Öregkovász búzakenyér
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 2% Zsír
Kovász készítése
-
63g finomliszt228 kcal
-
1g sikér5 kcal
-
4 kcal
-
38g víz0 kcal
Tészta készítése
-
113g kenyérliszt bl80406 kcal
-
1g sikér5 kcal
-
3g só0 kcal
-
4 kcal
-
35 kcal
-
0 kcal
-
75g víz0 kcal
-
63g kovász114 kcal
Összesen
801
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 2% Zsír
Kovász készítése
-
250g finomliszt910 kcal
-
5g sikér19 kcal
-
15 kcal
-
150g víz0 kcal
Tészta készítése
-
450g kenyérliszt bl801625 kcal
-
5g sikér19 kcal
-
12g só0 kcal
-
15 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0 kcal
-
300g víz0 kcal
-
250g kovász455 kcal
Összesen
3199
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 2% Zsír
Kovász készítése
-
17.3g finomliszt63 kcal
-
0.3g sikér1 kcal
-
0.3g instant élesztő1 kcal
-
10.4g víz0 kcal
Tészta készítése
-
31.1g kenyérliszt bl80112 kcal
-
0.3g sikér1 kcal
-
0.8g só0 kcal
-
0.3g instant élesztő1 kcal
-
1.1g napraforgó olaj10 kcal
-
0 kcal
-
20.7g víz0 kcal
-
17.3g kovász31 kcal
Összesen
220
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.8 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1578 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 78 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 231 mg
-
Nátrium 1173 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 154.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 138.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 114 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
Összesen
801
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 103.4 g
Zsír
-
Összesen 26.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6311.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 311 mg
-
Kálcium 156 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 207 mg
-
Foszfor 925 mg
-
Nátrium 4693 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 617.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 553.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 457 micro
-
Kolin: 88 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 423 micro
Összesen
3199
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 436.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 324 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 38.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
220
kcal
Hozzávalók
Kovász készítése
-
1 tk sikér
-
0.5 tasak instant élesztő
-
1.5 dl víz
Tészta készítése
-
1 tk sikér
-
2 teáskanál só
-
0.5 tasak instant élesztő
-
2 ek napraforgó olaj
-
3 dl víz
Elkészítés
Kovász készítése
- A sütést megelőző este készítjük el. Lehet aznap is, de a kovásznak idő kell. :)
- A lisztet és a sikért átszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a fél csomag instant élesztőt.
- Összekeverjük a 1,5 dl langyos vízzel, és jól összedolgozzuk.
- Akkor jó, ha már mindent összeszedtünk a gombócra, és nem ragad, de nem is kemény!
- Zárható edényben szobahőmérsékleten egy éjszakát hagyjuk dolgozni! Nálam a konyhában kelt, 16-18°C-on, és elég volt neki.
Tészta készítése
- A lisztet a sikérrel összeszitáljuk, hozzáadjuk a fél csomag instant élesztőt, a sót, a két nagy csipet burgonyapelyhet. Összekeverjük.
- Most hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd összekeverjük, de nem gyúrjuk, csak amikor hozzáadtuk az előző éjszaka készített kovászunkat.
- Most viszont már jöhet a gyúrás. Kb. 10 perc, mire eléri azt az állagot, hogy selymes felületű lesz és nem ragad a deszkához.
- Kis cipót formáljunk, és kelesztőtálban 30 percet pihentessük szobahőmérsékleten.
- Pihentetés után ismét a deszkára tesszük, és óvatosan a kezünkkel kilapítjuk. Ne húzzuk, mert megszakad a tészta! Olyan 30 cm átmérőjű, kerekre csináljuk, majd hajtsuk be az egyik felét középig, ugyanígy járunk el a másik felével.
- Egy 30 cm hosszú, kb. 15 cm széles tésztát kell, hogy kapjunk, amit az egyik végénél kezdve szorosan feltekerjük, amitől egy szép kis cipót kapunk.
- Én egy nagy ovális jénait használok a sütéshez, aminek teteje van! Ebbe szilikonos sütőpapírt teszek, és ebbe helyezem bele a kis cipócskát.
- Az edény tetejét belülről megfújjuk vízzel, hogy párában keljen meg, és egy órát kelesztjük. Ezt a műveletet már melegebb helyen tesszük, és mikor már a végénél jár az idő, beizzítjuk a sütőt, mert annak kell egy 10-15 perc.
- Ha megkelt, éles késsel megszegjük ízlés szerint, ismét lefújjuk vízzel az edényt és a kenyeret is, majd be a sütőbe.
- Mikor már szép aranysárga vagy más néven kenyérszínű, akkor kivesszük, rögtön lefújjuk vízzel (ilyenkor válik fényessé, mint a pékségben), és ruhába tekerve hagyjuk kihűlni, ha kibírjuk várni.:) Jó étvágyat, és sok sikert!
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 10368
- Feltöltés dátuma: 2015. január 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Egyszer elfogyott a kenyér, és nem igazán volt nyitva semmi, így szerettem volna egy igazi, ropogós héjú kenyeret sütni. Rengeteg receptet kipróbáltam, de volt, amelyiknél az elkészítés ideje nagyon gyötrelmes volt, és volt, amelyik számomra nehezen beszerezhető anyagokat tartalmazott. Így mikor rábukkantam erre a receptre, még mindig kételkedtem, hogy valaha sikerül olyan kenyeret sütni, ami megfelel az elvárásaimnak. Igaz, ezt is kicsit módosítottam, mert önmagában nagyon hiányos volt. :)