Párolt bukta vagyis szilvalekváros gőzgombóc
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Vass Ivetta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
100g finomliszt364 kcal
-
50g rétesliszt182 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g tej56 kcal
-
8 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
35 kcal
-
25g víz0 kcal
-
25g szilvalekvár39 kcal
-
30g vaj215 kcal
Összesen
964
kcal
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
400g finomliszt1456 kcal
-
200g rétesliszt728 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
0g só0 kcal
-
400g tej224 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
100g víz0 kcal
-
100g szilvalekvár155 kcal
-
120g vaj860 kcal
Összesen
3859
kcal
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
27.2g finomliszt99 kcal
-
13.6g rétesliszt49 kcal
-
3.4g porcukor13 kcal
-
0g só0 kcal
-
27.2g tej15 kcal
-
2 kcal
-
3.7g tojás5 kcal
-
1.1g napraforgó olaj10 kcal
-
6.8g víz0 kcal
-
6.8g szilvalekvár11 kcal
-
8.2g vaj58 kcal
Összesen
262
kcal
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 20.9 g
Zsír
-
Összesen 33.1 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 547.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 153 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 218 mg
-
Nátrium 77 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 141.7 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 62.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 225 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 104 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 221 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 88 micro
Összesen
964
kcal
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 83.6 g
Zsír
-
Összesen 132.4 g
-
Telített zsírsav 69 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 438 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2189.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 222 mg
-
Kálcium 611 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 153 mg
-
Foszfor 873 mg
-
Nátrium 307 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 566.7 g
-
Cukor 68 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 248.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 898 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 418 micro
-
Kolin: 237 mg
-
Retinol - A vitamin: 883 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 190 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 351 micro
Összesen
3859
kcal
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 148.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
262
kcal
Hozzávalók
-
40 dkg finomliszt
-
20 dkg rétesliszt
-
5 dkg porcukor
-
1 csipet só
-
4 dl tej
-
3 dkg friss élesztő
-
1 db tojás
-
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
- 1 dl tejet 1 teáskanál cukorral meglangyosítunk, és belemorzsoljuk élesztőt, és felfuttatjuk.
- Egy kelesztőtálba beletesszük a lisztet, cukrot, csipet sót, felfuttatott élesztőt, a langyos tejben elkevert egész tojást, 2 evőkanál olajat, és szükség szerint még a vizet, hogy elég lágy legyen a tészta. Simává dagasztjuk, és hagyjuk meleg helyen kelni duplájára.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm vastagságúra, és kiszaggatjuk a nagyobb köröket. Minden második kör közepébe teszünk 1 teáskanál sűrű szilvalekvárt, és letakarjuk másik üres körrel. Összenyomkodjuk a széleit, nehogy kifolyjon a lekvár. Kicsit körbeforgatjuk, és hagyjuk még kicsit kelni.
- Egy nagyobb lábasba rakunk pároló, lyukacsos edényt, megtöltjük vízzel, hogy a víz csak a pároló edény alá kerüljön, mert nem szabad, hogy a gombócok vízben legyenek. Lábast letakarjuk fedővel, és felforraljuk vizet. Mikor már víz forr, a pároló edényre rakunk egyszerre 3 vagy 4 db gombócot kb. 2 cm-es távolságra egymástól, letakarjuk szorosan fedővel, és gőzöljük 10 percig. Utána egy lapos szedőkanál segítségével kiszedjük a gombócokat egy tálba, és mehet a következő adag a gőzbe.
- A vajat felolvasztjuk, és meglocsoljuk vele kész gőzgombócok tetejét, és megszórjuk cukrozott darált mákkal, dióval vagy instant kakaóporral.
- Elkészítettem: 80 alkalommal
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 19
- Össznézettség: 7603
- Feltöltés dátuma: 2017. március 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Vass Ivetta
4 recept
Gyerekkorom óta egyik kedvenc ételem. Tulajdonképpen szlovák és cseh nemzeti ételekhez tartozik. Szlovákiában, ahonnan én is származom, nevezik párolt buktának. A szlovák nagymamám és édesanyám is gyerekkoromban gyakran csináltak ezt a finom, édes kelt tésztás ételt. Én is a családom nagy örömére szoktam csinálni a párolt buktát, egy kiadós leves után ebédre, vacsorára vagy desszertnek is megfelel. Az egész családom imádja.