Olajos piskóta Szani konyhájától
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
17g cukor65 kcal
-
29g finomliszt106 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
13g tej7 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
316
kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
200g cukor774 kcal
-
350g finomliszt1274 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
150g tej84 kcal
-
128g napraforgó olaj1127 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
3783
kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
18.4g cukor71 kcal
-
32.3g finomliszt117 kcal
-
1.1g sütőpor1 kcal
-
13.8g tej8 kcal
-
11.8g napraforgó olaj104 kcal
-
15.2g tojás19 kcal
-
7.4g cukor29 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
349
kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 12.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 380.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 155 mg
-
Nátrium 103 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.4 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 12.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
316
kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 58.9 g
Zsír
-
Összesen 147.7 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 65 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 51 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4564.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 165 mg
-
Kálcium 1191 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 1856 mg
-
Nátrium 1238 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 557 g
-
Cukor 287 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 152.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 232 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 54 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 159 micro
-
Kolin: 463 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 793 micro
Összesen
3783
kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 13.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 420.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 171 mg
-
Nátrium 114 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.4 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Összesen
349
kcal
Hozzávalók
-
20 dkg cukor
-
1 csomag sütőpor
-
1.5 dl tej
-
1.5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
- Készítsünk mindent kezünk ügyébe kimérve, hogy aztán csak össze kelljen dolgozni. A sütőt kapcsoljuk be, hogy kellően előmelegíthessük!
- A lisztet szitáljuk át. A tojásokat válasszuk szét. A fehérjébe szórjuk a sót, és elkezdjük gépi habverővel felverni, majd ha habosodik, adjuk hozzá apránként a cukrot, és magas fokozaton addig dolgozzuk, míg annyira kemény nem lesz, hogy a fejtetőre állított tálban is megmarad.
- A cukrot adjuk a külön tálban elhelyezett sárgájához, és keverjük el mixelve a habverővel alacsony fokozaton, és a sütőport is adagoljuk hozzá, majd ismét magas fokozaton dolgozva habosra keverjük.
- Ezután adjuk hozzá a tejet és az olajat, amit szintén csak összemixelünk. Következhet a liszt, amit újfent csak alacsony fokozaton keverünk el, majd amikor eléggé beleforgattuk, magas fokozaton egyenletesre keverünk. A tojáshabot kézi habverő segítségével forgatjuk a keverékbe, a széleket, alját is jól átkavarva, hogy egyenletesen eloszlassuk.
- A forma alját sütőpapírral fedjük, amit előtte méretre vágtunk (vagy kikenjük, lisztezzük). A tortaforma oldala fedetlen lesz, kenni sem kell, mert ez segít "felmászni" a tésztának, hogy szép magas legyen.
- 60 percig sütjük. A hőfok sütőfüggő. Én alsó-felső sütéssel készítem villanytűzhelyben, 160-170 C° között. Ha szükséges és erősebb a sütőnk, mikor megszilárdult a teje, fedjük le alufóliával a sütés végéig. Tűpróbával ellenőrizhetjük előbb is, mint a sütési idő, ha már nem ragad rá tészta, akkor jó!
- Bár ez nem hagyományos piskóta, azért ezt sem nézegetjük legalább 20 percig, de ha tovább bírod, az még jobb! Pár perc pihentetés után késsel kilazítjuk a formából és fejjel lefelé rácsra tesszük, díszítésnél is ez a sima rész lesz a torta teteje, és fejtetőre állítva biztos nem esik be a közepe! Ha hűlést követően is puklis marad az alja, mert úgy megemelkedett, késsel egyenesítsük ki.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 138
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 14052
- Feltöltés dátuma: 2015. június 24.
Ajánló
Ez egy 24-26 cm-es formához elegendő mennyiség! Ha kakaósat készítünk, akkor annyi csapott ek. lisztet cseréljünk el, amennyi ek. kakaót teszünk bele. Diós, mákos esetén a 3 tojásosba 10 dkg -ot teszünk a hab előtt. Gyümölccsel variálható, ebben a formában a tej joghurtra cserélhető. Egyéb változatok ill. méretek a blogomon.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Régóta szerettem volna váltani az eddig használt tortalapokról valami egyszerűbb és jobb piskótára, így eljött az ideje, hogy kipróbáljam. Az elronthatatlan olajos csoda piskótát! Elsőre olyan lett, amilyennek lennie kell! A sikerélmény garantált!