r
Nosalty Logó

Őrségi vargányaleves gazdagon

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
giuliettalupa
Őrségi vargányaleves gazdagon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 409 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1634 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 70 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    30.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    391.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    196 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    483.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    494 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    193 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    1857 micro
  • β-karotin
    4994 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    771 micro
Összesen 409 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    33.8 g

Zsír

  • Összesen
    122.1 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    149 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1565 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    247 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    179 mg
  • Foszfor
    783 mg
  • Nátrium
    292 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    109.3 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1934.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1978 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    147 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    773 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    241 micro
  • Kolin:
    143 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    7427 micro
  • β-karotin
    19975 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    3083 micro
Összesen 1634 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    66.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    33 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    315 micro
  • β-karotin
    846 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    131 micro
Összesen 70 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit és a sárgarépát meghámozzuk, felkockázzuk, illetve karikára vágjuk, és feltesszük főni sós vízben. Amíg fő a krumpli és a répa fő, a gombát megtisztítjuk és nagyobb szeletekre vágjuk, a hagymát és a szalonnát pedig felkockázzuk.
  2. Egy nagyobb serpenyőben a zsiradékon megpirítjuk a szalonnát, majd ha kissé megpirult, kiszedjük és félretesszük. A visszamaradó forró zsírban átpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát, és ráreszeljük a két fokhagymát. Fedő alatt fonnyasztjuk, pároljuk.
  3. Mikor a krumpli és a répa kezd puhulni, akkor a serpenyőben lévő hagymás gombát megszórjuk egy kanál liszttel, átkeverjük kevés főzőlével, és a megfőtt krumpli mellé öntjük a lábasba. Fűszerezzük borssal, borsikafűvel, de nem kell erősen, hogy a vargánya íze érvényesüljön. Végül hozzáadjuk a megpirult szalonnakockákat is. Pár percig összefőzzük.
  4. Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel szórjuk meg, esetleg savanyíthatjuk pár csepp citrommal vagy tejföllel.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 24
  • Össznézettség: 4630
  • Feltöltés dátuma: 2020. június 10.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Őrségi vargányaleves gazdagon
giuliettalupa 82 recept

Ilyenkor nyár elején, ha sok az eső és elég meleg van, már kis szerencsével, de találhatunk az erdőben egy jó adagnyi vargányát. Sokféle étel készíthető belőle, én most egy tartalmas leves receptjét osztom meg. Aki nem jut friss vargányához, az elkészítheti szárított gombából is, csak ez esetben a főzés előtt be kell áztatni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...