r
Nosalty Logó

Pepparkakor, a svéd gyömbéres süti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Pepparkakor, a svéd gyömbéres süti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
125 °C
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 318 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 3797 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 391 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    221.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.9 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 318 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    58.5 g

Zsír

  • Összesen
    152.7 g
  • Telített zsírsav
    90 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    763 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2652.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    194 mg
  • Kálcium
    429 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    306 mg
  • Foszfor
    747 mg
  • Nátrium
    955 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    550.9 g
  • Cukor
    197 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    192 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1316 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    182 micro
  • Kolin:
    414 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1292 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    286 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    543 micro
Összesen 3797 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    15.7 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    272.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    98 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.7 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    135 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    133 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 391 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a sóval és a borssal.
  2. A vajat lassú tűzön addig melegítjük, amíg épp hogy elkezd barnulni, ekkor gyorsan levesszük a tűzről, nehogy leégjen. Gyakorlatilag barna vajat kell, hogy készítsünk.
  3. Hozzákeverjük a tetemes mennyiségű frissen reszelt gyömbért és a fűszereket, majd a barna cukrot és a melaszt (vagy az azt helyettesítő szirupot) is. Visszatesszük a tűzre, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg elolvad a cukor.
  4. Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kicsit kihűlni. Ekkor beleöntjük a tojást és a tojássárgáját, és gyorsan elkeverjük, vigyázva, hogy ne csapódjon ki a fehérje.
  5. A fűszeres cukros szirupot a liszthez ötjük, és egy spatulával lágy tésztává keverjük. Frissentartó fóliába becsomagoljuk, és másfél órára hűtőbe tesszük.
  6. A tésztát több adagban kinyújtjuk és kiszaggatjuk. A még nem használt tésztát tartsuk közben hűtőben, hogy ne olvadjon fel benne a vaj. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kiszaggatott formákat - hagyjunk minimum 1-1,5 cm helyet köztük, mert picit dagadni fognak. (Ezt a mennyiséget több adagban lehet csak kisütni.)
  7. 125°C-ra előmelegített sütőben 30 percet sütjük, félidőben megcserélve az alsó és a felső tepsit. Amikor kész, rakjuk vízszintes felületre, és hagyjuk teljesen kihűlni őket, mert csak hidegen lesznek igazán ropogósak. Díszíthetjük kedvünk szerint, vagy natúran is fogyaszthatjuk őket.
  • Sütés hőfoka: 125 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 59
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 3818
  • Feltöltés dátuma: 2018. november 05.

Ajánló

Kakaóba mártogatva egészen fenséges, de felnőttek akár forralt borral is kipróbálhatják a mutatványt.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pepparkakor, a svéd gyömbéres süti
Rosanics Petra 351 recept

A pepparkakor, a svédek gyömbéres süteménye, a mézeskalács kistestvére, ami különösen karácsony közeledtével nagyon népszerű. Svédországban természetesen mindenhol találkozhatunk vele, de a kék-sárga bútoráruházak révén mára világszerte kapható. Aki ismeri Harisnyás Pippi történeteit, akár ott is találkozhatott a süteménnyel: Pippi 500 darabot készít belőle, így csak a padlón tudja kinyújtani a tésztát.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...