Olasz zöldségleves magyarul
- 3% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 3% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 2% Zsír
A tésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g sajt352 kcal
Leves
- 3% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 2% Zsír
A tésztához
-
4.1g finomliszt15 kcal
-
0.2g olívaolaj1 kcal
-
2.2g tojás3 kcal
-
4.1g sajt14 kcal
Leves
-
2g vöröshagyma1 kcal
-
3.3g sárgarépa1 kcal
-
3.7g fehérrépa2 kcal
-
6.5g zeller2 kcal
-
5.2g gomba1 kcal
-
11.2g zöldhagyma2 kcal
-
8.1g burgonya5 kcal
-
0.2g sűrített paradicsom0 kcal
-
0.3g olívaolaj3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
48.9g víz0 kcal
- 3% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.6 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 815.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 248 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 268 mg
-
Nátrium 223 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 490.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 268 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 110 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 98 micro
-
α-karotin 619 micro
-
β-karotin 1739 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 288 micro
-
Lut-zea 586 micro
- 3% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 54.4 g
Zsír
-
Összesen 47.5 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 303 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3261.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 79 mg
-
Kálcium 991 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 207 mg
-
Foszfor 1071 mg
-
Nátrium 893 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 157.9 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 1963.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1073 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 96 mg
-
D vitamin: 69 micro
-
K vitamin: 440 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 301 micro
-
Kolin: 240 mg
-
Retinol - A vitamin: 390 micro
-
α-karotin 2477 micro
-
β-karotin 6956 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 1151 micro
-
Lut-zea 2343 micro
- 3% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 132.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 80 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 44 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 101 micro
-
β-karotin 283 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 47 micro
-
Lut-zea 95 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
10 dkg finomliszt
-
0.5 ek olívaolaj
-
1 db tojás
-
100 g sajt (kemény vagy félkemény sajt (parmezán lenne a legjobb, de elég drágán mérik, így a hagyományos, magyar sajt, a trappista is megfelel))
Leves
-
1 db sárgarépa
-
1 db fehérrépa
-
4 közepes db gomba
-
3 db zöldhagyma
-
0.3 ek sűrített paradicsom
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1.2 l víz
Elkészítés
A tésztához
- A hozzávalókból jó kemény tésztát gyúrunk, és 15 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
- Kétfelé vágjuk. Az egyik felét lisztezett deszkán 2 mm-esre kinyújtjuk.
- 3 cm távolságban letesszük az egy csipetnyi reszelt sajtokat, és ráborítjuk a tészta szintén 2 mm-esre kinyújtott, másik felét.
- A kezünk élével - a halmok között - lenyomkodjuk a tésztát, majd derelyevágóval kivagdaljuk a pici tésztabatyukat. Ha kell, villával lenyomkodjuk a széleit.
- Sós vízben kifőzzük (ehhez 2 perc kell). Leszűrjük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és a levesben tálaljuk.
Leves
- A zöldségeket a zöldhagyma kivételével vékony csíkokra (úgy is mondják, hogy zsülienre) vágjuk.
- A hagymát megpirítjuk az olaj és vaj keverékén.
- Rátesszük a paradicsompürét, és 3 percig együtt pirítjuk.
- Következik a zeller, majd kb. 3 perc után a petrezselyem, és újabb 5 perc után a sárgarépa.
- Így együtt - kis lángon - pirítjuk tovább. Ha már érezzük a jó erős zöldségillatot, sózzuk, borsozzuk.
- Felöntjük 1,2 l vízzel. Forrás után takarékra tesszük, és nagyjából még 10 percig főzzük.
- Elzárjuk, beledobjuk a négy részre vágott gombát. Lefedjük, és 10-15 perc múlva - zöldhagymával megszórva -tálaljuk.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 107
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 16250
- Feltöltés dátuma: 2013. június 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Teljesen változó, hogy szeretjük-e a levest (úgy általában), vagy egyáltalán nem kívánjuk. Tavasszal szinte nincs olyan hét, hogy legalább egyszer meg ne főznénk. Az elnevezéssel is akadt problémám, mert az elkészítése valamelyest eltér (az Olaszországban is százféle) recepttől, de ez mellékvágány, mert úgy tűnik, a ravioli az "idegen test", ami bekerült a levesbe, így azzal tartozom magyarázattal, ami a következő: kifejezetten nem szeretem (ez sokaknak ismerős kép lehet...), amikor a forró levesben a reszelt sajt elolvad és egy nagy, nyúlós masszává válik. Ezért, ha a sajtot tésztaburokba zárjuk, el is olvad, frissen gyúrt tészta is kerül a levesbe, jól is néz ki, ráadásul egyedi is lesz. Van egy rendkívül egyszerű szerkezetem a ravioli készítéséhez, amit az egyik online vásártéren vettem. Ajánlom neked is.