Német vajas sütemény
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Glaser
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 32% Zsír
A tésztához:
-
50g finomliszt182 kcal
-
3 kcal
-
15g tej8 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
9g vaj63 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
A rátéthez:
-
38g vaj269 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g mandulapehely74 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A tepsi kikenéséhez:
-
2g vaj13 kcal
Összesen
721
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 32% Zsír
A tésztához:
-
200g finomliszt728 kcal
-
13g friss élesztő14 kcal
-
60g tej34 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
35g vaj251 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
A rátéthez:
-
150g vaj1076 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g mandulapehely295 kcal
-
75g cukor290 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A tepsi kikenéséhez:
-
7g vaj50 kcal
Összesen
2884
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 32% Zsír
A tésztához:
-
30.1g finomliszt109 kcal
-
2 kcal
-
9g tej5 kcal
-
3g cukor12 kcal
-
5.3g vaj38 kcal
-
0g só0 kcal
-
8.3g tojás10 kcal
A rátéthez:
-
22.6g vaj162 kcal
-
0g só0 kcal
-
7.5g mandulapehely44 kcal
-
11.3g cukor44 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A tepsi kikenéséhez:
-
1.1g vaj8 kcal
Összesen
434
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 47.5 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 148 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 341.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 161 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.5 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 25.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 348 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 341 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 76 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
721
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42 g
Zsír
-
Összesen 190 g
-
Telített zsírsav 101 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 593 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1367.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 88 mg
-
Kálcium 293 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 193 mg
-
Foszfor 642 mg
-
Nátrium 138 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 262.2 g
-
Cukor 100 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 103 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1391 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 207 micro
-
Kolin: 229 mg
-
Retinol - A vitamin: 1366 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 305 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 280 micro
Összesen
2884
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 28.6 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 205.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.4 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 209 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 205 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
434
kcal
Hozzávalók
A tésztához:
-
200 g finomliszt
-
13 g friss élesztő
-
1 púpozott ek cukor
-
1 csipet só
-
1 db tojás
A rátéthez:
-
150 g vaj
-
1 csipet só
-
50 g mandulapehely
-
75 g cukor
-
0.5 tk fahéj
A tepsi kikenéséhez:
-
0.5 ek vaj
Elkészítés
A tésztához:
- A lisztet egy tálba szitáljuk. A közepébe egy mélyedést nyomunk. A langyos tejben feloldjuk az élesztőt kevés cukorral, a mélyedésbe öntjük, megszórjuk kevés liszttel, lefedve 15 percig hagyjuk kelni.
- Hozzáadjuk a maradék hozzávalót, sima tésztává gyúrjuk. Lisztezett munkalapon a tésztát 20x30 cm méretűre kinyújtjuk, és egy vajjal kikent tepsibe rakjuk. Lefedve kb. 30 percig kelesztjük.
- A rátéthez a vajat csipet sóval krémesre keverjük, nyomózsákba töltjük.
- Két ujjal (kb. 1 cm távolságra egymástól) a tésztába mélyedéseket nyomunk a tepsi aljáig.
- A vajat a mélyedésekbe nyomjuk, majd megszórjuk a mandulával és a fahéjjal elkavart cukorral.
- 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 5 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 200 fokra csökkentjük, és további 12-15 percig sütjük.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 73
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 6959
- Feltöltés dátuma: 2014. február 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Glaser
1980 recept
Egy klasszikus német sütemény. A sütemény felső része ropogós, aranybarna, és belül finom puha kell legyen. 10x6 cm-es szeletekre vágjuk, és egy csésze kávé vagy tea mellé tálaljuk.