Német ropogós perec
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
67g finomliszt243 kcal
-
4 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
1g só0 kcal
-
42g víz0 kcal
-
23 kcal
A tetejére
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
23 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
7g só0 kcal
-
250g víz0 kcal
-
15g mangalica zsír135 kcal
A tetejére
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
48.8g finomliszt178 kcal
-
0.9g instant élesztő3 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
30.5g víz0 kcal
-
1.8g mangalica zsír17 kcal
A tetejére
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 852.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 121 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 140 mg
-
Nátrium 545 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 58.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 52 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 68 g
Zsír
-
Összesen 47.7 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 137 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5115.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 151 mg
-
Kálcium 723 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 838 mg
-
Nátrium 3270 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 339.3 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 352.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 315 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 286 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 313 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 624.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 88 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 399 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 43 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
400 g finomliszt
-
1 tasak (7 gr) instant élesztő
-
2 teáskanál cukor
-
1 tk só
-
1 ek mangalica zsír
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet tálba szitáljuk, a közepére szórjuk az élesztőt, a cukrot, a sót, és a vizet hozzáöntve pár mozdulattal lágy tésztát gyúrunk.
- Belegyúrjuk a zsírt is, majd a robotgép dagasztókarja segítségével kidolgozzuk a tésztát.
- Meleg helyen addig kelesztjük, míg harmadával-felével megnő a térfogata (fél-egy óra, időnk függvényében).
- Alaposan lisztezett deszkán 12 egyenlő részre osztjuk a tésztát, melyekből hosszú, vékony szálakat sodrunk és pereceket formázunk.
- A mézet és az ecetet alaposan elkeverjük, ezzel kenjük meg a péksütik tetejét, majd ízlés szerint szórjuk őket nagyszemű sóval, reszelt sajttal, napraforgómaggal, tökmaggal, szezámmaggal, köménymaggal, mákkal, lenmaggal... (Bocs, ha kihagytam valamit :)
- A hideg sütő oldalát áttöröljük nedves ronggyal, majd betesszük a tepsit a perecekkel, és csak akkor gyújtjuk be a sütőt.
- 230 fokig melegíthetjük, de nem baj, ha nem éri a teljes hőfokot, a perecek 30-35 perc alatt mindenképp megsülnek. Azért érdemes egyet feláldozni, eltörni, megnézni, nem nyers-e.
- Ha elkészültek, a sütőt lekapcsoljuk és még 5 percig bennhagyjuk a tepsit.
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 250
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 23266
- Feltöltés dátuma: 2010. május 10.
Ajánló
Langyosan, vajjal, Bertolli margarinnal kenve...
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Az őszi alkalom után pár hete megejtettük a tavaszi égetős akciót is a kertben. Eltüzeltük a felhalmozódott ágakat, lombokat, és az alkalmat kihasználva ismét sütöttünk hotdog kiflit is a parázs felett. Ajánlom mindenkinek ezt a módszert, fantasztikus a kissé szenes hotdog, ráadásul "gyárilag" van benne lyuk a virslinek, ugyanis a tésztát nyársra tekerve sütjük. Na, de most nem ez a téma. A lényeg, hogy a hotdog kiflik receptjét egy Unser Backbuch című, müncheni kiadású opuszból szerezte a család, s mikor legutóbb én dobtam össze a tésztát, a könyvet átlapozva rájöttem, milyen jó kis sütendő finomságok szerepelnek benne. Minden némettudásomat (és egy szótárt) latba vetve a szimpatikus recepteket lefordítottam, s most került sor az elsőre. Az eredeti cím Krustenbrötchen, ebből is látszik, hogy nemcsak perec-, hanem zsömleformára is alakíthatjuk a ropogós péksütiket. A mai ebéd után pedig az is megállapítható, hogy a recept megtanulása simán lehetne a "Hogy szelidítsünk német gyerekeket?"-kurzus első órájának anyaga...