Narancsos sajttorta
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 12% Zsír
A narancsszószhoz
A tésztához
-
94g kekszmorzsa393 kcal
-
23 kcal
-
18g vaj125 kcal
A sajtkrémhez
-
113g krémsajt281 kcal
-
31g cukor121 kcal
-
31g tejföl62 kcal
-
31g joghurt19 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
2g narancshéj1 kcal
-
1g narancsaroma0 kcal
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 12% Zsír
A narancsszószhoz
A tésztához
-
375g kekszmorzsa1571 kcal
-
91 kcal
-
70g vaj502 kcal
A sajtkrémhez
-
450g krémsajt1125 kcal
-
125g cukor484 kcal
-
125g tejföl248 kcal
-
125g joghurt76 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
3g narancsaroma0 kcal
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 12% Zsír
A narancsszószhoz
A tésztához
-
13.8g kekszmorzsa58 kcal
-
1.5g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
2.6g vaj18 kcal
A sajtkrémhez
-
16.6g krémsajt41 kcal
-
4.6g cukor18 kcal
-
4.6g tejföl9 kcal
-
4.6g joghurt3 kcal
-
4g tojás5 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
-
0.1g narancsaroma0 kcal
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 25.9 g
Zsír
-
Összesen 61.8 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 248 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 934.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 193 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 255 mg
-
Nátrium 379 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 172.6 g
-
Cukor 101 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 256.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 289 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 103 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 88 micro
-
Kolin: 174 mg
-
Retinol - A vitamin: 265 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 177 micro
-
β-crypt 225 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 493 micro
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 103.7 g
Zsír
-
Összesen 247.2 g
-
Telített zsírsav 78 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 991 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3736.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 79 mg
-
Kálcium 773 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 329 mg
-
Foszfor 1018 mg
-
Nátrium 1516 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 690.4 g
-
Cukor 403 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 1026.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1158 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 414 mg
-
D vitamin: 161 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 352 micro
-
Kolin: 696 mg
-
Retinol - A vitamin: 1058 micro
-
α-karotin 84 micro
-
β-karotin 709 micro
-
β-crypt 899 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1973 micro
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 137.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 37 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.4 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 37.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A narancsszószhoz
- A narancsszósszal érdemes kezdeni, mert annak ki kell hűlnie. Vékonyan lereszeljük a narancsok héját és kifacsarjuk a levüket. Minden hozzávalót egy kis lábosban melegítünk a tojások kivételével, amíg a vaj és a cukor elolvad, ekkor beleöntjük a tojásokat is. Közepesnél alacsonyabb hőfokon folyamatosan keverve addig főzzük, míg sűrűsödni kezd - kb 10-15 perc. Félretesszük, hogy kihűljön.
- Az alaphoz valókat összekeverjük, és egy 23 cm-es csatos tortaformába öntjük (üveg aljú a célszerű, hogy fel is lehessen vágni rajta). Egypohár segítségével felnyomkodjuk a forma falára és le az aljára is, amilyen keményre csak tudjuk. (A kakaóport helyettesíthetjük 1/2 csésze étcsokival is, amit ha olvasztva teszünk bele az alap még könnyebben összeáll)Amíg a töltelék elkészül a hűtőben várakozik az alap.
- Előmelegítjük a sütőt 160 fokra.
- A krémsajtot elkeverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadogatjuk a többi hozzávalót is és közben mindig keverjük. Ez azért fontos, mert ha egyszerre beleütnénk a két tojást, a krémsajt nem krémessé, hanem csomóssá válna és azt ebben az életben ember ki nem keveri simára, ha csak nem turmixgépben, de ki akar plusz mosogatni valót. (Ha a tejföl nagyon híg, a joghurtot érdemes elhagyni vagy csökkenteni a mennyiségét.) Végül hozzáadjuk a narancsszósz kb negyedét.
- Kivesszük azalapot a hűtőből és beleöntjük a krémsajt felét, majd rákanalazzuk a narancsszósz felét. Erre a maradék sajtkrém jön, amit a megmaradt narancsszósz óvatos rákanalazása követ. Egy vékony kés vagy fapálca segítségével óvatosan bemárványozzuk a torta tetejét (nekem a 8-asok rajzolása jött be, mint technika a márványozásra), és már mehet is a sütőbe 45-55 percre.
- Ha elkészült (kicsit megmozgatva nem rezeg) akkor kikapcsoljuk a sütőt és hagyjuk a tortát a sütőben kihűlni. Ha eléggé lehűlt, mehet a hűtőbe további legalább 4 órára.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Tepsi mérete: 23
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 394
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 22
- Össznézettség: 35753
- Feltöltés dátuma: 2013. január 27.
Ajánló
Megjegyzés: ha a narancsszósz túl soknak tetszene, a felesleget le lehet fagyasztani, de a hűtőben is eláll akár egy-két hétig is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A sajttorta a férjem kedvence, ezért nem nyugodtam bele, hogy sosem sikerül és kutattam az interneten és kísérleteztem, hogy végre sikerrel járjak az elkészítésében. Általában az ízzel nem volt gond, de az állaga... ha csak szétrepedt, akkor már örültem, mert legalább nem folyt szét. Ez a torta 5 év gyakorlatát foglalja magában... a férjem szerint megérte a sok munka, mert mára ez a kedvence. Ráadásul valamiért narancsos sajttortát nem igen lehet találni, ha igen, annak csak meg van mutatva a narancs... szóval igazi hiány pótlás. Amire nekem 5 évem ment rá: 1. minden hozzávalót hagyni kell szobahőmérsékleten felmelegedni, mielőtt hozzálátunk a krém elkészítésének. 2. A pohár az egyetlen eszköz, ami a kekszet maradásra bírja a csatos forma falán. 3. Ha túlsütjük, tutira szétreped. 4. A sütést akkor kell abbahagyni, amikor még nem sült át teljesen, azt megteszi a kihülő sütőben. 5. Nem szabad magas hőfokon sütni, csak lassan sokáig. 6. Egy nagyon kevés, ha a ház ura és a kisherceg annyira szereti, mint nálunk. Jó étvágyat hozzá!