Pepparkakor, a svéd gyömbéres süti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
125 °C
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
38g finomliszt137 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
14g vaj102 kcal
-
5g gyömbér4 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
13g barna cukor48 kcal
-
5g melasz16 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
Összesen
318
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
450g finomliszt1638 kcal
-
0 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
170g vaj1219 kcal
-
60g gyömbér48 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
150g barna cukor570 kcal
-
65g melasz189 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Összesen
3797
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
46.3g finomliszt169 kcal
-
0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
17.5g vaj125 kcal
-
6.2g gyömbér5 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
15.4g barna cukor59 kcal
-
6.7g melasz19 kcal
-
5.7g tojás7 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
Összesen
391
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 12.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 221.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 80 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.9 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 110 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
318
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 58.5 g
Zsír
-
Összesen 152.7 g
-
Telített zsírsav 90 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 763 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2652.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 194 mg
-
Kálcium 429 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 306 mg
-
Foszfor 747 mg
-
Nátrium 955 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 550.9 g
-
Cukor 197 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 192 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1316 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 182 micro
-
Kolin: 414 mg
-
Retinol - A vitamin: 1292 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 286 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 543 micro
Összesen
3797
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 15.7 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 272.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 98 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.7 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 135 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 133 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
391
kcal
Hozzávalók
-
45 dkg finomliszt
-
1 ek szódabikarbóna
-
0.5 kávéskanál só
-
0.5 teáskanál bors
-
17 dkg vaj
-
10 cm gyömbér
-
1 tk fahéj
-
1 teáskanál zöld kardamom
-
1 kávéskanál szegfűszeg
-
csillagánizs ízlés szerint
-
15 dkg barna cukor
-
1 db tojás
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
- Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a sóval és a borssal.
- A vajat lassú tűzön addig melegítjük, amíg épp hogy elkezd barnulni, ekkor gyorsan levesszük a tűzről, nehogy leégjen. Gyakorlatilag barna vajat kell, hogy készítsünk.
- Hozzákeverjük a tetemes mennyiségű frissen reszelt gyömbért és a fűszereket, majd a barna cukrot és a melaszt (vagy az azt helyettesítő szirupot) is. Visszatesszük a tűzre, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg elolvad a cukor.
- Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kicsit kihűlni. Ekkor beleöntjük a tojást és a tojássárgáját, és gyorsan elkeverjük, vigyázva, hogy ne csapódjon ki a fehérje.
- A fűszeres cukros szirupot a liszthez ötjük, és egy spatulával lágy tésztává keverjük. Frissentartó fóliába becsomagoljuk, és másfél órára hűtőbe tesszük.
- A tésztát több adagban kinyújtjuk és kiszaggatjuk. A még nem használt tésztát tartsuk közben hűtőben, hogy ne olvadjon fel benne a vaj. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kiszaggatott formákat - hagyjunk minimum 1-1,5 cm helyet köztük, mert picit dagadni fognak. (Ezt a mennyiséget több adagban lehet csak kisütni.)
- 125°C-ra előmelegített sütőben 30 percet sütjük, félidőben megcserélve az alsó és a felső tepsit. Amikor kész, rakjuk vízszintes felületre, és hagyjuk teljesen kihűlni őket, mert csak hidegen lesznek igazán ropogósak. Díszíthetjük kedvünk szerint, vagy natúran is fogyaszthatjuk őket.
- Sütés hőfoka: 125 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 59
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 3818
- Feltöltés dátuma: 2018. november 05.
Ajánló
Kakaóba mártogatva egészen fenséges, de felnőttek akár forralt borral is kipróbálhatják a mutatványt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Rosanics Petra
351 recept
A pepparkakor, a svédek gyömbéres süteménye, a mézeskalács kistestvére, ami különösen karácsony közeledtével nagyon népszerű. Svédországban természetesen mindenhol találkozhatunk vele, de a kék-sárga bútoráruházak révén mára világszerte kapható. Aki ismeri Harisnyás Pippi történeteit, akár ott is találkozhatott a süteménnyel: Pippi 500 darabot készít belőle, így csak a padlón tudja kinyújtani a tésztát.