Pignoli torta
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 29% Zsír
Az omlós tésztához
-
33g finomliszt121 kcal
-
21g vaj149 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
21g vaj149 kcal
-
7g fenyőmag45 kcal
-
18g mandula108 kcal
-
23g porcukor87 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
19 kcal
-
0g só0 kcal
A tetejére
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 29% Zsír
Az omlós tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
125g vaj896 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
2g só0 kcal
A töltelékhez
-
125g vaj896 kcal
-
40g fenyőmag269 kcal
-
110g mandula649 kcal
-
135g porcukor522 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
114 kcal
-
0g só0 kcal
A tetejére
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 29% Zsír
Az omlós tésztához
-
16.3g finomliszt59 kcal
-
10.2g vaj73 kcal
-
8.1g cukor32 kcal
-
13.4g tojás17 kcal
-
0.2g só0 kcal
A töltelékhez
-
10.2g vaj73 kcal
-
3.3g fenyőmag22 kcal
-
9g mandula53 kcal
-
11g porcukor43 kcal
-
13.4g tojás17 kcal
-
2.4g étkezési keményítő9 kcal
-
0g só0 kcal
A tetejére
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 15.6 g
Zsír
-
Összesen 55.9 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 270 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 724 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 295 mg
-
Nátrium 208 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74.6 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 49.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 363 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 169 mg
-
Retinol - A vitamin: 357 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 68 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 250 micro
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 93.6 g
Zsír
-
Összesen 335.6 g
-
Telített zsírsav 143 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 121 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 48 g
-
Koleszterin 1618 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4343.8 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 166 mg
-
Kálcium 560 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 558 mg
-
Foszfor 1772 mg
-
Nátrium 1249 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 447.7 g
-
Cukor 244 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 294.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2175 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 44 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 276 micro
-
Kolin: 1017 mg
-
Retinol - A vitamin: 2142 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 409 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1503 micro
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 27.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 132 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 354 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 144 mg
-
Nátrium 102 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.5 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 177 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 175 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 122 micro
Hozzávalók
Az omlós tésztához
-
20 dkg finomliszt
-
12.5 dkg vaj
-
10 dkg cukor
-
3 db tojás
-
0.5 kávéskanál só
A töltelékhez
-
12.5 dkg vaj
-
13.5 dkg porcukor
-
3 db tojás
-
30 g étkezési keményítő
-
1 csipet só
A tetejére
Elkészítés
Az omlós tésztához
- A lisztet a szoba-hőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk. A cukorral és a fél kávéskanál sóval elkeverjük. Beleütjük a tojásokat és botmixerrel szépen összedolgozzuk.
- A tésztát fóliába csomagolva 24 órán át a hűtőben állni hagyjuk. Majd betesszük a fagyasztóba és még 15 percig hűtjük.
- A fagyasztott tésztát két sütőpapír között kinyújtjuk, és piteformába tesszük nehezékkel. 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.
A töltelékhez
- A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, a fenyőmagot állandó keverés mellett megpörköljük. Megvárjuk, amíg kihűl. Aztán hozzáadjuk a mandulát és a cukrot. Beleütjük a tojásokat, egyenként, mindig figyelve arra, hogy jól elkeverjük. (Én géppel készítem, mert sokkal könnyebb.) Habos, sűrű krémet kell, hogy kapjunk.
- Közben a mikróban felolvasztjuk a maradék vajat. Hagyjuk kihűlni. A keményítővel és a sóval együtt a fenyőmagos masszához adjuk.
- A tölteléket rákenjük a tésztára és 190 C fokon kb. 40 perc alatt megsütjük.
A tetejére
- Félidőnél kinyitjuk a tűzhelyet kivesszük a tortát és a tetejére szórjuk a fenyő-, és manduladarát, visszatesszük, és a hőmérsékletet 160 C fokra mérsékeljük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1374
- Feltöltés dátuma: 2015. október 18.
Ajánló
Szerintem érdemes megkóstolni. :) Még valami, ami talán kedvet adhat hozzá, hogy a 100 legjobb sütik között is számon van tartva.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Szemezgettem egy ideje a fenyőmaggal, annyira kíváncsi voltam rá, hogy milyen is lehet az íze. Azt is tudtam, hogy desszertben szeretném kipróbálni, így bogarásztam a lehetőségek között. Először a pignoli olasz kekszen ragadt meg a tekintetem, de aztán találtam egy minitorta változatot, amit, forma híján, én pitesütőben hoztam össze. Az eredeti receptet olvashatjátok itt, és a végeredményért végül megérte, ugyanis a mandula és a fenyőmag aromáinak házassága egy isteni egyveleget eredményez. :) Viszont javasolnám (mert én legközelebb úgy készítem majd el), hogy egy sima vajas linzertészta, vagy pitetészta alapban gondolkodjon, aki neki áll. Mert ez a tészta az egy napos állás és negyed órás fagyasztás után is csak sütőpapír között volt nyújtható, és bizony megszenvedtem vele.