Őrségi vargányaleves gazdagon
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
giuliettalupa
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
34 kcal
-
100g vargánya gomba21 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
60g sárgarépa22 kcal
-
38g erdélyi szalonna246 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
23g főzőhagyma8 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g só0 kcal
-
250g víz0 kcal
Összesen
409
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
15g mangalica zsír135 kcal
-
400g vargánya gomba85 kcal
-
400g burgonya231 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
150g erdélyi szalonna983 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
90g főzőhagyma33 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g só0 kcal
-
1000g víz0 kcal
Összesen
1634
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
0.6g mangalica zsír6 kcal
-
16.9g vargánya gomba4 kcal
-
16.9g burgonya10 kcal
-
10.2g sárgarépa4 kcal
-
6.4g erdélyi szalonna42 kcal
-
0.6g finomliszt2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
3.8g főzőhagyma1 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.9g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
42.4g víz0 kcal
Összesen
70
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 30.5 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 391.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 196 mg
-
Nátrium 73 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.3 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 483.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 494 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 193 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 1857 micro
-
β-karotin 4994 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 771 micro
Összesen
409
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 33.8 g
Zsír
-
Összesen 122.1 g
-
Telített zsírsav 44 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 149 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1565 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 247 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 179 mg
-
Foszfor 783 mg
-
Nátrium 292 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 109.3 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 1934.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1978 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 147 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 773 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 241 micro
-
Kolin: 143 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 7427 micro
-
β-karotin 19975 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 3083 micro
Összesen
1634
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.4 g
Zsír
-
Összesen 5.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 66.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 33 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 81.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 84 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 315 micro
-
β-karotin 846 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 131 micro
Összesen
70
kcal
Hozzávalók
-
4 közepes db burgonya
-
3 közepes db sárgarépa
-
15 dkg erdélyi szalonna
-
1 ek finomliszt
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 db főzőhagyma
-
bors ízlés szerint
-
1 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A krumplit és a sárgarépát meghámozzuk, felkockázzuk, illetve karikára vágjuk, és feltesszük főni sós vízben. Amíg fő a krumpli és a répa fő, a gombát megtisztítjuk és nagyobb szeletekre vágjuk, a hagymát és a szalonnát pedig felkockázzuk.
- Egy nagyobb serpenyőben a zsiradékon megpirítjuk a szalonnát, majd ha kissé megpirult, kiszedjük és félretesszük. A visszamaradó forró zsírban átpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát, és ráreszeljük a két fokhagymát. Fedő alatt fonnyasztjuk, pároljuk.
- Mikor a krumpli és a répa kezd puhulni, akkor a serpenyőben lévő hagymás gombát megszórjuk egy kanál liszttel, átkeverjük kevés főzőlével, és a megfőtt krumpli mellé öntjük a lábasba. Fűszerezzük borssal, borsikafűvel, de nem kell erősen, hogy a vargánya íze érvényesüljön. Végül hozzáadjuk a megpirult szalonnakockákat is. Pár percig összefőzzük.
- Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel szórjuk meg, esetleg savanyíthatjuk pár csepp citrommal vagy tejföllel.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 24
- Össznézettség: 4630
- Feltöltés dátuma: 2020. június 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
giuliettalupa
82 recept
Ilyenkor nyár elején, ha sok az eső és elég meleg van, már kis szerencsével, de találhatunk az erdőben egy jó adagnyi vargányát. Sokféle étel készíthető belőle, én most egy tartalmas leves receptjét osztom meg. Aki nem jut friss vargányához, az elkészítheti szárított gombából is, csak ez esetben a főzés előtt be kell áztatni.