Őzlábgomba párizsi bundában
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
84g gomba18 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
38g tej21 kcal
-
32g napraforgó olaj282 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fokhagyma1 kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
336g gomba72 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
150g tej84 kcal
-
128g napraforgó olaj1127 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
44.5g gomba9 kcal
-
14.6g tojás18 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
19.9g tej11 kcal
-
16.9g napraforgó olaj149 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 35.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 276.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 127 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 94.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 123 micro
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.9 g
Zsír
-
Összesen 141.1 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 49 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1104.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 242 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 506 mg
-
Nátrium 230 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.7 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 379.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 53 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 102 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 109 micro
-
Kolin: 344 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 493 micro
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 18.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 146.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 50.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Hozzávalók
-
2 evőkanál finomliszt
-
1.5 dl napraforgó olaj
-
1 csipet só
-
0.5 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- A gombákat kiválogatjuk, megtisztítjuk, a szárát eltávolítjuk (ezt más ételhez használjuk fel).
- A gombafejeket megtisztítjuk, megmossuk, majd lecsepegtetjük.
- A tojásokat összekeverjük a liszttel, a sóval, a tejjel és a fokhagymával. (Kicsit sűrűbb tésztát kapunk, mint a palacsintatészta.)
- Forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára sütjük.
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 52050
- Feltöltés dátuma: 2009. szeptember 22.
Ajánló
Zsenge fejessalátával, tartármártásal adjuk asztalra. Könnyű, száraz fehérbor illik hozzá.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A nagy őzlábgomba nyár elejétől késő őszig terem, különösen kora ősszel igen gyakori. Lomb- és fenyőerdőben egyaránt fellelhető, különösen füves, ritkás, ligetes erdőben, akácosban, fiatalosban, irtásos, bokros helyeken, erdőszéleken, többnyire seregesen vagy boszorkánykörökben. Az erdők mélyén, sziklás vagy homokos talajon, sőt kertekben is előjön. Amit a felhasználásáról érdemes tudni: levesnek, rántva, sütve vagy más gombás ételnek egyaránt jó. Fiatalon egyike a legjobb csemegegombáknak, eléggé állóképes és ritkán kukacos. Kirántva a gombakalapok halhúsra emlékeztető ízűek. Leszedve tovább fejlődik. Tönkje rostos, rágós, ezért azt megdarálva használjuk fel. Szárításra alkalmas, világosszürkés színűre szárad. Az idősebb gomba szárítva is rágós, a fiatal gomba pedig nyersen is ehető.