Patisszon torta
- 10% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 15% Zsír
Tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
1g só0 kcal
-
17g tej9 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
7g vaj48 kcal
-
13g füstölt sajt41 kcal
-
0g mustár0 kcal
Feltéthez
-
120g patisszon12 kcal
-
17g bacon66 kcal
-
13g füstölt sajt41 kcal
-
17g krémsajt42 kcal
- 10% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 15% Zsír
Tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
6g só0 kcal
-
100g tej56 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
75g füstölt sajt246 kcal
-
0g mustár0 kcal
Feltéthez
-
720g patisszon71 kcal
-
100g bacon393 kcal
-
75g füstölt sajt246 kcal
-
100g krémsajt250 kcal
- 10% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 15% Zsír
Tésztához
-
16.4g finomliszt60 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
6.6g tej4 kcal
-
3.6g tojás5 kcal
-
2.6g vaj19 kcal
-
4.9g füstölt sajt16 kcal
-
0g mustár0 kcal
Feltéthez
-
47.3g patisszon5 kcal
-
6.6g bacon26 kcal
-
4.9g füstölt sajt16 kcal
-
6.6g krémsajt16 kcal
- 10% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.3 g
Zsír
-
Összesen 23.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 744 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 114 mg
-
Nátrium 535 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 82.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 96 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1571 micro
- 10% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 91.7 g
Zsír
-
Összesen 141.4 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 332 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4463.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 121 mg
-
Kálcium 271 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 166 mg
-
Foszfor 684 mg
-
Nátrium 3209 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 214.9 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 492.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 406 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 71 mg
-
D vitamin: 56 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 208 micro
-
Kolin: 252 mg
-
Retinol - A vitamin: 357 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 578 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9428 micro
- 10% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 9.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 293.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 45 mg
-
Nátrium 211 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 620 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Tésztához
- A patisszont pucoljuk meg, ujjnyi vékonyan szeleteljük fel, és egy nagy tálban, nem sajnálva tőlük a sót, tegyük félre állni. Kb fél óránk van, addig előkészíthetjük a többi hozzávalót, vagy esetleg lógathatjuk kicsit a lábunkat, főzés címén...
- Melegítsük elő a sütőt 200 C-ra.
- Amikor már elég levet eresztettek a patisszon szeletek, tegyük őket papírtörlőre. Használjuk több réteget, mert az a cél, hogy minél több nedvességet leitassunk. Míg száradnak, a bacont kockázzuk fel, és száraz serpenyőben pirítsuk meg. A kisült zsírból kanalazzunk egy keveset egy kerek, kapcsos tortaformába (én egy 25 cm átmérőjűt használtam), a bacont tegyük félre.
- A patisszon szeleteket rendezzük el a tortaformába aljában. Pöttyögessük-tapicskoljuk rá a krémsajtot, majd szórjuk rá a reszelt füstölt sajtot. Kanalazzuk rá a bacon kockákat.
- Egy nagyobb vágódeszkára tegyünk folpack-ot, úgy, hogy a deszka alá be tudjuk tűrni (így nem tud majd mozogni).
- Készítsük el a tésztát, kezdjük a száraz hozzávalókkal: tegyük egy tálba a lisztet, a sütőport, a sót és a reszelt sajtot. Jöjjenek a nedves hozzávalók: egy mikrózható edényben langyosítsuk meg a vajat, öntsük hozzá a tejet, tegyük bele a mustárt és a felvert tojást, majd keverjük össze. Egy villával dolgozzunk össze minden alapanyagot. Ne ijedjünk meg, a végeredmény akkor jó, ha nagyon ragad. A masszánkat tegyük az előkészített deszkára, és próbáljuk kb akkora körlappá nyújtani-tapicskolni a kezünkkel, mint a tortaformánk. Ne törekedjünk tökéletességre, ezzel a tésztával nem fog sikerülni (még akkor sem, ha profik vagyunk). A folpack segítségével tegyük át a tésztát a tortaformába, a már benne lévő hozzávalókra, és nyomkodjuk le a szélein. Mehet a sütőbe!
- Süssük kb 15 percig, majd vegyük le a hőfokot 180 C-ra. Körülbelül újabb negyed órányi sütés után a tésztánk feljön, és szépen megbarnul. Ha ezt elértük, készen vagyunk, kivehetjük a tortát, már csak 10 percnyi pihentetést kell kibírni, és ehetünk. Ha van otthon barna mártásunk, csorgassunk a tetejére.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Tepsi mérete: 25
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 17059
- Feltöltés dátuma: 2014. július 28.
Ajánló
Természetesen cukkinivel is működik, kinek mi terem a kertben / boltban. Szerintem, bármilyen más zöldséggel is ki lehet próbálni, én például gondolkozom egy sárgarépás változaton. Ahhoz kicsit megdinsztelném a srégen felkarikázott répákat, és sóval, fekete borssal valamint rozmaringgal fűszerezném.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
A családunk több tagjától is folyamatosan kapjuk a cukkinit, tököt, patisszont, sárga és zöld változatokban; rántva/töltve/rakva pedig - éppen ezért - már kezdtük unni. Belehalnék, ha a kamrában mosolygó sárga patisszonok a kukában kellene végezzék, így gondolkozni kezdtem, mit kezdhetnék belőle. A tészta receptje már régóta a család kedvence, csak lilahagymával készül - Nigella Lawson egyik szakácskönyvéből tanultam, és módosítottam kicsit. Gondoltam, miért ne cserélhetném le a hagymát patisszonra - a végeredmény pedig még jobb lett, mint az eredeti.