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-crypt
-
Kolin:
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 162.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 21 mg
-
Nátrium 112 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 115 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 180 micro
-
β-karotin 914 micro
-
β-crypt 750 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
101
kcal
Hozzávalók
-
20 dkg rizs
-
10 dkg kolbász
-
1 db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 teáskanál ételízesítő
-
2 teáskanál olívaolaj
-
7 dl víz
-
1 csipet só
Elkészítés
- Magházától és héjától tisztítsuk meg a tököt, majd vágjuk 2x2 cm-es kockákra.
- A hagymát, foghagymát, sonkát kockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk.
- Serpenyőben, kevés olajon, csipet sóval üvegesre pároljuk a hagymákat, majd rátesszük a sonkát.
- Ha a sonka kezd sülni (világosodik), rátesszük a felkockázott tököt és átkevergetjük, majd ráöntjük a rizst, hozzáadjuk a kolbászt és ízesítjük ételízesítővel, borssal.
- Öntsük fel a rizses keveréket, először 5 dl vízzel, majd később, ha még nem puhult meg a rizs, a maradék 1-2 dl-t is öntsük hozzá.
- Fedő alatt, kis lángon pároljuk 25-30 percig, amíg a rizs megfő (5-10 percenként keverjük át és ellenőrizzük, van-e elég víz a rizsnek).
- Ha a rizs megfőtt, zárjuk el a lángot alatta és fedő alatt hagyjuk pihenni még 5 percig (felszívja a maradék nedvességet is).
- Receptkönyvben: 311
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 26015
- Feltöltés dátuma: 2010. november 27.
Ajánló
A rizottó állaga akkor jó, ha a rizs megfőtt és egy kevéssé nedves állagú (ragacsos). A sóval óvatosan bánjuk a sonka önmagában is sós lehet!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Receptműves
119 recept
Sütőtök rajongó lévén számtalan felhasználási lehetőségét teszteltem már eme gyönyörűséges, óarany színű zöldségnek. Most már bizonyosan állíthatom, hogy az édes verziók (sütőtökös sütemények) kevésbé lettek kedveltek nálunk, mint a sós változatok serege. Újdonságként, mivel rizottót nem túl gyakran készítettem, kipróbáltam a sütőtök és a rizs párosítását, bevált. Abban biztos voltam az elkészítés kezdetekor, hogy a jó rizottóban a rizs omlósan puha és kellemesen szaftos, pont ilyennek képzeltem a tökéletes rizottót, felkerült a kedvencek közé :-)