r
Nosalty Logó

Öregkovász búzakenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Öregkovász búzakenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Kovász készítése

Tészta készítése

Összesen 801 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Kovász készítése

Tészta készítése

Összesen 3199 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Kovász készítése

Tészta készítése

Összesen 220 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1578 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    78 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    231 mg
  • Nátrium
    1173 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    154.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    138.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    114 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 801 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    103.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6311.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    311 mg
  • Kálcium
    156 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    207 mg
  • Foszfor
    925 mg
  • Nátrium
    4693 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    617.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    553.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    457 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    423 micro
Összesen 3199 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    436.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    324 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 220 kcal

Hozzávalók

Kovász készítése

Tészta készítése

Elkészítés

Kovász készítése

  1. A sütést megelőző este készítjük el. Lehet aznap is, de a kovásznak idő kell. :)
  2. A lisztet és a sikért átszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a fél csomag instant élesztőt.
  3. Összekeverjük a 1,5 dl langyos vízzel, és jól összedolgozzuk.
  4. Akkor jó, ha már mindent összeszedtünk a gombócra, és nem ragad, de nem is kemény!
  5. Zárható edényben szobahőmérsékleten egy éjszakát hagyjuk dolgozni! Nálam a konyhában kelt, 16-18°C-on, és elég volt neki.

Tészta készítése

  1. A lisztet a sikérrel összeszitáljuk, hozzáadjuk a fél csomag instant élesztőt, a sót, a két nagy csipet burgonyapelyhet. Összekeverjük.
  2. Most hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd összekeverjük, de nem gyúrjuk, csak amikor hozzáadtuk az előző éjszaka készített kovászunkat.
  3. Most viszont már jöhet a gyúrás. Kb. 10 perc, mire eléri azt az állagot, hogy selymes felületű lesz és nem ragad a deszkához.
  4. Kis cipót formáljunk, és kelesztőtálban 30 percet pihentessük szobahőmérsékleten.
  5. Pihentetés után ismét a deszkára tesszük, és óvatosan a kezünkkel kilapítjuk. Ne húzzuk, mert megszakad a tészta! Olyan 30 cm átmérőjű, kerekre csináljuk, majd hajtsuk be az egyik felét középig, ugyanígy járunk el a másik felével.
  6. Egy 30 cm hosszú, kb. 15 cm széles tésztát kell, hogy kapjunk, amit az egyik végénél kezdve szorosan feltekerjük, amitől egy szép kis cipót kapunk.
  7. Én egy nagy ovális jénait használok a sütéshez, aminek teteje van! Ebbe szilikonos sütőpapírt teszek, és ebbe helyezem bele a kis cipócskát.
  8. Az edény tetejét belülről megfújjuk vízzel, hogy párában keljen meg, és egy órát kelesztjük. Ezt a műveletet már melegebb helyen tesszük, és mikor már a végénél jár az idő, beizzítjuk a sütőt, mert annak kell egy 10-15 perc.
  9. Ha megkelt, éles késsel megszegjük ízlés szerint, ismét lefújjuk vízzel az edényt és a kenyeret is, majd be a sütőbe.
  10. Mikor már szép aranysárga vagy más néven kenyérszínű, akkor kivesszük, rögtön lefújjuk vízzel (ilyenkor válik fényessé, mint a pékségben), és ruhába tekerve hagyjuk kihűlni, ha kibírjuk várni.:) Jó étvágyat, és sok sikert!
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 27
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 10368
  • Feltöltés dátuma: 2015. január 08.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egyszer elfogyott a kenyér, és nem igazán volt nyitva semmi, így szerettem volna egy igazi, ropogós héjú kenyeret sütni. Rengeteg receptet kipróbáltam, de volt, amelyiknél az elkészítés ideje nagyon gyötrelmes volt, és volt, amelyik számomra nehezen beszerezhető anyagokat tartalmazott. Így mikor rábukkantam erre a receptre, még mindig kételkedtem, hogy valaha sikerül olyan kenyeret sütni, ami megfelel az elvárásaimnak. Igaz, ezt is kicsit módosítottam, mert önmagában nagyon hiányos volt. :)

Hozzávalók

Kovász készítése

Tészta készítése

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...