Őzgerinc körtés rizzsel
- 16% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 2% Zsír
Húshoz
-
500g őzgerinc600 kcal
-
1g majoranna1 kcal
-
1g bazsalikom0 kcal
-
4g só0 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
Körethez
-
67g rizs239 kcal
-
67g körte34 kcal
-
25g mazsola75 kcal
-
42g áfonyadzsem116 kcal
-
83g vörösbor71 kcal
- 16% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 2% Zsír
Húshoz
-
3000g őzgerinc3600 kcal
-
3g majoranna8 kcal
-
3g bazsalikom1 kcal
-
22g só0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
Körethez
-
400g rizs1432 kcal
-
400g körte205 kcal
-
150g mazsola449 kcal
-
250g áfonyadzsem695 kcal
-
500g vörösbor425 kcal
- 16% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 2% Zsír
Húshoz
-
63.2g őzgerinc76 kcal
-
0.1g majoranna0 kcal
-
0.1g bazsalikom0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0.3g olívaolaj3 kcal
Körethez
-
8.4g rizs30 kcal
-
8.4g körte4 kcal
-
3.2g mazsola9 kcal
-
5.3g áfonyadzsem15 kcal
-
10.5g vörösbor9 kcal
- 16% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 120.5 g
Zsír
-
Összesen 15.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 425 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3162.3 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 157 mg
-
Foszfor 1134 mg
-
Nátrium 1701 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 112.9 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 516.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 32 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 35 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 187 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 49 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
- 16% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 722.8 g
Zsír
-
Összesen 92 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 2550 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 18974 g
-
Cink 69 mg
-
Szelén 359 mg
-
Kálcium 448 mg
-
Vas 129 mg
-
Magnézium 944 mg
-
Foszfor 6804 mg
-
Nátrium 10206 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 677.5 g
-
Cukor 257 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 3097.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 13 mg
-
B12 Vitamin: 189 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 97 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 15 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 211 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1119 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 294 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 415 micro
- 16% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.2 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 400 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 143 mg
-
Nátrium 215 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 65.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Hozzávalók
Húshoz
-
3 kg őzgerinc
-
1 ek majoranna
-
1 ek bazsalikom
-
2 ek só
-
2 ek olívaolaj
Körethez
-
2 bögre rizs
-
2 közepes db körte
-
15 dkg mazsola
-
25 dkg áfonyadzsem
-
5 dl vörösbor
Elkészítés
Húshoz
- Az őzgerincet lemossuk, majd egy tepsibe rakjuk - a kettőt egymás mellé -, alá kis olajat teszünk (finomabb lesz, ha fűszerezett olívaolajjal dolgozunk), megsózzuk, majorannát, bazsalikomot morzsolunk rá, majd 180 fokos sütőbe tesszük, alatta egy fél üveg közepesen "jó" minőségű vörösborral megöntözve.
- A tepsit alufóliával betakarjuk, a peremén körbe lehajtjuk, hogy a gőz lehetőleg bent ragadjon.
- Másfél óra után kivesszük, a fóliát levesszük róla, és további 25-35 percet sütjük, időről időre megnézve, hogy ne égjen meg - egy kanállal a léből öntözzük a tetejét, esetleg kis bort is még utánatöltünk.
- A rizst akkor kezdjük el, amikor a fóliát levettük. A két pohár (2x2,5 dl) rizst kis olajon kuktában megpirítjuk - picit elkezd ropogni a forró olajon -, tovább nem.
- Megsózzuk, kis borsot szórunk rá, majd a 2,5 pohár - amiben előtte a rizs volt - vizet öntünk rá, becsukjuk a kuktát.
- Amikor a kukta elkezd "szuszogni", 12 percig várunk, majd folyó víz alatt lehűtjük kicsit a kuktát, kinyitjuk, ha már megszűnt a túlnyomás benne.
- A körtét apró kockákra vágjuk, és a mazsolával együtt berakjuk a rizs mellé, és átkeverjük, fellazítjuk a kuktában.
- Időközben elkészül(t) az őz - a tepsiből kivéve lefejtjük a húst, lehetőleg egyben, a gerincről, majd vékony szeletekre vágva tálalóra rakjuk (a végeredmény hasonlít a szűzérme karikákhoz, hasonló méretű ez is...).
- Az áfonyalekvárt kiborítva az üvegből átkeverjük, és kis szószos tálba rakva tesszük fel az ünnepi asztalra. A rizs átmelegíti, megpuhítja a mazsolát, a körteapróságokat, így rakjuk ki melegen tálalóedénybe.
- Könnyű vörösborral tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 40x30
- Sütés ideje: 135 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 4404
- Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 24.
Ajánló
Ha kritikus a helyzet, a bor minőségét - nem a főzéshez - magasabbra lehet emelni... Gere kopár vagy hasonló ínyenc borral körített ebéd után senkinek nem lehet egy rossz szava sem.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A klasszikus történetek sora újraindul... Beállított egy barátunk két ilyen megfoghatatlan valamivel, hogy ez nagyon finom, csináljatok belőle, amit gondoltok. Kedves barátunk állított be, hogy hozott egy ilyen furcsaságot, amit eddig csak irodalmi berkekből, Krúdy regényekből ismertünk közelebbről, talán egyszer már volt ilyen, hogy ettünk, de most forgattunk ide-oda, mi legyen belőle. Végül a döntés megszületett, megosztjuk mással is a kulináris élvezeteket, és nagymama-nagypapa lett a vendégjelölt. Miután a jó konyhát a VIP vendégeknél élvezni szokta az ember, nem árt néha viszonozni - kritikus vendégekről lévén szó, nem lehet akármivel viszonozni a vendégszerető családban a másikat... Így esett a választás egy, a hagyományostól eltérő körettel való megbolondításra. A siker nem maradt el, csak a hús volt kevés...